Menig 91 August Stomperud er den eldste norske tegneseriefiguren vi har, for han framførte sine meninger allerede i 1937. Som gammel og ekte Sørumsokning vet han hva han snakker om:

«Je måtte reise til England under krigen i 1942, og der ble je lagt på is i to år. Men, je ga meg itte, så i 1945 kom je tilbake til Sørum som krigshelt. I dag er det like nødvendig å drive gjøn med makta som det var i 1942. Vi må kjempe for demokratiet».

Det var jeg i utgangspunktet enig med han i, men for sikkerhets skyld oppsøkte jeg sikre kilder.

I Det store Norske Leksikon står det at ordet demokrati stammer fra gresk, og at 400 hundre år før vår tidsregning så brukte de i Hellas denne styringsformen. Demokrati som betyr «Styre ved folket» var oppskriften på det vi i dag kaller folkestyre.

I et demokrati kan innbyggerne selv delta i utformingen av de politiske vedtakene. Som innbyggere i Sørum kan vi, hvis denne styringsformen praktiseres, delta aktivt i viktige politiske beslutningsprosesser, og vi har alle like rettigheter til å delta.

I et moderne demokrati, som vi burde ha i Sørum, betyr det at vi har rett til å påvirke «sammenslåingsprosessen» og gi utrykk for hva vi mener, blant annet i en folkeavstemming. Vår ordfører, som dessverre godtroende Sørumsokninger festet tillit til for to år siden, hever seg over dette – hun vet best hva som passer for oss alle.

«Dette», sier menig 91 kaller je «bondefangeri».

«Vi blir bedt om komme med navneforslag til den nye kommunen før det er vedtatt at vi skal slå oss sammen med naboene».

Wikipedia vet hva «bondefangeri» er:

«Bondefangeri er en norsk betegnelse på en viss type kriminalitet, der folk ranes eller svindles etter å ha blitt avledet med alkohol og sex».

Det var den gang – i dag fristes vi verken med alkohol eller sex, men med drømmen om en robust kommune. Svindleren bruker i dag ikke vold, men utgangspunktet er det samme der svindleren lurer en godtroende person.

«Dette finner je meg itte i», sier Stomperud:

«Hvis utrykket «ideligen» noen gang skal brukes så må det være nå. Je vet at det har tatt 50 år å bygge en kommune hvor «gamle fiender» fra Blaker, Rånåsfoss, Lørenfallet, Frogner og Sørumsand klarte å danne en lenke rundt Sørum skole for å sikre at den ikke legges ned – je kaller dom før «lenkejengen», og da forbinder je på dom med idealister som for 40 år sida lenke seg fast for å ta vare på tradisjon og selvråderett».

For min egen del så husker jeg godt at det norske sjefsoverhodet i senere tid har innrømmet at hun tok feil. Den «dumme godtroende» var verken same eller demonstrant, men folkevalgt.

Du 91, jeg trur du snakker om det som skal til for å skape stabilitet i et lite samfunn. Vi som i dag bor i Sørum vet alle hvor viktig det er med stabilitet og forutsigbarhet. Når Sørum skal fortsette å være et stabilt og forutsigbart sted å bo så skal vi ikke vippes av pinnen av politikkere som mangler kraften som skal til for å få oss ut av likevekt.

Nå reiser vi oss med vår kraft og setter ned foten, eller som 91 ville sagt det:

«Ideligen på tå hev»

I en fotnote står det at Petra endeligen også ville være med.