Marka er pr i dag i flittig bruk av innbyggere i kommunen, hyttefolk og turister. Austrheim kommune har i kommunestyre, mot rådmannens anbefaling, vedtatt å regulere dette tidligere LNF-området til næringsområde. AP og H dannet flertall i denne saken.

I Øksnesmarka finnes et utall av stier, noen er godt merket, andre må man bruke fantasien for å finne, men uansett hvilken sti man velger får man stadig nye inntrykk og opplevelser av natur og dyreliv. Mange har, i årenes løp ivrig deltatt i vedlikehold av marka. I Austrheim er dette nå det største sammenhengende friområde, et område som kan spille stor rolle i forebyggende folkehelsearbeid. Vi savner en uttalelse fra folkehelsekoordinatoren i denne saken.

Torvmyrene, som man finner mye av her, er unike. Mange beskriver dagens torvmyrer som vår form for regnskog. Myrene lagrer enorme mengder CO2. I det øyeblikk man fjerner disse, frigjøres denne klimagassen, samt at man mister muligheten til å binde opp CO2 som sirkulerer i atmosfæren. Også nydyrking av torvmyrer slipper ut CO2 i flere tiår etter nydyrkingen. Norge lover milliarder til Indionesia om de klarer stoppe avskoging og ødelegging av torvmyrer. Samtidig har man et dårlig vern for torvmyrene innad i Norge..

Les også

– Å legge fleire hundre båtplassar i sjø og på lager i Øksnesmarka, verkar ulogisk og lite framtidsretta.

 

Venstre har i Storting fått flertall for at det skal kreves konsekvensutredning for alt myruttak. De har fått flertall mot nydyrking av myr mm. Dette viser at viljen til vern er stor, ting tar bare tid.

Et område på ca 1000 dekar myr vil gi CO2 utslipp tilsvarende 150 000 fossilbiler. Området i Øksnesmarka er 900 dekar, delvis myr. Dette illustrerer noe av den enorme mengden CO2 som vil frigjøres ved oppgraving av marka. Austrheim med det største punktutslippet i landet, Mongstad, bør etter hvert være sitt ansvar bevisst.

Avgjørelsen gir store konsekvenser for området, men genererer få arbeidsplasser. Et steinuttak som flyttes fra en lokalisasjon til en annen. Fiskeoppdrett på land, men oppdrettere i området benekter at de er interessert pga kostnadene det vil få. Et båtlager med dypvannskai vil gi store inngrep i strandsonen, men få arbeidsplasser.

 

Austrheim kommune har nå i en årrekke gått bredt ut og reklamert for Austrheim, der kommunen spiller på de «gode verdiene». Åpent landskap, vakker natur, flott skjærgård og ikke minst den nye Kystlandsbyen med store hotellplaner. Alt dette finner vi i nær tilknytning til det nå planlagte næringsområdet. Kommunen bør etter hvert ta til seg at arbeidsplasser nødvendigvis ikke er det som trekker folk til stedet i fremtiden. Folk er blitt svært mobile og mange jobber andre steder, men med et ønske om å bo i en kommune der de kan oppleve nettopp kvalitetene vi reklamerer med i alle brosjyrer om Austrheim. Dette er en trend som kommer til å øke i omfang. Om vi ønsker at folk skal bli værende her på tross av at de har utdanning innen andre felt enn hva kommunen kan tilby jobb innenfor, må vi også ta vare på de nære verdiene. Ta vare på innbyggernes trivsel, mulighet for å kunne leve et aktivt liv, mulighet til å leve nært naturen, oppleve Austrheim på sitt beste.

Næringsplanene for området vil for all fremtid fjerne disse mulighetene. De kan ikke hentes tilbake. Derfor mener jeg kommunens representanter bør gå i seg selv og igjen tenke nøye over saken. Et ja til næringsvirksomhet i Øksnesmarka og Åråsvågen er endelig. Det finnes absolutt ingen returbillett.