SANDNES (Nettavisen): Torsdag startet Jan Helge Andersen sin forklaring i den nye Baneheia-saken. Han er tiltalt for drapet på Lena Sløgedal Paulsen (10). Det var 19. mai 2000 at hun voldtatt og drept, en skjebne Stine Sofie Sørstrønen (8) også måtte lide.

Det er nærmere 24 år siden drapene fant sted i Baneheia i Kristiansand.

For tredje gang er de etterlatte foreldrene i retten hvor de måtte høre mange grufulle detaljer om hva som hadde skjedd med deres barn. De to første rettssakene gikk i 2001 og 2002.

Fakta om Baneheia-saken

  • Stine Sofie Sørstrønen (8) og Lena Sløgedal Paulsen (10) ble voldtatt og drept i Baneheia i Kristiansand 19. mai 2000. To dager senere ble de funnet.
  • Viggo Kristiansen og Jan Helge Andersen ble pågrepet i september samme år, tiltalt og senere dømt til henholdsvis 21 års forvaring (10 års minstetid) og 19 års fengsel for voldtekt og drap på de to jentene.
  • Andersen tilsto og har i dag sonet sin dom. Han ble løslatt på prøve 22. desember 2015.
  • Kristiansen har hevdet at han er uskyldig. Han fikk straffesaken sin gjenåpnet 18. februar i år.
  • Siden dommen har flere trukket fram svakheter ved bevisene som feller Viggo Kristiansen. Spesielt er funn og analysen av delvise DNA-spor og innslag fra Kristiansens mobiltelefon på en basestasjon som ikke hadde dekning på åstedet der drapene skjedde, blitt forklart som utelukkelsesbevis.
  • Borgarting lagmannsrett skal behandle Kristiansens gjenåpnede sak.
  • Oslo statsadvokatembeter skal komme med en tilråding til Riksadvokaten om hvorvidt det bør gjennomføres full behandling i lagmannsretten eller om det skal avsies frifinnende dom uten hovedforhandling.
  • Både Kristiansen og de pårørende har gitt uttrykk for at de ønsker en ny hovedforhandling.
  • Etter at Kristiansen fikk straffesaken gjenåpnet, begjærte han seg løslatt for første gang. Borgarting lagmannsrett ga ham ikke medhold 29. april 2021. Kristiansen anket avgjørelsen.
  • Ankeutvalget i Høyesterett kom 21. mai fram til at saken skal tas inn til full behandling med fem dommere.
  • Statsadvokatene Andreas Schei og Johan Øverberg opplyser 31. mai 2021 at påtalemyndigheten støtter Viggo Kristiansens anke om løslatelse og ber om at spørsmålet om løslatelse behandles skriftlig.
  • 1. juni besluttet Høyesteretts ankeutvalg at Kristiansen skulle løslates. Like før klokken 23.00 kjørte han ut portene på Ila fengsel som en fri mann for første gang på nesten 21 år.
  • 02.09.22 bekreftet Oslo statsadvokatembeter (OST) at saken er ferdig etterforsket hos politiet og at de har sendt en innstilling til Riksadvokaten.
  • Fredag 21. oktober 2022 gjorde Riksadvokaten det kjent at han vil legge ned påstand om frifinnelse for Viggo Kristiansen i et rettsmøte hvor saken blir endelig avgjort ved dom.
  • Det er domstolen som fatter den helt endelige avgjørelsen.
  • 13. desember 2022 ble det holdt et forenklet rettsmøte i Borgarting lagmannsrett der Kristiansen-saken ble behandlet. Dette var ren formalitet.
  • 15. desember 2022 kom den endelige frifinnelsen i straffesaken.
  • 24. februar 2023 besluttet Riksadvokaten at det skulle begjæres gjenåpning av saken mot Jan Helge Andersen for drapet av Lena Sløgedal Paulsen. Dette drapet ble han frifunnet for i den opprinnelige saken.
  • 12. januar 2024 besluttet Riksadvokaten at Andersen skulle tiltales for drapet på Lena Sløgedal Paulsen. Andersen hevder fortsatt at Viggo Kristiansen deltok i drapene og overgrepene på begge ofrene i Baneheia-saken.
  • Rettssaken mot Jan Helge Andersen startet opp 16. april i Sør-Rogaland tingrett rettssted Sandnes.

KILDER: NTB, Nettavisen

Audun Beckstrøm: – Drapene og overgrepene var det vanskeligste

Både Andersen og Viggo Kristiansen ble dømt, men sistnevnte ble endelig frifunnet i desember 2022. Han er foreløpig tilkjent erstatninger på til sammen 55 millioner kroner av staten.

Selv om de visste det ville komme fram forferdelige opplysninger var alle fire foreldrene i retten og kommer til å følge hele rettssaken fram til den avsluttes 7. juni.

– Det var svært tøft og vanskelig å høre på. Det kom fram detaljer om hva han mener skjedde. Det var ganske detaljerte beskrivelser av drapene og overgrepene. Det er klart det var vanskelig, sier bistandsadvokat Audun Beckstrøm til Nettavisen.

Les også: Slik forklarer Jan Helge Andersen overgrepsbildene som ble funnet på PC-en etter hemmelig ransaking

– Hva var det vanskeligste å høre på for dem?

– Drapene og overgrepene var det vanskeligste. Spesielt siden det kom så direkte som det gjorde i retten.

– Men de var forberedt på dette, selvfølgelig. De visste det ville komme grufulle detaljer. Selv om det er lenge siden er det svært vanskelig å høre på.

Les også: Opplysninger til Nettavisen: Politiet har funnet overgrepsmateriale på Jan Helge Andersens PC

Nettavisen trenger tips fra deg. Her kan du kontakte vår journalist på mail, eller gjøre henvendelser gjennom kryptert kommunikasjon på Signal eller WhatsApp.

Viktig med grufulle detaljer

Under forklaringene var det tydelige reaksjoner fra faren til Lena, Arne Bernt Paulsen. Han satt lenge tydelig preget. Det var også moren til Lena, Klara Sløgedal. Tidligere i uken, på oppstartsdagen, brøt Klara og Ada Sofie Austegard ut i gråt da drapene ble tema. Sistnevnte er moren til Stine Sofie.

Statsadvokat Johan Øverberg mener det er viktig at detaljer kommer fram, selv om de er grufulle, slik at straffesaker blir best mulig belyst.

– Det er slike detaljer som kommer fram i drapssaker og overgrepssaker. Dette må ses i sammenheng med tekniske funn og forklaringer som er gitt. Foreldrene har mulighet til å forlate salen dersom de ønsker det, sier Øverberg til Nettavisen.

SE VIDEO: Hør lydopptak fra politiavhør med Jan Helge Andersen

– Vi er i retten og en svært alvorlig sak skal avgjøres. Da er det nødvendig å stille detaljerte spørsmål.

En tiltalt i retten er ikke pliktig å svare på spørsmål han får. Men Andersen har ønsket å svare og gjør det etter beste evne, selv om ikke alle svarene gir like god mening, ifølge aktoratet.

Andersen har bedt om tilgivelse

Det er stjerneadvokaten Svein Holden og hans kollega Celine Krogh Fornes som forsvarer Andersen.

Mens de meste graverende detaljene ble presentert, var det sporbare reaksjoner hos flere av foreldrene til jentene. Fornes sier det er viktig at selv disse detaljene kommer fram under en slik rettssak.

– Statsadvokatene skal opplyse saken, og vi skal gi Andersen det forsvaret han har krav på, dermed må alle de nødvendige og relevante detaljene på bordet, sier Fornes til Nettavisen.

Andersen ba på et tidspunkt, mens det sto på som verst, om en liten tominutters pause.

– Det har vært en vanskelig dag for ham. Det har vært sensitive temaer som han har måttet uttale seg om. Uten at jeg skal gå noe nærmere i detalj på akkurat hva det er han synes har vært vanskelig å uttale seg om i dag.

– Angrer Andersen på noe av det han dømt for den dag i dag?

– Jeg kommer ikke til å uttale meg noe nærmere om det, siden forklaringen hans til retten ikke er over. Og jeg er sikker på at dette kommer til å bli behandlet nærmere i retten.

I avhør med Andersen som Nettavisen har fått tilgang til, sier han at han angrer og at ber til gud om tilgivelse. Fornes ønsker heller ikke å kommentere dette.

– På nåværende tidspunkt, mens han ikke er ferdig med å forklare seg, så kommer ikke jeg til å gå noe nærmere inn på det, sier Fornes.