«Tid for ei framtid» kalles prosjektet som Norsk Landbruksrådgivning Lofoten håper skal skape ny giv på Gimsøy. Det blir ei framtid uten storflyplass, etter at værmålingene slo fast at øya ikke er egnet. Men det kan bli en framtid med mindre voldsom og mer tilpassa aktiviteter i området som er Vågans største landbruksområde.

Målet om bosetting i hele landet er i en eller annen form slagord for de fleste partier. Men det er mer og mer opp til de enkelte lokalsamfunn å sørge for og bevise at de er liv laga innenfor politiske rammeverk. I så måte har Vågan kommune bidratt, spesielt når det gjelder å beholde en desentralisert skolestruktur.

Skolene er ofte limet i bygdene. Sammen med butikken. Den lokale dagligvaren er i stor grad et barometer på oppslutningen om eget lokalsamfunn. Lekker handelen til Svolvær og Leknes vil det fort være kroken på døra for et lokalt tilbud. Det har Laupstad fått erfare.

Gimsøy bør har forutsetninger for å beholde livskraften. Det ene næringsbenet er landbruket som opererer under gode naturgitte forhold. Øya har golfbanen som er av de mest omtalte i norske og internasjonale golfmagasiner. De to siste vintrene er det også kjøpt fisk på Barstrand etter at sildemottaket ble stengt. Gimsøy er et område der primærnæringene og opplevelsesnæringene drar lasset.

Bygdene må føre «motstandskamp» mot sentralisering og utarming.

 

I 2011 bikket Gimsøy under 200 innbyggere, til 198. Siden har tallet stabilisert seg. I fjor var det 190, etter en svak økning de siste årene.

For bygdesamfunn vil framtiden høyst sannsynlig fortsatt bli en kamp om å sørge for å beholde nok offentlige og private tjenester til at bygdene er attraktive for dem som ikke ønsker å bo i by. Det vil handle om å beholde og helst øke innbyggertallet. Utslagene på den årlige befolkningsstatistikken vil aldri bli stor. Et år uten nedgang er gledelig. Et år med økning tenner håp om at en negativ tendens kan snus.

Derfor er initiativ som «Tid for ei framtid» viktig. Bygdene må føre «motstandskamp» mot sentralisering og utarming. Bygdene må også bevise for omverdenen at de har livskraft og initiativ til å påvirke egen skjebne.

Selvsagt handler det også om nasjonale, regionale og lokale betingelser. I forrige uke sa flertallet i Stortingets næringskomite nei til regjeringens forslag om at kostnadseffektivt landbruk er hovedmålet. Vi kan alle tenke oss hvordan et slikt ensidig mål vil påvirke distriktslandbruket vi har i Lofoten. Det samme kan trygt sies om fiskeripolitikken, eksempelvis om hvor stort frislippet blir når det gjelder omsetning av fiskekvoter og framtiden for trålpliktene.

Levende bygder er det beste virkemiddelet mot sentralisering. Derfor hilser vi initiativ som det som er tatt for Gimsøys framtid velkommen.

Vi ønsker våre lesere en god påske.