Russerne velger heller gassutbygging i Jamal i Vest-Sibir, spår Moe.

Etter å ha sagt nei til å gi utenlandske partnere eierandeler i det gigantiske Shtokmanfeltet har Gazprom erklært at de satser på oppstart i 2012. Arild Moe er seniorforsker og assisterende direktør ved Fridtjof Nansens Institutt og har fulgt den russiske energisektoren tett over mane år. Han er sikker på at denne tidsplanen ikke holder. Moe er også overbevist om at Gazprom ikke klarer å bygge ut feltet for egne krefter.

Liten erfaring

– Gazprom har selv liten erfaring med så store feltutbygginger. De har skjøvet fra seg utenlandske oljeselskaper som har en hovedkompetanse på prosjektledelse og gjennomføring. Jeg ser sterke grunner til å svare nei på spørsmålet om Gazprom er i stand til å lede og gjennomføre et så stort offshoreprosjekt som Shtokman, sier Moe til NTB.

Velger Jamal

Under Høyres konferanse om Russland i Tromsø torsdag antydet Moe at det ikke er et sterkt press på russisk side for å bygge ut Stockman. De bakenforliggende årsakene til å gå ut på sokkelen har endret seg. Shtokman skulle være den første store LNG-satsingen på russisk side med amerikanske mottakere av russisk gass.

– LNG-tanken ble i realiteten forlatt samtidig som Gazprom sa nei til utenlandske partnere 9. oktober i fjor. De Shtokman-kritiske røstene i russisk gassindustri kan ha fått et gjennombrudd for at Stockman må vike for større utbygginger på Jamal i Vest-Sibir, sier Moe.

Står fast

Selv om han ikke utelukker at det kan komme raske skift i den russiske energinasjonalismen, tror ikke Moe at den restriktive politikken overfor utenlandske partnere vil bli revidert på mange år.

– Russland er fortsatt åpent for utenlandske partnere på mindre prosjekter. Men store felt som Shtokman-feltet defineres som strategiske ressurser og er stengt for utenlandsk eierskap. Internasjonale oljeselskaper er ikke interesserte i å være tekniske assistenter på feltutbygginger i Russland. De vil ha eiendeler, sier Moe.

Ikke samarbeid

Han er også pessimistisk med tanke på å få store dimensjoner på et norsk-russisk petroleumssamarbeid i Barentshavet.

– Utsettelsen av Shtokman får store konsekvenser for Norge, spesielt Finnmark. Uansett om Statoil eller Hydro ikke kom med, ville en utbygging av Stockman gitt store ringvirkninger på norsk side, sier Moe.

Han ser få eller ingen alternativer i Barentshavet de kommende årene. Det er 7-8 år siden det russiske naturministerier proklamerte at de skulle lyse ut en rekke lisenser på sokkelen i Barentshavet.

– Ingenting har skjedd til nå. Jeg ser ingen sterke drivkrefter for oljeutbygginger i russisk del av Barentshavet, sier Moe. (NTB)