• Denne kommentaren er først publisert på tb.no.

I mange norske familier er det et massivt digitalt kunnskapsgap mellom foreldre og barn. Mens foreldre sender SMS, er på Facebook og kanskje også Instagram og Snapchat – raser ungene våre fra oss med telefonen full av apper mor og far aldri har hørt om.

De snakker (ikke skriver) SMS-ene, de filmer ALT de gjør i løpet av dagen, de blogger og vlogger, og mange av dem har egne videokanaler på YouTube. I utallige apper gir de hverandre tommel opp eller tommel ned. Digitale klapp på skuldra eller en digital ørefik. Det piper og tuter hele døgnet; venner og klassekamerater vil ha svar. De forventer at ditt barn er på. Nå! Og aller helst hele døgnet.

Leker seg til kunnskap

Resultatene av den nye store Ungdata-undersøkelsen er nå klare. De viser at mens gutter spiller onlinespill på datamaskinen, bruker jenter stort sett smarttelefonen.

Mange av dem har kontoer i sosiale medier flere år før de når appens aldersgrense. De lærer seg å manipulere bilder av seg selv og av andre. De poserer eller danser inn i mobilkameraet, legger på filter, musikk og blinkende bokstaver. De er superflinke! De skaffer seg masse kompetanse. Kompetanse de kommer til å trenge i arbeidslivet.

Trenger du seniorsurf?

Men hvordan kan vi være sikre på at barna våre har det bra i hverdagen når de lever store deler av livet inni telefonen? Hvordan kan vi sette grenser uten å overvåke? Hvordan kan vi passe på at de oppfører seg greit mot andre, og at ingen krenker barna våre? At ikke appene skaper kroppspress eller oppmerksomhet rundt vekt de absolutt ikke trenger?

Det piper og tuter hele døgnet; venner og klassekamerater vil ha svar. De forventer at ditt barn er på. Nå! Og aller helst hele døgnet.

Kjære jentemamma. Og jentepappa. Og selvsagt alle oss som er foreldre til unge gutter:

Jeg tror løsningen er kunnskap. Kunnskap og interesse. Det kan være vondt å tenke på. Men kanskje trenger vi allerede en runde med seniorsurf.

I en alder av 40 oppdager jeg stadig at datteren min på ni år ligger foran meg i løypa. I fjor så vi Melodi Grand Prix sammen. Hele kvelden danset hun foran skjermen. Ikke før vinneren var kåret, forsto jeg at dansingen var klippet sammen til et fire minutters melodi-grand-prix-forfilm-show. Det ble aldri publisert noe sted, men jeg er fortsatt imponert over hvor vanvittig bra filmen ble. Mye større underholdningsverdi enn selve musikkfesten på TV.

Digital dørstokkmil

Jeg kan klippe film. Jeg kan sende nyhetene live på Tønsbergs Blads Facebook-side. Men det er liksom jobben min å følge med litt. Likevel oppdaget jeg først i dag hva en SMS-rulett er. Jeg vet at de har SMS-rulett i fjerdeklassen datteren min går i. Men en yngre kollega måtte forklare meg hvordan det fungerer. Etterpå googlet jeg det og lærte at dette var skikkelig hot i 2010. Aldri hørt om det før.

For mange er det ei dørstokkmil å sette seg inn i barnas digitale hverdag. Hvis du ikke helt har oversikt over hvem som ser det du skriver på Facebook, har du en jobb å gjøre.

Visste du at hvem som helst kan ta kontakt med barna dine i musikkvideo-appen Musical.ly?

Visste du at barnet ditt anonymt kan true andre eller bli truet i appen Jodel?

Du bør være en god rådgiver for barna dine i stort og smått. Du bør være der de er. Og akkurat nå er det veldig ofte inni en app, inni en skjerm.

Logg deg på, les, lek og lær!