Hopp til innhold

Kongsberg Gruppen ser mot Kina

Denne uken er en større norsk delegasjon i Kina for å gjenopprette relasjonene etter over seks iskalde år.

Statsminister Erna Solberg i Kina

Kina flagger for besøket fra Norge. Invitasjonen åpner for et langt varmere klima enn hva som har vært de siste seks årene.

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Med på turen er Kongsberg Gruppen, og kommunikasjonsdirektør Ronny Lie sier at konsernet er svært fornøyd med at den gode relasjonen mellom Kina og Norge nå er gjenopprettet:

– Vi har gode erfaringer fra besøket. Det er en stor norsk delegasjon med om lag 100 norske selskaper som er her, som Statoil og Telenor. Hvor vi har hatt gode møter underveis, forteller han.

Ronny Lie

Kommunikasjonsdirektør Ronny Lie hos Kongsberg Gruppen forteller om gode møter hos kineserne.

Foto: Kongsberg Gruppen

Selv om forholdet mellom Norge og Kina har vært heller dårlig de siste årene, har Kongsberg Gruppen ikke vært direkte berørt av dette. Men kommunikasjonsdirektøren innrømmer at det er bedre med et varmere klima landene imellom.

– Selv om Kongsberg Gruppen har vært i Kina siden 1980, og sånn sett ikke vært berørt av de bilaterale myndighetsproblemene som har vært, så er dette en viktig dag for det videre samarbeidet med Kina.

Sikret seg en kontrakt

Norske og kinesiske bedriftsledere undertegnet ifølge NTB fredag kontrakter til en samlet verdi på rundt 20 milliarder kroner på et møte for næringslivstopper i Beijing. Kongsberg Gruppen, DNV GL, BV offshore, Tomra og Handelshøyskolen BI var blant dem som undertegnet nye avtaler.

Statsminister Erna Solberg i Kina

Slik ser det ut under besøket i Kina.

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Dette bekrefter Lie og han tror det kan komme flere på sikt.

– Vi signerte en kontrakt innen satellitt-tjenester og det er en kontrakt som innebærer noen titalls millioner i inntekter i årene fremover. En viktig kontrakt for kunden er en kommersiell kinesisk aktør, som blant annet skal videreselge de dataene vi nedlaster fra satellitter til værmeldingstjenester her i Kina.

– Kina signaliserer at de ønsker å bli en miljøvennlig nasjon. Kan det være et marked også her hvor Kongsberg Gruppen kan slippe til?

– Definitivt. Når man er i Beijing så forstår man veldig raskt problemene med lokal forurensning. Nå har det vært kullbasert energi her inntil nylig og dette vil nå bli lagt om. Det vil være mye større fokus på olje og gass fremover, og der er Kongsberg involvert. Vi tror at med vår teknologi og våre teknologimetoder så vil vi være relevante for kinesiske partnere.