Jubilanten Astrid Brøchner

Jobber ved Iddebo sykehjem og har ansvaret for innkvartering catering under Ladies Tour of Norway

Fylte 60 år 6. mai

Har en datter på 18 år

Energibunten Astrid Brøchner har vært med på mye. Hun liker å være med når det skjer noe nytt.

Jubilanten er en engasjert person, det merkes med en gang intervjuet begynner. Sprudlende forteller hun om aktiviteter og jobber hun har hatt. Detaljene strømmer på i et sånt tempo at det må trekkes litt i håndbremsen, slik at jeg rekker å få noe ned på notatblokka. - Jeg har alltid hatt engasjement. Glad i å fikse og ordne, forklarer hun.

Haldenser har hun vært siden åtteårsalderen. Familien flyttet fra Tønsberg etter at faren hadde fått jobb på det nystartede tarmrenseriet ved Halden slakteri i Jernbanegata. Hennes danske far var den eneste i Norden som var fagutdanna tarmrenser og var selvskreven når Norges eneste tarmrenseri ble lagt til Halden.

Åtteåringen kom inn i andre klasse på Os skole etter påskeferien. Det gikk fint selv om hun ble ertet for å snakke pent med sin Tønsbergdialekt. Hun fikk fine år på Os der hun begynte i skolekorpset.

- Jeg spilte trommer i 12 år, ble til slutt «kasta ut» pga alder. Har alltid likt å gjøre ting som ikke var så vanlig for jenter. – Du er så kul, Astrid, for du tør å gjøre det ingen andre gjør, har jeg stadig fått høre sier Brøchner.

«Joda, jenter kan også kjøre med motorsykkel» var overskriften i HA når Astrid som 16 åring tok lappen på lett motorsykkel og begynte å kjøre rundt på en Puck 125. Det var langt fra alle som likte at jenter skulle holde på med motor.

Jubilanten fortsatte imidlertid med MC kjøringen. Senere ble det bilcross der hun bl.a. kjørte mot Tove Solberg, mor til Petter og Henning. Det siste ble bakkeløp i Fredriksten på midten av åttitallet for KNA Halden. I løpet av karrieren var det løp hvor hun slo både Thor Holm og Martin Schancke.

Som ungdom kom også den politiske interessen. Etter kort tid var hun engasjert i arbeiderbevegelsen på flere nivå. Brøchner ble den første forkvinnen i Halden AUF i 1975. I tillegg var hun med i en rekke styrer og utvalg både lokalt, på fylkesnivå og sentralt. Det ble også noen år som første vara til kommunestyret for Arbeiderpartiet.

- At det blåser på toppene i politikken er ikke noe nytt. Jeg fikk merke at å være en ung jente i et mannsdominert miljø var slitsomt. Det ble for mye, både tid og krefter, slik at jeg trappet ned deltakelsen i styre og stell. I alle år har jeg vært medlem og hatt et engasjement gjennom det.

Samtidig som hun gikk på ungdomsskolen begynte hun å skrive for HA. Hun hadde praksisuken sin i avisen og laget bl.a. en helsides reportasje om medelever som var utplassert i andre bedrifter.

Journalistyrket fanget interesse, noe som førte henne til Arbeiderbevegelsens folkehøgskole på Ringsaker som hadde en slik linje.

Tilbake i Halden ble det imidlertid jobb på farens arbeidsplass tarmrenseriet. Det var okse-, lam og svinetarmer slik at hele sortimentet fra middags-/kjøttpølser til wienerpølser var dekket. En stund var pølsemaker en aktuell utdannelse.

Veien gikk videre til Tistedalen delikatesse sin butikk. Først som kassadame og butikkmedarbeider. Med kurset «aktivt salgsmiljø» var hun med å bygge om butikken med tilbudstorg og vareplasseringer omtrent slik vi kjenner det i dag.

Nye utfordringer ventet rundt hjørnet. Finn Selmer Olsen hadde visjoner for Kongens Brygge. Jubilanten fikk ansvaret for Kremmerhuset Isbar. En spesialitet var steking av iskjeks på et stort jern som snurret rundt med 6 separate stekejern. I 1984-85 ble Kremmerhuset Norges mestselgende issted. I tillegg hentet hun fersk fisk i Oslo 3 dager i uken til Restaurant Delphinen i samme bygning.

Grand Hotell ble pusset opp og som 30 åring ble Brøchner hotellsjef. For å få fart på hotellet tok hun telefonen og ringte rundt til alle større bedrifter i Halden og tilbød de å bruke hotellet, noe som ga resultater.

- Jeg startet også opp Siste Reis. Engasjerte Tex Strandberg til å snekre baren og hentet møbler i Irland. Tanken var at etter middag på hotellet skulle gjestene trekke til baren for en øl eller irish. Grand Domino ble også bygd opp – i dag kjent som Grand baren.

Som vi har forstått, er jubilanten med når noe nytt skjer. Ingen overraskelse da at hun var blant de som åpnet Tista senter i oktober 1997. Meny het den gangen AKA, jubilanten var assisterende ferskvaresjef.

I denne perioden fikk hun samboer og i 1999 kom datteren. Paret bygde seg hus i Eskeviken. Etter mange år med aktivitet døgnet rundt, ble det to år hjemme med datteren. Hun avviklet også engasjementet i TTIF håndball der hun hadde vært oppmann og trener fra 1976.

Tilbake i yrkeslivet har hun siden 2001 vært på Iddebo sykehjem med ansvar for kjøkken, logistikk og innkjøp.

Roy Moberg har hun kjent siden ringerunden på Grand hotell. Og datteren Emilie jobbet et år på kjøkkenet på Iddebo for å få praksis.

- Når Ladies Tour of Norway ble lansert sa jeg til Roy at jeg kunne hjelpe til. Regnet med å få stå som flaggvakt i løypa eller noe sånt. Med erfaringen fra mat og logistikk ble jeg engasjert i hovedorganisasjonen med ansvar for innkvartering og catering. I år er alle hotellene i Halden i bruk under løpsdagene. Og det skal være matpakker, baguetter og drikke i alle løpsbiler og mc dommere og vip. Bare TV2 kommer med rundt 40 medarbeidere, forteller hun.

Hun er godt fornøyd med livets ståsted nå med datteren, venner, jobb og engasjement.

Lørdag har hun invitert 40 gjester til Fredriksten hotell på fest når jubileet skal feires.