– Selskapets hovedkontor skal være i Stavanger, slik Statoils hovedkontor er i dag, sier Odd Roger Enoksen (Sp).

Oljestatsråden gjør det samtidig klart at konsernsjef Helge Lund også skal ha kontor i Oslo, slik Statoil har hatt i alle år.

Oljehovedstad

Enoksen legger vekt på at StatoilHydro skal ha en størrelse og kompetanse i Stavanger som bygger opp om og videreutvikler det sterke miljøet i det som fortsatt skal være Norges oljehovedstad.

Selv om det i fusjonspapirene bare sier at StatoilHydro skal ha «forretningskontor» i Stavanger, så betyr det ifølge Enoksen «hovedkontor».

Næringsminister Dag Terje Andersen (Ap) backer opp sin kollega og forsikrer at regjeringen vil beholde tyngdepunktet som er i Stavanger.

– Å pulverisere Stavanger-miljøet vil være det mest ufornuftige forretningsmessige trekket man kan gjøre, legger Enoksen til.

Desentralisere

Han signaliserer videre at regjeringen er opptatt av at det skal være en desentralisert modell i forbindelse med nye operatørskap på sokkelen. Det bør StatoilHydro ifølge oljestatsråden være klar over i forbindelse med lokalisering av framtidige drifts- og baseorganisasjoner.

– Vi føler ikke behov for detaljinstruksjoner, for vi er overbevist om at dette blir ivaretatt, sier Enoksen.

Han viser til at staten blir desidert største eier i det nye selskapet. Regjeringen har varslet at staten over tid skal kjøpe seg opp til 67 prosent eierskap i den nye oljegiganten.

Ser nordover

Enoksen ser også storr muligheter for Nord-Norge.

– Når det blir økt aktivitet utenfor Nord-Norge, så vil det gjenspeile seg i flere funksjoner og nye aktiviteter, herunder ledelsesfunksjoner, i nord, sier oljestatsråden. Han etterlyser et utviklingsprogram for leverandørvirksomheten i Nord-Norge.

– Her må man gjøre det samme som man gjorde i forbindelse med Snøhvit, sier Enoksen. Han vil ikke overprøve at selskapenes vedtak om å legge driftsorganisasjonen i nord til Stjørdal framfor Harstad.

– Det er en type enkeltvedtak som selskapet selv må kunne beslutte, sier han. (ANB)