Du har kanskje registrert at det i Vardø, Kiberg, Vestre Jakobselv, Vadsø og Nesseby er utplassert grønnmalte innsamlingskonteinere med blant annet påskriften Right To Play og UFF. Det er Vadsø Atletklubb som har satt ut konteinerne.

Leder for atletklubben, Stein Pedersen, sier at det er Norges idrettsforbund som har inngått en samarbeidsavtale med Right To Play og UFF, hvor idrettslag gjennom «Idrettens tekstilinnsamling» får mulighet til å samle inn klær, sko og andre tekstiler til inntekt for atletklubben.

– For oss kan det bli en kjærkommen inntekt. For vi får knappe to kroner per kilo tekstiler og sko vi samler inn. Ditt brukte tøy har kanskje liten verdi for deg, men for oss har brukte tekstiler og sko høy verdi – og det er gjennom forvaltningen av denne verdien vil vi skape et bedre liv for verdens fattigste i Afrika og Asia. Å gi tøy til UFF er en gave «fra folk til folk», sier Pedersen.

LES OGSÅ: Bryterne med sesongavslutning

Kjærkommen inntekt

Atletklubben har siden stiftelsen i 2009 engasjert seg i integreringsarbeid, ikke minst rettet mot de yngste.

I tillegg til å engasjere barn og ungdom i idrettslige aktiviteter som bryting og friidrett, har atletklubben i Vadsø også vært opptatt av resirkulering og gjenbruk.

I sentrum av Vadsø er det blant annet etablert en bruktbutikk. I samme bygning er det også daglig gratis matservering, et meget populært tilbud for mange asylsøkere. Dette tilbudet er realisert etter at klubben nå får anledning til å hente matvarer som er utgått på dato hos Kiwi og Rema 1000 på Vegsletta.

Og for å spe på inntektene har Vadsø Atletklubb nå inngått et samarbeid med Right To Play og U-landshjelp fra Folk til Folk (UFF).

LES OGSÅ: Synne (16) ble dobbelt norgesmester: – Det er sterkt

Store verdier

Stein Pedersen forteller at det som samles inn blir sendt til Harstad. Her blir alt sortert. Det som er best selges gjennom to Second Hand-butikker i Norge.

– Største delen av det som samles inn sendes til sorteringsanlegg drevet av UFFs tre humanitære søsterorganisasjoner i Estland, Litauen og Slovakia, samt til to kommersielle sorteringssentraler i Bulgaria og Slovakia. Her blir alt finsortert etter kvalitet/sesong og omsettes videre ut i verden. Inntektene skaffet til veie gjennom innsamling og salg av det brukte tøyet brukes til humanitært arbeid i Afrika og Asia, sier Stein Pedersen.

I 2014 resulterte nordmenns giverglede i at 28,2 millioner kroner kunne bevilges til UFFs humanitære arbeid. Nordmenn som leverte tekstiler, tøy og sko til UFF sørget i 2014 for ombruk av 19,4 millioner plagg – nok til å dekke minimumsbehovet til over 2,4 millioner mennesker.

I tillegg viser beregninger at miljøet er spart for 43.600 tonn CO₂. Nordmenn leverte over 8.800 tonn tøy til UFF i 2014.