Det forteller demenskoordinator i Vågan kommune, John Håvard Nilsen, og aktivitøransvarlig ved Havly, Reidun Elise Berg Hansen.

Gjennom et nytt prosjekt i samarbeid mellom Nasjonalforeningen for folkehelsen og Vågan kommune, inviterer de til kurs på Havly 22. og 23. mai. Kurset er for dem som ønsker å bli aktivitetsvenn, og ifølge Nilsen og Hansen kan det aldri bli for mange av dem.

Alle slags aktiviteter

På kurset vil det bli skolering i blant annet kommunikasjon og hvordan sykdommene forløper.

– Dette passer for deg som har ekstra tid, og ønsker å ta med en person med demens på ulike aktiviteter. Er din greie å dra på spinning, kan du ta med deg noen på nettopp dette, sier Nilsen, og legger til at via et system vil de med like interesser bli matchet med hverandre.

– Ut ifra kartleggingen plukker vi ut personer med demens og aktivitetsvenner som har noe til felles.

Deretter kan de to finne på ulike aktiviteter, som da kan være alt fra å dra på spinningtime, til å bake brød sammen.

Trygge rammer

Nilsen og Hansen forteller videre at de har mange frivillige i kommunen, men at de frivillige ofte har følt på å stå alene og at opplegget har vært dårlig tilrettelagt. Slik vil det ikke være med aktivitetsvenn-prosjektet.

– De første gangene blir vi med for å se hvordan det fungerer. Deretter vil alle få kontinuerlig oppfølging. Hvis noen ønsker å lære om demens, ønsker jeg å lære dem om det, sier Nilsen.

– Man kan også være to og to om man vil være aktivitetsvenn, eller en gruppe for den saks skyld. Her er det ingen fasit.

På verdensbasis ligger nordmenn på frivillighetstoppen. Hansen og Nilsen tror dette er frivillighet knyttet til barn og unge i stor grad.

– Dette er trygt for de fleste. Det å være aktivitetsvenn kan for mange føles utrygt, fordi de har lite kjennskap til demens. Derfor skal vi ha tett oppfølging.

Givende frivillighet

Ifølge Hansen er det å være aktivitetsvenn givende, både for vedkommende selv og personen med demens som får en aktivitetsvenn.

– Det å se en tilfredshet i den du gjør noe for er fantastisk. Det gir en subjektiv god følelse, og du føler på å gjøre en forskjell, sier Hansen.

– For personen med demens betyr det å få fylt dagene med noe meningsfylt i stedet for å sitte hjemme alene. Pårørende avlastes, og man får være i aktivitet. Dette er med på å stagge sykdomsutviklingen, sier Nilsen.

De har allerede planer om å kjøpe inn blant annet el sykler og gitarer som kan brukes i aktivitetene. Nå håper de at mange ønsker å bli aktivitetsvenn, og at samfunnet blir mer demensvennlig.

– Stadig flere blir berørt, og jo flere som har kunnskap om sykdommen, jo bedre. Det er viktig å få personer med demens til å fungere i samfunnet og i eget hjem, og det tar lang tid før de får sykdommen til tilfellet er at de ikke klarer det, sier Nilsen.