Fredag 10. juni bestemte styret i Coop Norge at det skal igangsettes en granskning av påstander om mobbing og trakassering fra lederen for Coop Midt-Norge, Torbjørn Skei.

- Jeg er kjent med utfordringer knyttet til atferden og med at ansatte i Coop har opplevd den som krevende og ubehagelig. Med det som nå i tillegg har kommet frem anerkjenner jeg at dette burde vært tatt tak i tidligere. Dette beklager jeg overfor alle berørte parter, sa styreleder Tore Tjomsland til Nettavisen i en epost.

Nå har styret landet på hvem som skal få oppdraget. Beslutningen om granskning kom en uke etter at Torbjørn Skei trakk seg som nestleder i styret i Coop Norge, og etter en rekke saker i Nettavisen som omhandler blant annet Skeis maktposisjon i samvirkelagene.

Les også: Coop-granskning: – Det er åpenbart at han ikke kan være med på dette

- Gjennomgang av arbeidsmiljøet

Granskningen skal utføres av advokatfirmaet Thommesen, men Coop-styret bruker andre ord en granskning om jobben som skal gjøres:

«Styret har de siste dagene gjennomført en grundig prosess med å finne en uavhengig tredjepart som kan bidra til en uhildet gjennomgang av arbeidsmiljøet i Coop Norge. Dette med bakgrunn i påstander om kritikkverdige forhold. Valget har nå falt på advokatfirmaet Thommessen», skriver Tore Tjomsland, styreleder i Coop Norge, i en epost til Nettavisen.

- Vi er meget fornøyde med å ha fått advokatfirmaet Thommessen til å foreta gjennomgangen. Det har vært svært viktig at dette blir en uhildet gjennomgang, og vi har nå landet en uavhengig tredjepart som vil sikre dette til fulle. Det er vi helt trygge på, sier Tjomsland.

Thommessen vil starte arbeidet allerede på mandag.

- Det er fortsatt for tidlig å si noe om hvor lang tid dette arbeidet tar. Nå handler det om å få tilrettelagt for en best mulig arbeidsprosess, sier Tjomsland.

Les også:

Torbjørn Skei er kongen av Coop: – Skjønner ikke hvordan man kan kalle det et demokrati

Styrehonoraret økte til 800.000 kroner. Så raste det da Coop-styrelederen gikk av

Sjokkert over Coop-toppens lukrative avtale: - En grådighetskultur uten sidestykke!

Coop åpner for endringer etter kritikk: – Dette er veldig positivt


- Tøff lederstil

Noen dager før styrets beslutning om granskning ble styret og konsernledelsen i Coop Norge forelagt utsagn fra en rekke kilder til Nettavisen. Kildene hevder at Torbjørn Skei i mange år har mobbet og trakassert personer i Coop.

Skei selv kommenterte beslutningen om granskning slik:

– Jeg vet at jeg kan være direkte, krevende og stille tøffe krav, og det er selvsagt beklagelig dersom noen har opplevd dette som ubehagelig. Jeg har gjennom 37 år i Coop aldri fått noen varslingssaker mot meg, eller noen tilbakemelding om slike saker. Derfor er det bra at dette blir gjennomgått, slik at alle aspekter ved denne saken kan belyses.

Siden har Skei gått ut i flere medier og beskrevet at han har en tøff lederstil, og at det er dette som ligger til grunn for påstandene om hans atferd. Til Trønder-Avisa sa Skei sist søndag:

– Jeg tar til meg og har respekt for det sentrale personer der nå skal ha sagt. Jeg vet at jeg kan være direkte, krevende og stille tøffe krav. Jeg ser frem til en uhildet, intern gjennomgang med støtte av en tredjepart, av arbeidsmiljøet og påstandene som har fremkommet i Coop Norge i Oslo.

- Opplevd som krevende

Styreleder Tjomsland bruker samme formulering som Skei i beskrivelsen av granskningsmandatet: «en uhildet gjennomgang av arbeidsmiljøet i Coop Norge».

Flere av Nettavisens kilder har etter Skeis uttalelse om «tøff lederstil» tatt av avstand fra den beskrivelsen og gjentatt at det er en mobbende og trakasserende væremåte som ligger til grunn for kritikken som er fremlagt.

Også konsernleder Geir Inge Stokke vedgikk overfor Nettavisen at forholdet er alvorlig:

- Jeg vet at han (Skei, red.anm) er opplevd som krevende, og er også klar over at ansatte i Coop Norge SA har opplevd det som vanskelig og ubehagelig. Dette gjelder også flere medlemmer i min ledergruppe, som har fortalt om sine egne opplevelser som de beskriver som vonde og svært krevende, sa Stokke i en e-post til Nettavisen.

- Må ikke bli en psykososial undersøkelse

Birthe Maria Eriksen, advokat og varslingsekspert og førsteamanuensis ved Handelshøyskolen i Bergen BI, understreket da granskningen ble kjent at prosessen må ta for seg mulige underliggende årsaksforhold knyttet til maktstrukturer og interessekonflikt og habilitet.

Dette er særlig fordi styret og et styremedlem er tema for for granskningen, mener eksperten:

- At det nå iverksettes en uavhengig granskning er nødvendig, men det er viktig at dette ikke gjøres til en undersøkelse av psykososiale forhold i arbeidsmiljøet alene.