– Det stemmer når det sies at Ørn er mulighetenes klubb, sier Espen Kirknes, spillerutvikler i NFF Vestfold.

Han har akkurat fått lest opp Gjengangerens liste (se faktaboks) med ti Ørn-spillere som er tatt ut på landslag siden 2002.

Kulturen

– I Ørn popper det opp landslagsspillere, jevnt og trutt. Ti stykker på 15 år, det er spesielt bra, sier Kirknes, og har klare teorier om hvorfor dette skjer i Ørn.

– Alle disse landslagsspillerne kommer ikke fordi Ørn har bedre råmateriale enn andre klubber, men det er helt klart noe med kulturen i klubben. Det er to ting jeg tenker på. Én, man får være seg selv. To, Ørn er ikke redd for å gi muligheter til de unge, sier Espen Kirknes, og fortsetter:

Landslagsspillere

Listen inneholder landslagsspillere fra Ørn i nyere tid. Tallene i parentes er antallet kamper og mål.

Ardian Gashi * - G18 (4), U21 (18-2), A (14)

Kjell André Thu - G18 (11-1), G19 (9), U21 (1)

Arnar Førsund - G17 (6), G18 (12-1), G19 (11-2), U21 (17-3)

Jarle Belaska - G15 (2), G16 (6-3)

Aslak Eek Svensson - G16 (4)

Jonas Halstensen * - G17 (3)

Lars Herlofsen - G18 (2)

Julian Kristoffersen - G16 (2), G17 (6), G18 (10-1), U21 (1)

Benjamin Zalo - G16 (2), G17 (1), G18 (2), G19 (2)

Adnan Hadzic - G18 (0)

*Gashis G18-kamper kom i 1999 før han kom til Ørn i 2002. U21-uttaket kom som Ørn-spiller. 
**Halstensen var Rosenborg-spiller da han ble tatt ut på landslaget i 2011. Gikk fra Ørn til RBK sommeren 2010.

– Kulturen er og at spillerne tar muligheten når de får den. Ørn er flinke til å se unge, talentfulle spillere.

LES OGSÅ: – Det var en ganske deilig beskjed å få

Nesten skummelt

Ørn-trener Kjell André Thu mener listen viser at det gjøres ting riktig i Ørn.

– Ti spillere på 15 år er ganske solid. Jeg er nesten sikker på at det finnes eliteserieklubber som ikke kan vise til det, sier han.

Thu er selv en av spillerne på listen. Han husker godt hvordan det var å bli tatt ut på G18-landslaget i 2002.

– Jeg kom opp på A-laget, som da var i 1. divisjon, da jeg var 17 år. Den gang var det et bra trøkk rundt laget. Banic (Kjetil Kristoffersen) turte å bruke meg, og jeg vokste veldig på det. Men, da innkallelsen til landslaget kom var det nesten skummelt. Da ble alt veldig seriøst og formelt. Men det var det største som hadde skjedd meg fram til da, sier Thu.

Fikk litt sjokk

Nå har Thu sittet på andre siden. Vært treneren som har holdt dialogen med landslagsledelsen, og fortelle om Adnan Hadzic.

– Adnan kom inn i landslagsdiskusjonen etter en god høst. En 17-åring som spiller fast i 2. divisjon blir lagt merke til, sier Ørn-treneren.

Thu har fulgt Adnan tett i det halvannet året han har vært assistent- og hovedtrener for Ørn.

– Han hadde ikke spilt så mye før det. Etter 2015-sesongen sa jeg til ham at han kunne bli veldig god, men måtte bli mye, mye bedre trent. Han fikk nok litt sjokk, mistet og litt motivasjon – men så kom belønningen. Han tok gigantiske steg i 2016. At han nå er tatt ut landslaget er et resultat av det, og av å få sjansen. Det er veldig gøy å ha fått være med på den reisen, sier Thu, og legger til:

– I Ørn håper vi nå at han tar videre steg, og er nestemann vi sender ut i toppfotballen.

LES OGSÅ: Asgeir fikk noe ingen andre har fått før

Undervurdert

Kjetil Kristoffersen trente Ørn i 1. divisjon, i en periode da klubben fikk tre landslagsspillere. Ardian Gashi, Kjell André Thu og Arnar Førsund.

– Gashi hadde noen få guttelandskamper før han kom til oss, men hadde ikke vært landslagsaktuell på noen år. Etter et halvår i Ørn, hvor han fikk mye tillit ble han tatt ut på U21-landslaget, sier Kristoffersen, og sier følgende om landslagsfabrikken Ørn:

– Jeg mener Ørn er undervurdert som klubb. Alle disse landslagsspillerne viser hva Ørn tilbyr unge spillere. De blir satset på og tar store steg. Uttaket av Adnan nå, synes jeg er veldig moro.

PS! Selv om Ørn har ti spillere som har blitt tatt ut på aldersbestemte landslag siden 2002, er det kun Ardian Gashi som har nådd gjennom det trange nåløyet og fått A-landslagskamper.