OSLO (Nettavisen): Oslos varaordfører og miljøbyråd Lan Marie Nguyen Berg (MDG) var denne uken på FNs klimakonferanse COP24 i Katowice i Polen og talte på vegne av det globale storbynettverket C40 for ambisiøse klimamål.

Les også: Enighet på klimamøtet i Polen

- Barcelona vil kopiere Oslo

- Vi er invitert fast med i C40 fordi de andre byene ønsker å lære av det vi gjør. Tidligere denne uken hadde jeg et møte med Barcelona som nå skal kopiere Oslos klimabudsjett, og jeg møtte også klimasjefen i New York, som ønsket å lære om hvordan vi for eksempel stiller klimakrav til Oslo pensjonsfond eller til utslippsfrie byggeplasser, sier Nguyen Berg i et epostsvar på Nettavisens spørsmål om hvordan Oslo havnet i denne rollen.

- Hva var det viktigste som ble oppnådd på møtet i Polen og hva blir Oslos rolle framover for å nå klimamålene?

- Det viktigste er at landene nå skal følge opp Paris-avtalen med faktisk klimatiltak, og hvordan disse skal finansieres. Byer står for mesteparten av verdens utslipp, og vi er derfor helt nødt til å være en del av løsningen. Oslos er i dag en av bare syv byer med et mål i tråd med Paris-avtalen, vårt mål er å bli den første byen i verden med null utslipp på bare tolv år.

Klimamøtet i Katowice

Delegatene på klimamøtet i Katowice i Polen ble lørdag kveld - ett døgn på overtid - er enige om et sett regler som skal gjøre det mulig å begrense den globale oppvarmingen.

Reglene som det nå er enighet om, handler om hvordan Parisavtalen fra 2015 skal følges opp.

- Jeg er godt fornøyd. Avtalen er avgjørende for at vi skal klare å unngå at oppvarmingen av jorda kommer over 1,5 grader. Norge har spilt en aktiv rolle for å få dette til, sier klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V) ifølge en pressemelding.

Mer enn 190 land har meldt inn mål om å kutte utslipp for å nå Parisavtalens mål.

Selv om Elvestuen ser avtalen som et viktig skritt mot målet i Parisavtalen, sier han det ikke er nok.

- Verden styrer mot en oppvarming på over tre grader. Derfor må verdens land komme med nye og sterkere målsetninger i 2020. Over 40 land har allerede lovet å øke sine ambisjoner når nye skal sendes inn i 2020. Det inkluderer også Norge som skal legge fram nye mål for 2030 til neste år, sier Elvestuen.

(Kilde: NTB, Regjeringen)

Mer enn 50 medlemsbyer

C40-nettverket, som Ngyen Berg er talskvinne for, omfatter mer enn 50 medlemsbyer spredt over 20 tidssoner. De representerer 8 prosent av verdens befolkning og 25 prosent av verdens bruttonasjonalprodukt.

- Stadig flere ser at de å gjøre byene mer miljøvennlig også gjør de bedre for menneskene å bo i, med for eksempel renere luft, tryggere skoleveier, og mindre kø. På bakgrunn av det vi gjør i Oslo, har vi blitt del av et lite knippe med «innovasjonsbyer» i C40-nettverket. Målet er at de beste klimaløsningene fra disse byene, som Oslo elbilpolitikk eller vår bompengefinansiert kollektivtilbud, skal kunne eksporteres til de virkelige store byene, forklarer Nguyen Berg.

- Vi står ved et veiskille

Som Oslos klimabyråd og talskvinne i C40-nettverket mener hun det haster med å treffe tiltak:

- Slik situasjonen er i dag, styrer vi mot en global oppvarming på hele tre til fire grader, noe som kan bety slutten på sivilisasjonen som vi kjenner den i dag. Vi står overfor et veiskille, hvor vi er nødt til å høyne ambisjonene, og mange ser da til Oslo som er en av bare syv byer i verden med en klimapolitikk i tråd med Paris.

Les også: MDG slakter elbilforslaget til Frp: - Hårreisende