Hopp til innhold

Ønsker ikke CD-er i begravelser

DRAMMEN (NRK): Det er stadig større etterspørsel etter ferdiginnspilt musikk i begravelser. Men organister mener pårørende bør velge levende musikk.

Jørn Fevang

Selv om stadig flere pårørende ønsker ferdiginnspilt musikk, er det ikke videre en selvfølge at de kan få det. Det må avtales med prest og kantor i hver enkelt menighet.

Foto: Caroline Bækkelund Hauge / NRK

– Vi prøver å få musikken i begravelser til å lages der og da, sier kantor i Bragernes kirke i Drammen, Jørn Fevang.

Han sitter og spiller på det majestetiske orgelet i kirken. Det har 3000 piper og 39 stemmer. Musikken runger ut over kirkerommet.

– Vi snakker ikke om bare popmusikk. Det er ikke noe bedre med barokkmusikk eller de tradisjonelle tingene ferdiginnspilt. Det gjelder prinsippet. Det er så mye finere at det gjøres i rommet, sier Fevang.

Bragernes kirke

Jørn Fevang er kantor i Bragernes kirke i Drammen.

Foto: Knut Skyllingstad / NRK

Mer popmusikk

Men alle er ikke enige. På andre siden av Drammenselva, hos Jølstad begravelsesbyrå, mottar man stadig henvendelser om ferdiginnspilt musikk.

Runar Løvås

Runar Løvås i Jølstad begravelsesbyrå

Foto: Caroline Bækkelund Hauge / NRK

– Vi må nok snakke om de siste 10–15 årene, men i den perioden har det vært en økning i spørsmål etter ferdiginnspilt musikk. Og mere poprelatert enn før, sier Runar Løvås ved Jølstad begravelsesbyrå.

– Det er mer naturlig å høre det på CD for da får de med seg komp og fullt orkester, enn å ha én som står og synger ved et kirkeorgel, forklarer Løvås.

Helt siden Fevang ble organist i 1985 har problemstillingen vært til stede. Men etterspørselen etter en annen musikk enn hans er enda større enn før.

Jørn Fevang

Kantor i Bragernes kirke, Jørn Fevang.

Foto: Caroline Bækkelund Hauge / NRK

– Det er et interessant fenomen. Hvis du går på konsert så er det ikke slik at det er først to stykker og så setter man på en CD på tredje nummer. I alle settinger prøver man å gjøre det live, sier Fevang.

Han forklarer at det meste kan gjøres i rommet. Derfor ønsker han også å strekke seg langt for å forsøke å få det til.

Ikke sikkert CD er lov

Det er heller ikke slik at det bare er å møte opp med en iPod og forvente at det skal spilles.

– Så lenge det er spørsmål om CD-musikk må vi snakke med kantor og prest for å få godkjennelse, sier Løvås og legger til:

– Det er ikke dermed sagt at det ikke går, men i og med at det ikke er noe klart regelverk så er det litt uklart hva vi kan love familien. Noen ganger går det, andre ganger går det ikke.

For kantoren handler det ikke om at det er han som må fremføre musikken.

– Man kan ofte bli litt misforstått med at man absolutt vil at det skal fremføres fordi man selv skal gjøre det. Det handler ikke om det. Det handler om en type kunstsyn og å få folk til å tenke igjennom ting. Så kan det være unntak der man ser at det er så mange gode grunner til å bruke en CD, at man gjør det, sier Fevang.