NRK-journalist Trude Lorentzen.
NRK-journalist Trude Lorentzen gjør seg klar til å isbade.

Påskepraten: 

NRK-profilen har ofret brutal hobby for å lage podkast

Etter suksessen med «Mysteriet Adam» tør endelig Trude Lorentzen å isbade igjen.

Publisert

NRK-journalist Trude Lorentzen er neste person ut i Medier24s spalte Påskepraten

I vinter ble podkastserien «Mysteriet Adam» lansert, og den satte ny lytterrekord for kringkasteren.

Nå er det klart for påskeferie for journalisten.

– Hva gjør du i påska?

– Da blir det endelig sjøluft i lungene og utsikt til fem blinkende fyr i horisonten på hytta utenfor Fredrikstad. Jeg begynte et ganske brutalt isbad-regime i fjor, men har feiget ut i år for å unngå hes podkaststemme. Nå haster det med å komme seg ut i det vonde og våte igjen. Dette er snakk om hardcore-varianten uten badstue i sikte. 

Trude Lorentzen skal gjenoppta isbadingen i påskeferien.

– Hvilke serier/filmer/podkaster vil du anbefale andre å sjekke ut? 

– Jeg hører utelukkende på historiefortellende podkast, ikke snakkepodkast i studio, og er alltid på jakt etter serier med kløktig dramaturgi og opptak i felt, helst med litt action i presens, så det ikke bare blir gjenfortelling. 

– Fra mitt eget NRK er «Verdens styggeste kvinne» en fersk godbit, i tillegg til «Mysteriet Adam», da selvsagt. Ellers koser jeg meg stort med sesong to av «Operasjon Charlie» fra Svarttrost og «The Runaway Princesses» fra The New Yorker akkurat nå. 

– Internasjonalt er dette eksempler – gjennom alle tider – som setter gullstandarden for meg: «Room 20» fra LA times, «The Ballad of Billy Balls» fra iHeart, «Kvinden med den tunge kuffert» fra Third Ear, «The Missing Cryptoqueen» fra BBC og Bellingcats «The People Who Fell From The Sky». 

– Hvilken medieperson ville du helst byttet jobb med og hvorfor? 

– Her må jeg være cocky og si ingen. Fordi jeg er omgitt av så sabla bra kollegaer i NRK, på en avdeling med selve drømmeoppdraget: Å lage dokumentarpodkast som både er gnistrende godt fortalt, og som handler om noe vesentlig. Hvis noe skulle byttes, måtte det være lønna. Orker ikke engang å tenke på hva de tjener i DN. 

– Når brukte du sist KI, og til hva?

– Jeg bruker KI nesten hver dag til å transkribere lydfiler. Et og annet reversert bilde-søk gjør jeg også innimellom. Men i går fikk jeg henvendelse fra en fyr som jobber med å etterligne andres skrivestil ved å bruke språkmodeller. Han lurte på om han kunne bruke meg som eksempelforfatter. Da er det ikke gøy lenger. Han skal ha takk for at han faktisk spurte, og ikke bare forsynte seg av alt jeg har formulert opp gjennom tidene. Men svaret ble NEI - i caps lock. 

– Hva ville du jobbet med om du ikke hadde vært journalist?

– Jeg avslo mitt første jobbtilbud i studentavisa Universitas på Blindern for å bli aerobicinstruktør isteden. Heldigvis viste det seg at jeg er helt elendig til å telle takter i musikk og så fikk jeg beinhinnebetennelse. Takk til Universitas som ga meg en ny sjanse, som førte rett videre til VG. Og deretter Aftenposten, Dagbladet og NRK.

Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@medier24.no

Powered by Labrador CMS