Arbeiderpartiets sametingsgruppe ønsker at Sametinget gir økonomisk støtte til det varslede gruppesøksmålet mot staten i forbindelse med inngåelsen av Tanaavtalen.

– Regjeringens behandling av lokalbefolkningen langs Tanavassdraget er forkastelig, dette kan på sikt svekke våre kollektive rettigheter, sier presidentkandidat Ronny Wilhelmsen gjennom en pressemelding.

Han mener avtalen staten har inngått med Finland medfører et uforholdsmessig stort inngrep i lokalbefolkningens rett til å utøve sitt tradisjonelle fiske. Både garnfiskerne og sjølaksefiskerne i elva har varslet rettslige skritt mot avtalen.

LES OGSÅ: Tana-avtalen godkjent - rettssalen neste

Svekker rettigheter

Bakgrunnen er de stadige kutt i fisketidene. Med Tana-avtalen forsvinner ytterligere én dag. Nå får sjølaksefiskerne kun to dager i uka i en kort periode.

Hensikten med avtalen er å gjenoppbygge de altfor svake laksebestandene i vassdraget, ifølge regjeringen. Fisket blir redusert med omtrent en tredjedel.

Wilhelmsen vil støtte et eventuelt gruppesøksmål som fiskeforeningene retter mot staten.

– Slik vi har forstått det er formålet med en rettssak å få en rettslig avklaring av de materielle og prosessuelle rettighetene vi mener lokalbefolkningen har i denne saken. Slik Tanaavtalen foreligger betyr det i realiteten en styrt avvikling av samisk sedvane og svekkelse av kollektive rettigheter, mener Ap-politikeren.

LES OGSÅ: Mange hundre år gammel tradisjon forsvinner om Tana-avtalen vedtas: – Umulig å drive med stengselsfiske

Fordel for Norge

Tana er grensevassdrag mellom Norge og Finland og et av verdens største vassdrag med atlantisk laks. Nesten 70 prosent av nedbørfeltet ligger i Norge. Det er anslått at det finnes mer enn 30 enkeltbestander av laks i vassdraget.

I enkelte år har Tana stått for over 20 prosent av all elvefangst i Europa og 50 prosent av all elvefangst i Norge. Et spesielt trekk ved Tana er bruken av tradisjonelle fiskemetoder med bundne redskap som stengsel, drivgarn og stågarn.  

Avtalen innebærer at fordelingen av lakseressursen mellom Norge og Finland rettes opp i norsk favør. To tredjedeler av lakseressursen skal tilfalle Norge. Det melder regjeringen.

– Gjennomføringen av avtalen vil kreve betydelig innsats i årene fremover. Jeg håper at alle som har ansvar for og interesser i vassdraget, nå går sammen om dette felles løftet, uttaler klima- og miljøminister Vidar Helgesen (H) i en pressemelding.

LES OGSÅ: Flere med planer om rettssak mot staten