Hopp til innhold

Kunst som ikke provoserer

Tre samfunnsengasjerte kunstnere vil endre verden gjennom en utstilling i Holmsbu i sommer. Kunsten deres skal skape fred, ikke opprør.

Sissel Johansen og Svanhild Rohdin

Kunstner Svanhild Rohdin (t.h.) har samlet nøkler fra hele verden og loddet de sammen til en stor nøkkel. Den skal symbolisere samarbeid for fred. På veggene henger kunsten til Bjørg Thorhallsdottir og David Sandum. Sissel Johansen (t.v.) er leder i Hurum Kunstlag. Laget huser de tre kunstnernes utstilling 'Tre hjerter' i Støa denne sommeren.

Foto: Tuva Strøm Johannessen / NRK

Rett utenfor Holmsbu, går det en liten sti ned til Drammensfjorden. Her ligger Støa, en liten, idyllisk grend, som i dag eies av Hurum kommune. Det gamle, rødmalte huset gjester i sommer kunstnerne Svanhild Rohdin, Bjørg Thorhallsdottir og David Sandum.

De er tre kunstnere som har ambisjoner om å endre verden og skape fred. Sammen har de laget utstillingen Tre Hjerter – Kunst med samfunnsperspektiv. Med hver sin innfallsvinkel ønsker de at kunsten skal samle folk gjennom en felles forståelse.

Fred, ikke opprør

Rohdin mener at kunst ikke bare må provosere.

– Vi opplever at kunsten i dag er veldig fokusert på at det skal være destruksjon eller at den skal gjøre opprør, men kunst er mangfold, og da skal alle nisjer få plass, sier hun.

Hun sier at det er fint å kunne møte andre kunstnere som har samme motivasjonen som henne. Utgangspunktet for de tre utstillerne er at de alle jobber med følelser.

Malte seg ut av depresjon

Bjørg Thorhallsdottir er kjent blant annet for Hjertefred, som arrangeres hvert år rundt om i hele landet, til minne om de døde. Hun ble enke og alenemor da hun var 30 år gammel. Sorgen og savnet kommer til uttrykk i kunsten hennes.

Turid Delerud. Holmsbu Billedgalleri

Turid Delerud, daglig leder ved Holmsbu Billedgalleri viser utsikten mot et naturrom i galleriet. Denne utsikten brukte den kjente Holmsbumaleren Henrik Sørensen ofte som motiv.

Foto: Tuva Strøm Johannessen / NRK

David Sandum fant kunsten gjennom en depresjon. Han maler sine sterke følelser, og gir mye av seg selv både fargemessig og innholdsmessig i bildene sine, forteller Rohdin.

– Han ønsker at andre skal få nærhet til det å ha det vanskelig og vise at man kan komme seg ut av det på en positiv måte, sier hun.

Sandum har også et verdenskonsept, hvor han samler inn postkort fra kunstnere over hele verden og lager utstillinger. Inntektene går veldedige formål.

Nøkkelkunst skal åpne opp for samarbeid

Ett av kunstverkene til Rohdin reiser seg opp fra gulvet, midt i et av rommene i galleriet. Det er en to meter høy nøkkel, som er loddet sammen av mange små nøkler, som Rohdin har samlet inn fra hele verden. Nøkkelen symboliserer samarbeid.

Nøkkelkunst i Holmsbu

På kunstgalleriet i Støa. Kunstner Svanhild Rohdin har loddet sammen en nøkkel, i bakgrunnen er bilder av David Sandum.

Foto: Tuva Strøm Johannessen

Nøkkelprosjektet startet med en utstilling i 2006. Den fikk massiv oppmerksomhet både i inn- og utland, og Rohdin bestemte seg derfor for å lage flere nøkkelinstallasjoner. Nøkkelen som står utstilt i Støa er en prototyp til en ny nøkkel hun lager nå, som skal bli syv meter høy. Nøklene samler hun inn blant annet inn via Twitter.

– Det handler om at hele verden kan samarbeide for å skape fred, forteller hun.

Kunstnerkolonien i Holmsbu

Holmsbu har vært en kunstnerkoloni siden 1911. Da kom kunstneren Oluf Wold Thorne, som ble veldig betatt av det helt spesielle lyset i Holmsbu, til bygda.

– Thorne sendte bud etter kunstnerne Thorvald Erichsen og Henrik Sørensen, og sa at hit må dere komme og male, for dette er et paradis for oss kunstnere, forteller Turid Delerud som jobber ved Holmsbu Billedgalleri. Galleriet er reist til minne om disse første Holmsbumalerene.

Sissel Johansen fra Hurum Kunstlag, som driver galleriet i Støa, forteller hvorfor de har valgt å huse Tre Hjerter-utstillingen.

– De gamle Holmsbumalerne holdt jo til her i huset, og den stemning som de skapte er her enda, sier hun.

Brukskunst i Støa

Leder i Hurum Kunstlag, Sissel Johansen utenfor brukskunstgalleriet i Støa i Holmsbu.

Foto: Tuva Strøm Johannessen / NRK

Det er Rohdin enig i:

– Holmsbu har en sjel og kjærlighet i seg som gjør at du finner litt fred. Den freden og det lyset fra Holmsbumalerne, det opplever du også innvendig når du kommer hit, sier hun.

– Da prøver vi å låse opp alle som kommer hit til å se det lyset og føle fred, legger Johansen til.

Hun håper på å få rundt 2000 besøkende til galleriet i løpet av sommeren.

Utstillingen Tre Hjerter varer fram til 14. juli, og galleriet er åpent hver dag fra klokken 12–17.