(Nettavisen):  Jarl Goli fyller 60 år søndag. Når han nå ser tilbake har skillet mellom himmel og helvete, suksess og fiasko, vært hårfint.

– Jeg har gjennom sykdom de siste par månedene innsett at selv i en alder av 60 år, så må jeg møte hverdagen med mye større respekt for egen helse, sier Jarl Goli til Nettavisen.

I vinter gikk skuespilleren ned for telling. Under en telefonsamtale ble skuespilleren plutselig svimmel.

– Jeg la på røret, gikk på toalettet og kastet opp. Det føltes som å være på danskebåten i en ekstrem versjon, sier han.

Det neste han tenkte var at han måtte varsle noen. Skuespilleren var alene i en hytte han leide på Golsfjellet.

– Jeg klarte ikke å bruke mobiltelefonen min, så jeg åpnet laptopen og fikk varslet hun som jeg leide hytten av. Det neste som skjer er at legevakten ringer meg, sier han.

Etter samtalen gikk alt i svart. Han ble bevisstløs.

Det neste Goli husker, er at han blir vekket av en ambulanse. Skuespilleren ble kjørt til legevakten i Hemsedal for en sjekk, men ble umiddelbart sendt videre til Ringerike sykehus.

Etter hvert ble det konstatert betennelse på balansenerven.

– Det var på grunn av psykisk stress over tid. Legen sa jeg skulle ta det med ro, og ville sykmelde meg i tre uker. Det hadde jeg ikke tid til, sier han.

Etter to dager ble TV-profilen skrevet ut av sykehuset. Han hadde prøver på en forestilling i Svelvik kirke dagen etter.

Følte seg såret

Parallelt med dette havnet skuespilleren i tvekamp i «Farmen kjendis» på TV 2. Han tapte med vilje mot Petter Pilgaard, som de andre deltakerne ville beholde på gården.

– Det var et heftig mediekjør akkurat da. I tillegg skjedde det ting privat som jeg ikke kan si så mye om. Alt dette gikk også utover forholdet til Kjersti. Det var ganske heftig, sier han.

Dette var ikke den eneste belastningen for skuespilleren. Han ble omtalt i vonde ordelag.

– Det ble antydet at jeg ikke var «helt go’ i hue». Det såret meg, sier han.

– Det var kanskje summen av alle disse tingene som gjorde at jeg ble syk. Det startet i begynnelsen av januar, og så toppet det seg 16. januar, sier han.

– Vær så god, ta over styringen

TV-personligheten unngikk konkurs med et nødskrik. Et skattekrav på 220.000 kroner fra kemneren kunne ha veltet lasset.

– På samme tid hadde jeg akkurat lagt bak meg et seks år langt ekteskap som ikke fungerte. Jeg sto midt i en situasjon hvor jeg måtte prøve å beholde roen, men samtidig var jeg ekstremt sårbar – og redd. Jeg ble veldig redd, sier han rolig.

– Hvordan klarte du å forholde deg til all oppmerksomheten og suksessen rundt «Farmen»?

– Jeg var ikke med på den oppturen. Jeg satt utsiden av det som skjedde, forteller han.

– Du ble begjært konkurs. Hvordan opplevde du det?

– Det har jeg svart på. Man kan gjerne fortsette å male på denne saken, og det kan jo hende at jeg går til det offentlige og sier: Nå kan dere overta. Jeg har ikke noe mer å by på. Vær så god, nå for dere ta over styringen sier han.

– Finnes det begrensninger på hvor mye du kan tåle?

– Nei, jeg har vært forbanna. Selv om tåken står tett og stormen er heftig, så vet man at det gir seg. Jeg vil aldri legge meg ned på ryggen og si: Stakkars meg. Der er jeg ikke, sier han.

Har ikke kjærlighetssorg

Forholdet til den daværende kjæresten Kjersti beskriver han også som svært viktig under de tøffe takene. De to fant sammen etter at en lang sepresasjon med Monika Dypeng Goli (46) fikk sin slutt sommeren 2016.

Denne uken ble det kjent at kjærligheten brast for Jarl Goli og Kjersti Karlsen (47).

De to går hver til sitt etter et seks måneders langt forhold.

– Det var det eneste riktige vi kunne gjøre. Da vi var sammen ble vi hetset og mobbet. For å få fred valgte vi å fortsette som venner. Det er ikke noen kjærlighetssorg, det er ingen anger. Vi har kjent hverandre i 20 år, fortsetter han.

Skuespilleren vil ikke si så mye mer om bakgrunnen for mobbingen.

– Drømmer du om å finne kjærligheten igjen?

– Du bør heller spørre om jeg har evne til å gi kjærlighet. Når man har evne til å gi kjærlighet, så får man kjærlighet. Når livet er så kaotisk at man tar med seg gammelt grums inn i ny kjærlighet, så kan det bli mye ugress for den som skal være mottaker av kjærligheten, sier han.

Har mistet oversikten

Arbeidet med en kulturfestival på Hemsedal har blitt redningen for TV-profilen. Det har gitt ham et nytt fokus. «Noe å jobbe med», som han sier.

Basen er på Fausko Skysstasjon som ligger ved Tuv i Hemsedal. Her bor han i liten hytte mens han arbeider med festivalen som går av stabelen i midten av august.

Likevel, det er fortsatt mange løse tråder for TV-profilen.

– Min høye alder tror jeg dessverre taler mot meg i å nå til topps 

– Fortsatt har jeg ingen adresse. Jeg har ikke oversikt over ubetalte regninger. Jeg er en flyktning i ingenmannsland og prøver å finne frem – en havn. Livet er ingen enveisbillett til himmelen. Man må innom helvete av og til ...

... der har du vært?

– Nei, her på Fausko er jeg nærmere himmelen, sier han.

Jarl Goli har ett barn med ekskona Monika Goli Dypeng. Fra tidligere forhold har han fire barn.

– Jeg kan ikke si noe om mine barn. Det tilhører privatlivet, sier fembarnsfaren.

Ble mobbet

Jarl Goli er født i Vennesla, nord for Kristiansand, men det var ikke her han skulle vokse opp.

– Som toåring ble mine foreldre skilt. Jeg husker at min mor tok meg med på toget til mine besteforeldre på Moelv. Etter dette ble min mor veldig fjern. Hun dro til sjøs og var på en måte en person som kom på besøk, sier han.

– Hos «bessfar» og «bessmor» var alle velkomne. Døren sto alltid åpen, fortsetter han.

Selv med en trygg oppvekst hos besteforeldrene, så de andre barna at noe var annerledes hjemme hos den unge gutten.

– Jeg ble mobbet på barneskolen. Jeg hadde ikke foreldre. Det ble lagt merke til et i lite bygdesamfunn. Jeg hadde ingen som sto på sidelinjen og heiet under fotballkampen, eller som smurte skiene mine da jeg gikk birken som 13-åring, forteller han.

Forholdet til faren var magert de første årene.

– Jeg så faren min første gang som 13-åring. Den andre gangen jeg så ham var da jeg kom inn som 20-åring på teaterskolen. Senere fikk vi bedre kontakt, fortsetter han.

Var skuespiller i «Farmen»

«Farmen kjendis» som ble sendt i januar og februar har vært TV på sitt beste. Rekordene ar nærmest stått i kø for TV2.

– Historien TV 2 fortalte er kanskje ikke helt i tråd med hvordan den i realiteten ble utført. Programskaperne prøver å lage en vinkling som skaper en reaksjon hos publikum. Det er avgjørende for om serien skal lykkes. Dette er «big business» og medias måte å jobbe, og jeg har valgt å være en del av dette, sier Jarl Goli.

Han har en tendens til å havne i TV-suksesser. Allerede på midten 1980-tallet ble han kåret til «Årets TV-navn» av Se og Hør. Alle elsket barne-TV-serien «Portveien 2» på NRK.

I siste halvdel av 1990-tallet hadde han en sentral rolle som oljearbeideren Harald Vestheim i såpeserien «Offshore». Serien ga NRK prisen Beste underholdningsdrama under Gullruten i 1999.

Tolv år senere hadde Goli en hovedrolle i TV-dramaet «Taxi». Også denne NRK-produksjonen ble belønnet med en pris under Gullruten. Serien ble i 2012 kåret til beste TV-drama.

Jarl Goli har også vært programleder i en rekke TV- og radioprogrammer.

– Jeg spilte et spill under «Farmen kjendis». Det er jobben min. Jeg er skuespiller. Det var jeg tydelig på fra dag én, sier han.

– Har du fått med deg overskriftene om Vendela Kirsebom og Petter Pilgaard?

– Jeg skjønner nå hvorfor Vendela ville ha meg ut av «Farmen». Hun og Petter fant fort tonen. Jeg unner dem den kjærligheten, sier han og ler.

Goli forteller at han også fikk en god kontakt med Leif Einar «Lothepus» Lothe under innspillingen av TV 2-suksessen.

– Han er fantastisk fyr – en god mann. Med hans image har tobakksindustrien aldri før hatt bedre kår uten at politikerne har reagert, fortsetter han.

Lover comeback

Skuespilleren har også hatt mange andre roller i livet som kanskje ikke har fått like mye oppmerksomhet i media. Blant annet med holdningskampanjer til rusmidler og trafikksikkerhet.

– Folk i grøftekanten har blitt mine venner. Jeg har stått der selv i perioder av livet mitt, sier han.

Han har også vært initiativtaker til en rekke frivillighetsprosjekter, blant annet «Fredsnatt» i Tønsberg domkirke og «Operasjon Varm Vinter» i Lillehammer i 1998 hvor han samarbeidet med Norges Røde Kors.

– Kommer du tilbake på TV?

– Ja, jeg kommer tilbake, men det er ikke sikkert at det blir på en tradisjonell TV-kanal. Det finnes andre formater nå, sier han.

– Nå fyller du 60 år. Hva har du lykkes med i livet?

– Stort sett ingenting, sier han og ler noen sekunder, før han tar en mer alvorlig tone og fortsetter:

– Jeg har fått fem flotte barn. Alle er sterke individer som har det godt på hvert sitt ståsted. Det er det beste jeg har levert. Selv om kontakten i perioder ikke har vært det den kunne ha vært, så vet jeg som far – til alle fem – at de har det bra, sier han.