Den største undersøkelsen som er gjort om innlandsfiske i Finnmark i nyere tid, knuser mytene om tilreisende fiskere. De bruker faktisk penger lokalt, opp mot 30 millioner i året, om vi skal tro undersøkelsen.

På oppdrag for Finnmarks- eiendommen (FeFo) har Norsk institutt for naturforskning (NINA) spurt mange tusen om deres innlandsfiske. Drøyt 6000 har besvart undersøkelsen helt eller delvis. Undersøkelsen omfatter ikke de lakseførende vassdragene.

Omsetter for millioner

Tallene for omsetning vil nok overraske mange. Totalt utgjør det 136 millioner. Finnmarkingene står for 107,6 millioner, tilreisende norske 9,9 millioner og utenlandske 18 millioner. Finlenderne utgjør 90 prosent av de utenlandske fiskerne.

I snitt bruker finnmarkingen 487 kroner i døgnet, tilreisende norske 1124 kroner og utenlandske 952 kroner.

Trivselsfaktor

Men undersøkelsen handler ikke bare om penger. Den viser ikke minst at innlandsfiske betyr mye for trivselen til finnmarkingene, opplyser utmarksforvalter Marit Eggen i FeFo.

Rundt 15.000 her i fylket fisker årlig. I og med at lokalbefolkningen ikke trenger fiskekort, har man ikke nøyaktig antall.

Tilreisende fra inn- og utland må derimot løse fiskekort. Tallene for 2016 viser at drøyt 1500 tilreisende norsk og 5500 utenlandske fritidsfiskere kjøpte kort. Og av de sistnevnte er det altså mest finlendere.

Undersøkelsen viser, ikke uventet, at finnmarkingene er fornøyde med gratis fiske. Når det gjelder prisen på fiskekort, mener 78 prosent av finnmarkingene at den er passe eller lav. 69 prosent av de tilreisende norske mener det samme, mens tallet for de utenlandske er 36 prosent. Mange finlenderne ønsker seg altså billigere fiskekort.

(Saken fortsetter under bildet.)

 

100 tonn ørret og røye

Beregninger gjort på grunnlag av undersøkelsen tyder på at det fanges årlig inntil 177 tonn innlandsfisk i Finnmark. De viktigste artene er ørret og røye med om lag 50 tonn hver. Mens finnmarkingene fisker på senvinteren og våren/sommeren, foretrekker de tilreisende og utenlandske i hovedsak å fiske om sommeren. En liten del av de utenlandske fritidsfiskerne foretrekker isfiske.

– Undersøkelsen er et viktig verktøy for oss, fordi den gir mer kunnskap om finnmarkingenes fiskekultur. Vi skal forvalte i et evighetsperspektiv, og da er det viktig at vi har kunnskap. Jo mer vi vet om fiskevaner, jo bedre kan vi legge til rette for fastboende og lokalt næringsliv, samtidig som vi unngår høyt fisketrykk og interessekonflikter. Målet er jo at alle skal bli fornøyd, sier Marit Eggen. Hun har hovedansvaret for innlandsfiske i FeFo.

Fakta om innlandsfiske i Finnmark

Gjennomsnittsfiskeren er en mann på 47 år, han er gift, har barn, fast jobb og høyere utdanning.

Kvinnene utgjør bare 14 % av de som fisker i Finnmark. Likevel er dette høyere enn landsgjennomsnittet.

97 % av fastboende i Finnmark har aldri fisket mednot.

Kvalsund er den mest populære kommunen å reise til for finnmarkingene.

Slukfiske er mest populært, deretter isfiske og fluefiske.

Bosatte i Finnmark fisker mer på isen, enn folk lenger sør i landet.

De mest populære fiskekommunene blant tilreisende er Kautokeino, Lebesby og Porsanger.

(Kilde: NINA-rapport 1308: Fisket etter innlandsfisk i Finnmark 2016)