Leder i Tromsø KrF, Helga Marie Bjerke, stiller seg hoderystende til at NFFs vedtak om å åpne for alkoholservering på landets fotballstadion. Dette vil blant annet bety at de – etter hvert så få – tilskuerne som flokker seg rundt Alfheim kan få seg en øl, før eller etter kamp.

Tromsø-ordfører, Gunnar Wilhelmsen, som er både tidligere spiller og -styreleder i TIL, stiller seg i utgangspunktet positiv til dette.

– De fleste lag i de to-tre øverste divisjonene har hatt tillatelse til å selge alkohol i VIP-områder. Nå blir det en likhet for loven for alle billettkjøpere, sier han.

Diskusjonen om alkoholservering og fotball er ikke ny. I 2007 tok Gunnar Pedersen (H) til orde for at ungdommen og allmuen – i motsetning til fiffen og de over 30 år – ikke kjenner sin egen begrensning. Han syntes da at det var helt problemfritt å gi skjenkebevilling til VIP-losjene på Alfheim, med følgende begrunnelse: «De som går til grunne av alkohol, gjør det snarere på Store stå enn i VIP-losjen». En fin hilsen til fotfolket.

Samme år mente han også at det burde være helt andre retningslinjer for arrangementer rettet mot unge voksne enn f.eks. Dansegallaen: «Det serveres alkohol i Skarphallen også, da på dansegalla. Men de ser ikke ut som om de er under 30, og disse misbruker ikke alkohol», sa Pedersen til Nordlys i 2007.

Her kom det tydelig til syne at noen ikke hadde vært på verken dansegalla eller julebord på noen tiår.

Forestillingene om hvordan folk ter seg når de drikker, kan være forskrudde i både den ene og den andre retningen. Da jeg for noen år siden hadde bijobb som quiz-vert på en fotballpub, fikk jeg flere ganger spørsmål om det ikke var mye trøbbel der i helgene?

Jeg måtte alltid komme med kontrollspørsmålet «om de noensinne hadde vært på fotballpub i Norge»? Svaret var alltid nei. Hooligan-forestillingene fra 80-tallets England regjerte fortsatt, selv om det i virkeligheten var langt roligere på fotballpubene enn de fleste andre utesteder i Oslo. Faktisk kan jeg ikke erindre ett eneste tilfelle av bråk i forbindelse med fotballkamp der, i løpet av de fire årene jeg var ansatt.

At man har funnet det for godt å tillate alkoholservering i mange år blant dem som er forventet å kunne skikke seg, men ikke blant menige fotballsupportere, er i beste fall snodig. Det lukter også av grov forskjellsbehandling. Og med hvilken grunn?

Supporterbråk har vært totalt fraværende på Alfheim, de årene jeg har gått der. Folk lirer selvsagt av seg noen gloser som ikke egner seg for barn, men vil nok gjøre det med eller uten alkoholservering. Forestillingene om at supporterne kommer til å være ravende dritings under kamp, kommer igjen fra folk som ikke har vært på kamp.

Sydenfylla-tilstander inntreffer jo ikke på VIP-en, så hvorfor tror man at det automatisk vil skje når dem med litt lavere lønn får samme tilbud?

Jeg har bodd til sammen seks år i England, og har registrert at de på enkelte stadion velger å servere alkohol, mens de dropper det andre steder. I stor grad har det sammenheng med trøbbelhistorikken til klubbene. Wimbledon, Arsenal og Crystal Palace hadde alkoholservering, mens klubber med klarere hooligan-problem, som Millwall, Chelsea og Tottenham ikke hadde det, på den tiden. Det handlet om å ta forholdsregler der det var nødvendig.

På samme måte kan diskusjonen om det er lurt å servere alkohol på Brann Stadion og Intility Arena (Vålerengas hjemmebane) gi mening, mens det virker totalt poengløst for tilforlatelige og fredelige klubber som Strømsgodset, Kristiansund og TIL å snakke om.

Lovene vi har for skjenking av alkohol er såre enkle her til lands. Alkohol skal ikke serveres til noen som er overstadig beruset, ei heller til noen som ikke er fylt 18 år. Hvis man bare sørger for å overholde dette, ligger alt til rette for hyggelige fotballkvelder på Alfheim også i 2020.