Søviknes understreket sitt poeng med å vise til utlysningen for 24. konsesjonsrunde hvor hele 93 av blokkene ligger i Barentshavet.

– En nesten ren Barentshav-runde, påpekte han.

Spennende boresesong

Han var også svært godt fornøyd med aktiviteten selskapene har lagt opp for den inneværende boresesongen. Statoil og Lundin med 4–5 brønner hver og han var – som mange andre – også spent på Statoils boring på den nordøstligste blokken i Barentshavet sørøst. Statoil er operatør og har gitt den navnet Korpfjell, tildelt så seint som i fjor i 23. konsesjonsrunde.

 

Vil ha mer fakta

Når det gjaldt olje- og gass i klimadebatten etterlyste Søviknes en debatt mer basert på fakta.

– En nylig rapport fra det internasjonale energibyrået IEA viser at det er mulig å nå klimamålet fra Parisavtalen selv med en energimiks med 40 prosent olje- og gass. Så må vi ha i mente at totalforbruket vil øke fram til 2050, når ambisjonen er at langt flere mennesker på jorda skal ha økning i levestandard. Det krever mer energi, slik at vi fortsatt snakker om store volumer. I dette perspektivet er det også klimamessig riktig å beholde den norske produksjonen som er den som setter minst klimamessige fotavtrykk, sa Søviknes.

Kan konkurrere

Søviknes avviste også alle påstander og spekulasjoner om at olje- og gassutvinning i Barentshavet ville være ulønnsom. Han roste selskapene og leverandørindustrien for innsatsen med å redusere kostnadene på sokkelen. Eksemplet er Statoils Johan Castberg, hvor man startet med en lønnsomhetsgrense på rundt 80 dollar fatet. Nå er den nede i rundt 35.

– Det betyr at den kan konkurrere med utvinningskostnadene for skifergass i USA, slo han fast.

Mandag kveld åpnet ministeren også årets Barentshavkonferanse i Hammerfest.