Så kan Lofoten trolig trekke et lettelsens sukk. Tirsdag vedtok styret i Helse Nord at Nordlandssykehuset Lofoten på Gravdal skal funksjoner som sikrer at det blir et akuttsykehus. Helse Nord har dermed fulgt anbefalingen fra en prosjektgruppe i Nordlandssykehuset,

Det som gjenstår er endelig vedtak i Helsedepartementet. Helseminister Bent Høie har tidligere sagt at halvparten av norske lokalsykehus er for små til å drive med akuttkirurgi hele døgnet. Når det gjelder sykehuset i Lofoten har Helse Nord lagt vekt på øyrikets «geografiske beliggenhet og værmessige forhold», som et viktig moment for å beholde akuttfunksjoner.

Anbefalingen må veie såpass tungt at Vestvågøy-ordfører Remi Solberg får rett i sin uttalelse til Lofotposten: At vedtaket i departementet blir proforma, og ikke en etterprøving.

I årevis har Lofoten og andre regioner kjempet for å beholde et sykehustilbud som gir trygghet og adekvat behandling. Det har vært fakkeltog, folkemøter, delegasjoner og lobbyvirksomhet.

Og: Lofoten har en aksjonsgruppe for lokalsykehuset som har lagt ned et meget stort engasjement for å bevare akuttfunksjoner og et mest mulig fullverdig lokalsykehus.

– Jeg tenker at dette er en av de viktigste kampene for sykehuset i Lofoten som vi har vunnet, sa Elisabeth Holand i aksjonsgruppa etter vedtaket tirsdag.

Det er i stor grad aksjonsgruppas fortjeneste at sentrale føringer for framtidens sykehus er blitt prøvd mot lokale forutsetninger. Verden er forskjellig fra Helsedepartementets og Helsedirektoratets kontorer i Oslo, og til distrikt der vær og vind kan avgjøre om et menneske får behandling tidsnok til å berge liv. Derfor er de lokale stemmene så utrolig viktig for å målbære folks oppfatning av hva som skaper trygghet.

Det er også grunn til å gi Legeforeningen ros for klar tale i diskusjonen om innholdet i lokalsykehus.

«Faglig forsvarlighet, god beredskap og trygghet for befolkningen må veie tyngst i landets sykehusstruktur. Befolkningen må sikres gode akuttilbud uavhengig av bosted. Velfungerende lokalsykehus er nødvendige i den akuttmedisinske behandlingskjeden. Reisetid, geografi og værforhold er tungtveiende faktorer som krever lokalsykehus med full akuttberedskap», heter det i vedtaket som ble fattet i Legeforeningen i 2015.

Kampen for lokalsykehus er en del av den evige kampen for å «sikre bosetting i distriktene». Lofoten framstår som en livskraftig region, der fiskeriene går bra, og reiselivet er i vekst. De større kommunene opplever dessuten bra befolkningsvekst.

Sykehusstrukturen er en del av infrastrukturen. Lokalsykehus skaper trygghet. Uten denne tryggheten i bunn er det vanskeligere å utvikle næringsliv og lokalsamfunn.

Lofoten har en aksjonsgruppe for lokalsykehuset som har lagt ned et meget stort engasjement for å bevare akuttfunksjoner og et mest mulig fullverdig lokalsykehus