De rikeste kommunene betaler inn til de fattigere. I 2023 betalte Oslos innbyggere totalt 38,4 milliarder kroner i skatt, som er mest av alle kommuner i Norge. Tall fra Regjeringen viser at 6,8 milliarder kroner, 17,7 prosent av pengene, gikk til å utjevne forskjellene.

Systemet fungerer slik at kommuner som har under 90 prosent skatteinntekter i forhold til gjennomsnittet får overføringer fra andre, slik at de kommer opp i 90 prosent.

I mai kommer det en stortingsmelding hvor det foreslås endringer i dette systemet, noe som kan føre til at Oslo skal betale enda mer til fattige kommuner.

Oslos finansbyråd Hallstein Bjercke (V) er sterkt kritisk til at Oslo antakelig må betale enda mer. Fredrick Bjerke i Oslo Senterparti kaller det arrogant.

Du kan selv søke etter hva din kommune betalte – eller fikk – i inntektsutjevning her:

Tallene med med minus indikerer at kommunen har gitt utjevningsstøtte. Tallene uten indikerer hva kommunene har fått i utjevningsstøtte. Tallene er hentet fra Regjeringen og løper fra januar til og med november, 2022.

– Oppgitt og sint

– Veldig mange bedrifter har hovedkontorer i Oslo, så da blir skatteinntektene i Oslo, selv om selve verdiskapningen stort sett skjer ute i distriktene. Da er det egentlig helt «fair» og ikke minst viktig at folk fordeler tilbake, slik at man faktisk kan ha gode tjenester nær folk uansett hvor man bor, sier Sp-politikeren til Nettavisen, etter å ha lest Hallstein Bjerckes (V) uttalelser om skatteinntekter i et intervju med Nettavisen.

Venstre-politikeren uttalte blant annet at Oslo kommune har høye inntekter, men også store utfordringer. Dette mener han er fordi det bor både noen av de rikeste i landet i Oslo, men også de aller fattigste med store levekårsutfordringer.

Uttalelsene får Fredrick Bjerke til å reagere.

– Det er en gjennomgående arrogant tone. Det virker ikke som de forstår hvor verdiskapningen i Norge finnes. De ser ikke helheten, og det er det som provoserer meg. At det klages over at Oslo må betale mer, synes jeg faktisk blir sånn: «Vi bryr oss bare om byen og hater bygda». Jeg synes det blir tull, og det gjør meg oppgitt og sint, sier Bjerke.

Les mer: Gir 7 milliarder til andre kommuner: – Det kan ikke være sånn

Til det kommenterer Venstre-Bjercke at hans jobb er å beskytte Oslos interesser.

– Selv om Oslo har høyest verdiskaping i landet, betyr ikke det at vi ikke har store utfordringer. Jeg er bekymret for at ytterligere skatteutjevning vil svekke vår mulighet til å gjøre de viktige satsingene som skal til for å lykkes med å bekjempe fattigdom og gi alle som bor her like muligheter. Endringer i inntektssystemet får store konsekvenser for kommunene, og derfor har mitt budskap hele tiden vært at kommunalministeren må lytte til kunnskap. De faglige anbefalingene er helt klare på at storbyene bør kompenseres bedre for sine utfordringer, uttaler han i en mail til Nettavisen.

Les kommentaren fra Gunnar Stavrum: Hvorfor skal Oslo-folk sponse dårlige kommuner ellers i landet?

– Grensen er nådd

I mai kommer altså en stortingsmelding hvor det foreslås endringer i inntektssystemet for kommunene. I intervjuet med Nettavisen forrige uke uttrykte Oslos finansbyråd bekymring over potensielle krav som vil kunne påvirke hovedstadens økonomi.

– Vi er bekymret for at skatteutjevningen skal skjerpes ytterligere. Det foregår allerede stor grad av skatteutjevning, og vi mener grensen nå er nådd, sa finansbyråd Bjercke.

– Det kan ikke være sånn at Oslos 716 300 innbyggere ikke skal bli hørt og som konsekvens at kommunen skal miste enda mer penger, kompenseres dårlig for Oslos betydelige levekårsutfordringer, og at regningen skal sendes til byens innbyggere midt i dyrtiden.

Bjercke sa videre at regjeringen må komme med bedre løsninger enn å flytte problemene mellom kommuner.

– Ikke tøffe valg i Oslo

Sp-politiker Fredrik Bjerke mener derimot at pengene må fordeles hvis Norge skal fungere.

– Det er ikke sånn at jeg mener at Oslo ikke skal få penger til å styrke tilbud og tjenester, men vi må anerkjenne at pengene må fordeles hvis vi skal få Norge til å fungere, sier Senterpartisten.

– I Oslo diskuterer vi for eksempel om vi skal prioritere sykkelvei eller øke bompenger, mens i mindre kommuner må man velge mellom nærskolen og sykehjemmet. De siste årene har man faktisk ikke måtte ta de tøffe økonomiske valgene i Oslo, som man har måtte ta andre steder, fortsetter han.

Les også Stavrums kommnentar: Jonas Gahr Støre stikker fingre i øynene på SV og Senterpartiet