– Vi har hatt noen forsøk med smievirksomhet tidligere, men det har vært mislykket. Jeg har mer tro på disse to karene, sier Magne Rannestad om Jan Rørbakk og Jens-Erik Wielsgaard Langstrand.

De to skal drive smia sammen og det blir åpent fra 11 til 17 på hverdager.

 

Åpne dører

– Jeg kommer til å være den som er her hver dag. I tillegg til åpent på hverdager har jeg også tenkt å holde åpent når det er arrangement på festningen, forteller Rørbakk.

– Åpne dører og aktivitet på festningen er supert. Jeg håper både haldensere og besøkende finner veien til smia, slik at dette blir et tilbud som varer, kommenterer Rannestad.

Smia ligger i Vestre kurtine, og smedene bruker de gamle bakerovnen i denne bygningen til å varme metallet de skal smi.

Tilbyr kurs og bestillingsvarer

 

I tillegg til å kjøpe og bestille arbeider fra de to smedene, blir det også muligheter for dem som synes det å smi er spennende.

– Jeg har fagbrev som smed. Det er det jeg kan. Jeg har hatt mange kurs og er også i gang med kursvirksomhet her på festningen, forteller Jens-Erik Wielsgaard Langstrand.

Den gamle smia på festningen lå der hvor toalettene er i dag. Den er derfor ikke intakt og dagens smeder har derfor etablert seg i det «nye bakeriet» i Vestre kurtine.

Ungdom vil bli smeder

 

Det som kanskje er litt overraskende er at et av verdens eldste yrker også skaper interesse blant den yngre garde.

Ungguttene Thomas Buer og Jakob Sandnes Nilsen fikk begge prøve seg som smeder under lørdagens åpning av smia.

 

– Jeg synes det er spennende fordi Halden er en gammel by. Jeg har tenkt lære meg å smi og er her for å få noen tips. Det er noe med det gamle som gjør at jeg synes dette er interessant, forteller Sandnes Nilsen, som ifølge mora har drømt om å lære seg å smi siden han var liten gutt.

15-åringen er usikker på om det er mulig å leve av å smi.

– Men hvis ikke det er mulig vil jeg i hvert fall ha det som hobby, sier unggutten som kanskje blir en haldenser som kan gjenoppta noen stolte tradisjoner fra 16- og 1700-tallet på festningen.

 

Med åpne dører og liv i smia, håper Rannestad at dette kan bli enda en attraksjon på festningen. Stengte dører er dumt. Åpne dører og aktivitet er det aller beste vi kan ha på festningen, synes Rannestad, som håper de to smedene klarer å etablere seg på festningen.