Nordland fylkeskommune administrerer et EU-prosjekt som heter Mobilitet Nordland. Prosjektet går ut på å få til et samarbeid med skole og næringsliv i Nordland og i Italia, der skolene kan sende lærere, elever og lærlinger til hverandre for å lære av hverandre og få oppleve en annen kultur. Vest-Lofoten videregående skole har en avtale med en skole i Sowerato.

Kokkeelevene Trine Karlsen og Thomas Suarez Elvestad ble plukket ut til å være i Italia i en hel måned med alt dekket, inkludert lommepenger.

– Det ble en fantastisk opplevelse. De første 14 dagene var vi på en kokkeskole og vi må vel fastslå at de italienske elevene har mer respekt for sine lærere enn vi har, sier de to.

Lærte mye

Etter 14 dager ble de utplassert på et hotell.

– Her jobbet vi to økter om dagen og lærte utrolig mye. Det å være alene i et fremmed land der de fleste ikke kunne engelsk var en stor utfordring, slår de to fast.

De to var også lovet å få på komme inn på en restaurant med stjerne i Michelin-guiden og det fikk de.

– Første kvelden vi var der observerte vi bare og vi trodde at det var det vi måtte gjøre også de to neste dagene. Der tok vi feil. På morgenøkta dagen etter ble vi satt i arbeid og det var artig å få være med å lage mat av så høy kvalitet. Det var kvalitet i alt de gjorde på denne plassen og maten smaThomas (22) lagde mat til superkokkenekte himmelsk, sier Trine og Thomas. De er veldig glade for at de fikk denne sjansen.

Les også: Thomas (22) lagde mat til superkokkene

 

Tøft den første uka

– Vi har fått nye impulser, lært italiensk matkultur og blitt kjent med mange mennesker. En slik tur er også god å ha på CVen, sier Thomas.

– Jeg har lært meg selv å kjenne mye bedre. Det å komme til et helt fremmed land der jeg kun kjente Thomas var en stor utfordring. Alt var nytt og det var tøft den første uka. Men nå vet jeg at jeg takler også denne type utfordringer, slår Trine fast.

De fikk også tid til å være turister en helg i Roma og teste ut italienske spesialiteter.

– Det gikk mye i lokal sjømat. Vi spiste blant annet blekksprut med svart pasta. Pastaen var tilsatt blekksprutblekk og var kjempegodt, sier Trine Karlsen og Thomas Suarez Elvestad som er veldig takknemlig for at de fikk denne muligheten.