Høyskolens Expo fyller oss med undring og beundring over anvendt teknologi og hva den kan bety for oss i fremtiden. Uttrykt i Lene Westgaard-Halles åpningstale med: «Vi kan redde verden med teknologi».

Av rundt 70 prosjekter i forskjellige fagfelt har vi denne uka fortalt historiene om smartere matproduksjon og smartere eldreomsorg. Felles for de presenterte fremtidsløsningene er at de løser flere utfordringer samtidig.

Studentene Camilla Eid og Kristian Fremmerlid bruker internett og sensorer til å dyrke tomater mindre arbeidskrevende og mer miljøvennlig. Rikard Donnelly, Richard Krogstad og He Niu syr sammen sensorer og klesplagg til antrekk som løpende forteller hvor og hvordan pasienter befinner seg. Det sparer tid for ansatte og forhindrer skader for menneskene de skal ta vare på.

Studentene lover godt for fremtiden. Vi er sikre på at de sørger for en positiv utvikling av helsesektoren og landbruket de neste årene. Og andre sektorer.

De er levende, hardtarbeidende bevis på at høyskolen i økende grad når visjonen som ble uttalt da den ble åpnet. «Vi skal stige ned fra vår akademiske pidestall», het det. Det skjer over tid og under årets Expo ble vi presentert arbeid som viser at de har tatt et lengre steg enn noen gang før.

Det er mindre akademisk distanse. En av grunnene er, som det også ble pekt på under høyskoleåpningen, er et utstrakt samarbeid med bedrifter og virksomheter. De som skal bruke oppfinnelsene. Som gjør det aktuelt for mitt og ditt liv. Som skaper håp i hverdagen om at det blir bedre.

Tankene går til Strandparken Vel og leder Jan Focas, som vil kunne finne trøst i et annet av prosjektene i fjorårets Expo, kalt «Hortenstunnelen».

Vi har omtalt det tidligere. Boligområdet Strandparken opplever seg innestengt når ferjetrafikken topper eller korker seg. Vi har allerede fortalt om biler som snur i tunnelen, krysser sperrelinjer og skaper farlige situasjoner.

Focas ringer og forteller om behovet for gode løsninger for avlastning når trafikken stopper opp. Det vil skje igjen i helga med pinseutfarten. Det vil skje i ferien. Det skjer hver gang en ferje må tas ut av drift, planlagt eller ikke. Problemet må løses, gjentar Focas.

Statens vegvesen jobber med det, i samarbeid med høyskolen. Målet er et automatisk system som avslører kø og skilter omkjøring. «Vi ønsker å redusere antall farlige situasjoner i tunnelen», skriver studentene. Løsningen lar vente på seg, eller virker ikke godt nok. Vi vet ikke, fordi våre framstøt mot veimyndighetene foreløpig ikke har gitt svar om kødeteksjonssystemet. Som også vil hjelpe Focas og Strandparken.

Kanskje står det på penger. Siden myndighetene og lokalbefolkningen har samme mål her, bør noen kunne grave i lommene. Vi står foran stortingsvalgkamp og lover å spørre kandidatene, når de kommer, om å prioritere dette.

De må holde tilskuddet til høyskolen høyt og økende. Så studentene fortsetter å løse problemer for oss. Køer og annet.