Torsdag i forrige uke startet Oslo med vaksineringen av alle hjemmeboende over 85 år og helsepersonell.

Les også: - Planlegg for hjemmeferie

Men foreløpig er det ikke aktuelt å prioritere bydelene som har flest smittede foran andre bydeler, opplyser byrådsleder Raymond Johansen (Ap).

- Alle 15 bydeler vil ha sitt eget vaksinasjonssenter, og disse sentrene vil til sammen ha kapasitet til å sette 63.000 vaksiner i uken. Det er viktig at vi har lokaler og bemanning til vaksinering over hele Oslo, sier Johansen til Nettavisen.

Han utelukker likevel ikke at en skjevfordeling kan bli aktuelt senere.

- Når vi kommer litt ut i vaksineringen, og dermed har vaksinert byens aller eldste, kan en skjevfordeling bli aktuelt, sier Johansen.

Les også: Raymond Johansen vil ha flest vaksiner: – Kan ikke behandle hele landet likt

- Holder ikke mål

I forrige uke gikk byrådslederen ut og ba om at Oslo må få flere vaksiner enn andre kommuner, siden hovedstaden er episenteret for pandemien med mest koronasmitte.

Lederen av helse- og sosialutvalget i Oslo bystyre, Aina Stenersen (Frp), gikk da hardt ut mot byrådets vaksinestrategi, som hun syntes var er et paradoks siden Johansen kritiserte en lik fordeling i landet, når han selv ikke gjorde det samme i Oslo.

- I Oslo har det vært mange bydeler i øst og syd som har hatt et veldig høyt smittetrykk, mens det har vært bydeler på vestkanten som har hatt lite smitte. Men de har ikke differensiert arbeidet sitt selv, og har hatt samme strategi i hele Oslo. Det kan man stille spørsmålstegn ved, spesielt siden de er veldig aktive overfor regjeringen og ønsker å differensiere Oslo framfor andre kommuner, sa Stenersen.

Les også Gunnar Stavrums kommentar: Norsk vaksineproduksjon er en dødfødt tanke og det burde Senterpartiet forstå

Men Johansen bare fnyser av kritikken:

- Jeg synes ikke Aina Stenersens argumentasjon holder helt mål. På den ene siden argumenterer hun mot en skjevfordeling i landet, og på den andre siden argumenterer hun for en skjevfordeling internt i Oslo, sier han, og påpeker:

- Om målet er å sette flest mulig vaksiner der smittetrykket er størst, bør hun støtte meg i ønsket om at vaksinen ikke bør fordeles likt over hele landet. Oslo er episenter for koronapandemien i Norge, men behandles som en hvilken som helst kommune når vaksiner fordeles.

- Må ha nok vaksiner

Johansen forteller at Oslo vil trappe opp vaksineringen fortløpende.

- Vi skal åpne ytterligere fire vaksinasjonssentre i februar, tillegg til de 15 bydelsvise vaksinasjonssentrene som åpner denne uken, og kapasiteten vil da være 110.000 vaksiner i uken. Kapasiteten kan økes ytterligere ved hjelp av fastlegene, sier han, og legger til:

- En skjevfordeling er noe vi jobber med akkurat nå, men uansett er vi avhengig av å få tilgang til nok vaksiner for at det i det hele tatt skal gi mening.

Les også: Raymond kaller inn til pressekonferanse - gir svar til Erna

Så mange er vaksinert

Mandag var 48.680 personer i Norge vaksinert med den første dosen av koronavaksinen. Fem personer har så langt fått dose nummer to.

Av de 48.680 fikk 7.749 personer første dose i løpet av helgen, mens fem personer fikk dose to, viser Folkehelseinstituttets statistikk mandag.

Flest vaksinerte er det i Viken (10.758), Oslo (7.206) og Vestland (5.730). Færrest doser er satt i Nordland (1.984), Troms og Finnmark (2.086) og Møre og Romsdal (2.295).