- Dette var kjempeviktig for oss. Det er ikke så mye penger som flyttes i forhandlingene om revidert statsbudsjett, sier X Games-sjef Henning Andersen.

Siden 2018 er et OL-år, er det større kamp om datoene enn vanlig for andre arrangører. IOC nekter utøverne som skal delta i OL å konkurrere ni dager før og tre dager etter selve OL-arrangementet, noe som i praksis gjør at hele februar måned går med til OL.

- X Games i Hafjell stiller i utgangspunktet litt svakere enn de "innarbeidede" arrangørene som har en fast finansiering, og vi har sagt klart ifra at vi måtte få tildelt midler før sommeren for at vi kunne ta på oss arrangementet. Så var det også et spenningsmoment om vi fikk hele summen på én gang, sier Andersen.

Hele summen på plass med en gang

I fjor ble X Games i Hafjell tildelt åtte millioner i revidert statsbudsjett for 2016, og de siste ti millionene kom ikke på plass før statsbudsjettet for 2017 ble presentert i november i fjor.

- Jeg har jobbet med å arrangere snowboardkonkurranser i Norge i 20 år, og vi har aldri sittet i en så god posisjon før, stråler Andersen.

Nå settes alle ressurser inn på å få avklart datoen for neste vinters arrangement så snart som mulig.

 

- Vi og Hafjell var veldig fornøyd med å få uke ti sist vinter, men den uka har US Open nå tatt. Vi jobber nå med en løsning i uke ni, og vi stiller med større troverdighet i det arbeidet nå når pengene er på plass.

- Viktig for regionen

I tillegg til å få spikret en dato, er det også en prioritet for X Games-arrangøren å kontakte lokale myndigheter og aktuelle sponsorer for å hente inn de 1,8 millioner kronene i egenfinansiering som statstilskuddet forutsetter.

- Jeg er glad for at Venstre har fått gjennomslag for dette punktet i forhandlinger med de andre partiene, sier stortingsrepresentant Ketil Kjenseth.

- X Games bidrar til å holde arrangørstaben tilknyttet Hafjell i virksomhet, og er viktig for reiselivet i regionen. Arrangementet i vinter hadde jo en enorm gjennomslagskraft i sosiale medier verden over.

Fakta om avtalen om revidert nasjonalbudsjett

* Regjeringspartiene Høyre og Frp ble onsdag, etter to ukers forhandlinger, enige om revidert nasjonalbudsjett med samarbeidspartiene Venstre og KrF.

* Avtalen innebærer omprioriteringer på 391 millioner kroner bokført og rundt 470 millioner påløpt i helårsvirkninger.

* Endringene innebærer at lærlingtilskuddet økes med 1.000 kroner og at inntektsgrensen for gratis kjernetid i barnehagen økes fra 428.000 til 450.000. Det vil gi 2.000 flere barn rett til gratis kjernetid.

* I tillegg styrkes tiltak mot forsøpling i havet med 20 millioner kroner, mens 25 millioner går til å styrke tilskuddsordningen mot barnefattigdom.

* Avtalen innebærer videre at minstepensjonen for gifte og samboende par økes med 1.000 kroner. Grepet har en bokført kostnad i 2017 på 24 millioner kroner.

* Det legges opp til en opptrapping med 250 flere studieplasser for IKT med en kostnad på vel 14 millioner i år. DSB styrkes med 5 millioner kroner, 800.000 kroner skal gå til en nynorsk lesefest og 1,5 millioner til å gjenåpne au pair-senteret.

* Til budsjettavtalen følger 23 anmodningsforslag om blant annet differensiert avgift på biodrivstoff, økte bevilgninger til Flyktninghjelpen og utvidelse av satsingen på etterutdanning av lærere til å omfatte flere fag, særskilt samfunnsfag.

 

Støttepartiene flytter på drøyt 400 millioner kroner i revidert budsjett

Det blir gjort omprioriteringer i revidert nasjonalbudsjett på drøyt 400 millioner kroner, ifølge enigheten mellom regjeringen og støttepartiene.

Enigheten etter forhandlingene om revidert nasjonalbudsjett ble kunngjort under en pressekonferanse i vandrehallen i Stortinget onsdag formiddag. Regjeringen la fram sitt forslag 11. mai. En snau måned senere er partene i havn.

– Vi har en ramme på rundt 400 millioner kroner, hvilket er på nivå med tidligere år, sa finanspolitisk talsmann Hans Olav Syversen i Kristelig Folkeparti.

Budsjettenigheten bærer preg av fortsatte tiltak for å bekjempe økende ledighet, fattigdomsbekjempelse og klima. Oljepengebruken går noe ned sammenlignet med statsbudsjettet for i år. Budsjettrammen i regjeringens forslag er ikke utvidet.

Utdanning, fattigdom og arbeid

Enigheten innebærer blant annet at:

* Lærlingtilskuddet økes med 1.000 kroner.

* Inntektsgrensen for gratis kjernetid i barnehagen økes fra 428.000 til 450.000, hvilket regjeringen mener vil gi 2.000 flere barn rett til gratis kjernetid.

* Tiltak mot forsøpling i havet styrkes med 20 millioner kroner.

* Tilskuddsordning mot barnefattigdom, herunder øremerket tilskudd til sommerleirer for familier med rusproblemer, styrkes med 25 millioner kroner.

* Økt minstepensjon for gifte og samboende par med 1.000 kroner.

* 250 flere studieplasser for IKT.

Skattepakke til pensjonister

Støttepartiene understreker dessuten sin støtte til flere av forslagene regjeringen kom med i revidert, blant annet en betydelig skattelette for pensjonister. Regjeringen setter av 840 millioner kroner til nye skattelettelser for denne gruppen.

– Dette er det åttende budsjettet på rad H, KrF, Venstre og Frp blir enige om, sier Høyres finanspolitiske talsperson, Svein Flåtten, som mener de tydelig positive utviklingstrekkene i økonomien bærer bud om at regjeringens politikk fungerer.

– Ledigheten går ned, veksten går opp og det skapes flere jobber. Samtidig ser vi at fraværet i videregående skole faller kraftig og helsekøene blir kortere, sier han.