Hopp til innhold

Advarer mot kongekrabber i sør

Gründer vil starte kongekrabbeanlegg på Tofte. WWF frykter en spredning til Oslofjorden.

levende kongekrabber i en fiskekasse

Kongekrabben sprer seg nedover kysten i Norge, men foreløpig har den holdt seg unna Buskerud. Nå vil en tidligere fisker fange kongekrabber på land.

Foto: Harry Johansen

Kjell Olav Rugset har store planer for kongekrabbeanlegget han ønsker å bygge på Tofte i Hurum. Målet er at to tonn kongekrabbe skal tas ut og selges hver eneste måned i anlegget kun noen få meter fra Oslofjorden.

Kjell Olav Rugset

Kjell Olav Rugset har lyst til å starte med produksjon av kongekrabbe på land.

Foto: Vegard M. Aas / NRK

– Spenstig er vel et ord, men jeg synes det er spennende og tror at kongekrabben vil føre noe godt med seg også.

Les også: Spår eksport til himmels med ny flyrute

Svartelistet

Kongekrabben har ikke bare ført godt med seg. På 1960-tallet ble den satt ut i Murmanskfjorden, i 2012 havnet den på den norske svartelista og nå kan den altså havne i Buskerud.

– Den er kategorisert som en invaderende art og det må en respektere. Den er veldig tungt regulert og det er masse som må på plass for å realisere dette. Derfor ønsker jeg å se litt nærmere på om det kan la seg gjennomføre, forteller Rugset entusiastisk.

Planen er å frakte kongekrabbe fra nordområdene og ned til Tofte. Her skal de oppbevares i store tanker på land før de sendes ut på markedet, men det er langt igjen til prosjektet kan bli en realitet.

– Både Fiskeridirektoratet, Fylkesmannen og Buskerud fylkeskommune må se på denne saken, så det er mange instanser som må se til at det ikke er noe risiko for spredning av arten.

Les også: Forslag om stans i kongekrabbefisket i fire måneder

Krabbe på avveie

Fylkesmannen i Buskerud har uttalt at det alltid vil være mulighet for spredning til sjøen selv om man tar diverse forholdsregler, og påpeker at en slik spredning vil være meget negativt for sjøområdene i Oslofjorden.

– Om det skulle være en risiko forbundet med dette så kan ikke jeg drive med det, forteller Rugset.

Statsbudsjett 2017.

Generalsekretær i Verdens naturfond (WWF) Nina Jensen.

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Krabben, som kan veie opptil ti kilo, har kommet stadig lenger sør langs norskekysten. Generalsekretær i Verdens naturfond (WWF) Nina Jensen er skeptisk til prosjektet.

– Det er en grunn til at arten er svartelistet. Vi ønsker den ikke i norske farvann.

Hun påpeker at det alltid er en risiko ved produksjon og flytting av levende organismer.

– Når vi ser hvor store skader arten har gjort i Porsanger- og Varangerfjorden så synes vi ikke at dette er en sjanse det er verdt å ta. Den har spredt seg betydelig siden introduksjonen og vi bør ikke utsette våre fantastiske naturverdier for en slik risiko.

Positive

Hurum kommune har gitt 140.000 kroner til prosjektet, og er på sin side positive til et kongekrabbeanlegg på Tofte.

– Det er selvfølgelig gitt at han finner de løsningene som er i henhold til krav om at arten ikke kan spre seg. Det er naturligvis en forutsetning, men vi er positive, sier Gunnlaug Marie Brandshaug i Hurum kommune.