LIER: – Lier er min favorittkommune. Det er så mange hyggelige mennesker her, og i fjor solgte jeg desidert flest bøker her i Lier. 65 prosent av det jeg tjente på boksalget i fjor sommer, tjente jeg her. Så i år ba jeg spesielt om å få komme tilbake til Lier, smiler Kisitu Nelson (39) fra Uganda.

Har etablert demonstrasjonsgård

Nelson studerer agrikultur - eller jordbruk, på godt norsk - ved Universitetet i Makerere.

Siden sist han var i Lier har han både rukket å gifte seg, og ved hjelp av pengene han tjente på boksalget i fjor, han har fått etablert en liten demonstrasjonsgård.

– Jeg driver gården sammen med to medstudenter, og vi inviterer folk i området rundt til å komme til gården for å lære mer om hvordan de kan dyrke jorda si på en bedre og mer bærekraftig måte. Vi lærer dem også hvordan de kan lagre avlingene sine på en bedre måte, forteller Nelson.

Stor interesse

Han forteller at både menn og kvinner har meldt sin interesse for å lære mer.

– De første tre månedene etter at vi startet opp, kom det 28 personer for å lære. De neste tre månedene kom det 49 personer. Så det er tydelig at det både er interesse og behov for denne typen tiltak. To av lærerne våre fra universitetet har også sagt at de kan komme til gården og hjelpe oss innimellom, og det setter vi stor pris på - selv om de ikke gjør det gratis, forteller Nelson.

Han legger til at han synes det er synd at Uganda, som i utgangspunktet har et godt klima, likevel har mange innbyggere som lider av underernæring.

Papirene i orden

Nelson sier han forstår at enkelte kan være skeptiske til personer som kommer på dørene for å selge bøker, men forsikrer oss at han har alle papirene sine i orden.

– Vi er 67 studenter fra ulike afrikanske land som reiser rundt og selger bøker ulike steder i Norge i år. Vi vet at mange er skeptiske til dørselgere, men vi er ikke tiggere, vi selger bøker for å finanisere studiene våre. Jeg har også vært på lensmannskontoret i Hønefoss og registrert meg, og jeg har med meg kortet som viser at jeg er ute som bokselger for Norsk Bokforlag, sier Nelson, og viser oss kortet sitt, utstedt av forlaget som har sitt hovedkontor i Hole.

Helse, natur og barnebøker

Bøkene handler om alt fra norsk natur, helse og matoppskrifter, og han har også med seg ulike reiseguider og barnebøker i mopedveska si.

I tillegg til at han fikk solgt rundt 600 bøker i Lier i fjor, fikk han også med seg flere gode råd fra ulike bønder han møtte på sin vei ulike steder i kommunen.

– Jeg fikk blant annet gode råd om hvordan jeg kan produsere fôr til dyrene selv, i stedet for å bruke penger på å kjøpe fôr til dem, forteller Nelson.

Planen hans for sommeren i år er å være i Lier i ca. halvannen måned, fra og med neste uke.

Jeg satser på å besøke så store deler av kommunen som mulig, og jeg håper liungene tar like godt imot meg i år som i fjor, smiler Nelson.

Drømmen er å ha sin egen gård

I år som i fjor har han med seg en mobil betalingsterminal, men håper at forlaget får på plass en ordning med Vipps fra neste år.

– Hva er drømmen din for framtiden?

Min drøm er å ha min egen gård, der jeg både kan produsere mat selv, men der jeg også kan lære mennesker hvordan de kan forbedre sin matproduksjon, og hvordan de kan lagre avlingene sine på en god måte.

Fakta om Norsk Bokforlag

Norsk Bokforlag har som mål å øke kunnskap, trivsel og velvære både nå og på lang sikt hos alle de kommer i kontakt med.

Forlagets selgere besøker de norske hjem fra dør til dør.

Mange av selgerne kommer til Norge i samarbeid med Utlendingsdirektoratet.

I korte sommerperioder tjener de til sine opphold på universiteter forskjellige steder i verden.

67 studenter fra Afrika arbeider med boksalg for Norsk Bokforlag i sommer.

Ut over dette selger Norsk Bokforlag sine produkter gjennom nettbutikken, bokhandlere, en egen bokklubb og ved ulike arrangementer.

Norsk Bokforlag har en årlig omsetning på mellom 15 og 20 millioner kroner, og er i dag et aksjeselskap opprinnelig etablert av Syvendedags Adventistkirken.

Kontor, lager og ekspedisjon holder til på Vik i Hole kommune, syd for Hønefoss.

Kilde: norskbokforlag.no