Hvert år deler Oslo kommune ut kulturpris og kunstnerpris. Disse deles ut til personer, grupper eller kulturvirksomheter som de seneste årene har gjort en fremragende innsats innen Oslos kunstliv.

I år er det Jødisk Museum som mottar Oslo bys kulturpris for sitt snublesteinprosjekt, som siden 2010 har gjort en stor innsats med å plassere, forvalte og vedlikeholde de 465 snublesteinene i Oslo.

Snublesteinene på Nordstrand

I Bydel Nordstrand har vi flere snublesteiner, blant annet i Mosseveien 203 hvor de er lagt ned for å minnes Moritz Moses Schermann og sønnene Charles, Oskar og Willy Schermann.

Du kan lese mer om snublesteinene i Mosseveien her: Willy fant blomster ved minnesmerket til familien: – Jeg setter stor pris på det

– Det at Snublesteinprosjektet hedres med Oslo bys kulturpris, kjennes veldig riktig. Den siste steinen i Oslo ble lagt ned litt før jul, etter at Jødisk Museum brakte prosjektet og Gunter Demnig til Oslo i 2010. Snublesteinene er en påminnelse om at Holocaust også foregikk her i Oslo, i våre nabolag, i våre bygårder. Hver stein har et navn, og minner oss på det grusomme som skjedde. Oslo glemmer ikke, og vi skal fortsette å si deres navn, slik at de holdes i live, sier leder for kultur- og utdanningsutvalget, Eivor Evenrud som selv er bosatt på Ekeberg.

I denne saken får du en oversikt over alle snublesteinene i nordstrandsområdet: Her er de lokale snublesteinene og nordstrandbeboerne vi minnes

Kunstnerpris

I tillegg til kulturprisen, er det også fem mottakere av Oslo bys kunstnerpris. To av disse er lokale, nemlig Søndre Aas gård og miljøsenter og Elina Krantz. Slik begrunner juryen valget:

  • Søndre Aas gård og miljøsenter er et annerledes og viktig fritidstilbud for alle som bor i bydelen. De fleste aktiviteter foregår utendørs, og hit kommer barnehager, skoleklasser og ungdom for å møte nysgjerrige dyr og støttende voksne. Gården tilbyr stellekurs, terapiridning, besøkshjem og stabburskafe som er åpen for alle i helgene. De får Oslo bys kunstnerpris for sin innsats med å fremme friluftskultur blant barn og unge, og å være et sentralt samlingssted i Bydel Søndre Nordstrand.

– Det er virkelig en ære å få en slik anerkjennelse for arbeidet vi gjør. Gården har gjennom mange tiår etablert et bredt og variert tilbud til barn og unge i bydelen og nærområdet. Takket være mange engasjerte ansatte og et stort frivillig engasjement kan vi eksistere som denne flotte møteplassen for barn og unge, sier Marit Bøler Phil, daglig leder på gården.

Om tilbudet på gården

  • Søndre Aas Gård og Miljøsenter er et kommunalt fritidstiltak som er eid bydel Søndre Nordstrand og administrativt underlagt avdeling oppvekst og nærmiljø.
  • Gården har ca. 350 medlemmer og rundt 50 000 besøkende i året.
  • På gården foregår de fleste aktiviteter utendørs. Her er ungdommene med på dyrestell, dyrking, gårdsarbeid og deltar i et vidt spekter av aktiviteter med trygge og inkluderende voksne.
  • Medlemmene på gården, mellom 9 og 20 år, kan være der så mye de vil, alle dager i året, nesten hele dagen.
  • Gården har hester, sauer, griser, høns og et frodig grønnsaksland.
  • På gården er det rideskole, etter skoletid-aktiviteter, stallgjeng, terapiridning, grønnsaksklubb og en stabburskafé hvor man kan hygge seg sammen med venner.
  • Gården har undervisning for skoleklasser og enkeltelever, og bidrar med aktiviteter for både barnehager, AKS, barnevern og NAV.

Også bydelsutvalgsleder i Søndre Nordstrand, Ola Mannsåker, er begeistret over at gården fikk denne prisen.

– Dette var en utrolig hyggelig nyhet! Gården leverer viktige tjenester i samarbeid med bydelen, og utgjør er et flott friareal for alle som bor i nærområdet, og de som bor lengre unna. Viktig er det også at gården tilbyr aktiviteter med hester og andre dyr, og gir et innblikk i en gårdskultur som kan være ukjent for mange.

  • Elina Krantz som bor på Malmøya er grunnlegger av management bookingbyrået Stand Up Norge og av humorteatret Latter, og er produsent bak flere store publikumssuksesser. Krantz begynte på 1990-tallet å arrangere humorshow, lenge før stand-up var etablert som scenekunst i Norge, og ble en sentral del av humorstrømningen som tok form utover 90-tallet. Hun får Oslo bys kunstnerpris for sin innsats med å etablere stand-up som en viktig del av humorbransjen og populærkulturen i Oslo og Norge.