Startbevilgning til nasjonalt senter for vann- og ledningsteknologi

Av Kai Einar Tilley

Prinsippskisse infrastruktur- og arealbehov Nasjonalt senter for ledningsteknologi.
Prinsippskisse infrastruktur- og arealbehov Nasjonalt senter for ledningsteknologi. Foto: Norsk vann

I revidert statsbudsjett foreslår regjeringen oppstartsbevilgning til et nasjonalt senter for ledningsteknologi på NMBU. 

Det er en samlet vann- og avløpsbransje (kommuner, leverandører og rådgivende ingeniører) som står bak opprettelsen av et nasjonalt senter for ledningsteknologi. Bransjen har behov for et senter som både gir et tilbud om utdanning, opplæring og omskolering, og som også satser på forskning og innovasjon innenfor fagområdet. Med stor innsats fra Venstres stortingsgruppe er det politisk enighet om å bevilge 2, 5 millioner kroner i revidert statsbudsjett til videre prosjektering av senteret.

Skal håndtere spillvann, drikkevann og overvann
Abid Raja (V) sammenfattet en av bransjens mange utfordringer.
– Vi har tilgang på godt drikkevann, men det blir forurenset av dårlige rør.
Raja trakk også fram den dagsaktuelle uttalelsen til FNs generalsekretær om at en av de største utfordringene i framtida vil være å (sam-) arbeide for å sikre alle tilgang på rent vann.

Nasjonalt ansvar
Rektor Mari Sundli Tveit er mer en fornøyd med oppstartsbevilgningen.
– Dette har vi arbeidet for i lang tid. Vi er klar over de store utfordringene samfunnet har innen vann- og avløpshåndtering. Med dette nasjonale senteret skal legge til rette for samarbeid med de andre, norske kompetansemiljøene innen vann og avløp, sa Tveit.

Ti års langsiktig arbeid kronet med seier
Det er mer enn ti år siden bransjen så behovet for en nasjonalt senter. De var tidlig i kontakt med NMBU om etablering og nærmere tilknytning til forskningsmiljøet på Ås. Men tilfeldigheter har hele tiden ført til utsettelser. I 2014 ble det tatt et nytt initiativ. Et forprosjekt ble igangsatt gjennom et spleiselag mellom ledningseiere (kommuner og andre) organisert i Norsk vann og utstyrs- og tjenesteleverandøren til bransjen. Med den kommende oppstartsbevilgningen kan dette prosjektet videreføres med mål om bygging av et nasjonalt senter for ledningsteknologi på Campus Ås.

NMBU har arealer
NMBU ønsker etableringen av et Nasjonalt senter for ledningsteknologi på Campus Ås velkommen og har igangsatt arbeidet med å finne et egnet areal til senteret. Plasseringen av senteret blir innarbeidet og vurdert i den helhetlige campusplanen som er under utarbeidelse.
I prosjektet et det skissert et teknisk bygg på 400-500 m2. Bygget vil inneholde et demonstrasjonslaboratorium med annet kummer og rørtekniske anlegg. Utomhus vil det være et asfaltert område som skal benyttes til ledningsanlegg til undervisnings- og testformål for lekkasjesøking og ulike typer test og utvikling. Utenfor dette området er det, også som vist i skisser, et grønt område som kan beplantes parkliknende. Her vil det også være ulike typer røranlegg for tilførsel og avløp, samt områder for å demonstrere fordrøyningsanlegg. Det planlegges også et demonstrasjonsanlegg for spredte avløpssystemer. 

Fakta

Nasjonalt senter for ledningsteknologi
Det er vann- og avløpsbransjen som håndterer drikkevann, overvann og kloakk, og de har ansvaret for over 280.000 km med rørledninger. Det investeres årlig store summer i oppgradering og nybygg av ledningsnettet. Økende kunnskap og nye løsninger innfor vann- og avløpssektoren har derfor stor økonomisk og samfunnsmessig betydning. Senteret skal fylle mange funksjoner, det skal benyttes i utdanningen av ingeniører, opplæring og omskolering av ansatte innen sektoren og drive forskning og innovasjon innenfor fagområdet.
Norsk Vann er en interesse- og kompetanseorganisasjon for vannbransjen i Norge. Organisasjonen eies av norske kommuner, kommunalt eide selskaper, kommunenes driftsassistanser og noen private samvirkevannverk.  Leverandører, rådgivere m.m. kan være tilknyttede medlemmer. 

Publisert - Oppdatert

Del på