Hopp til innhold

Ut på skattejakt etter historisk myntfunn

Etter at flere 700 år gamle sølvmynter er funnet i Finnmark, jaktes det nå på en mulig uoppdaget middelalderskatt.

Yngve Madsen med detektor

HISTORISK FUNN: Rustne spikre eller gamle brusbokser er det Yngve vanligvis finner på sandstranda Lathari i Alta. Men denne gangen fant han en skatt som skriver seg inn i historiebøkene.

Foto: Kristian Sønvisen Bye/NRK

– Jeg hadde ikke regnet med at jeg skulle finne noe. Men da jeg så hva det var, fikk jeg veldig høy puls.

Det sier skattejeger Yngve Madsen. Han fikk et historisk utslag på sin metalldetektor på en av sine mange turer på jakt etter historie og edelt metall.

På en sandstrand i Alta fant han nemlig en helt unik og veldig gammel sølvmynt. De siste årene er det gjort flere slike historiske funn i sanden på denne stranda.

Og nå jakter man på det som kan være en skatt fra Middelalder-London.

Yngve Madsen

–Jeg er veldig fornøyd med det funnet. Selv om det sikkert var mest flaks at jeg skulle finne en liten mynt under all denne sanden. Det er ganske sprøtt, sier Yngve som fant sølvmynten på stranda i Alta.

Foto: Kristian Sønvisen Bye/NRK

Eldst i Finnmark

Funnet er nå levert inn til Alta museum der den oppbevares og passes på av konservator Hans Christian Søborg.

– Det er de nordligste myntene av denne typen som er funnet i verden. Det er også de eldste myntene vi har i Finnmark, sier Søborg.

Mynten stammer fra London, er 700 år gammelt og er kjent for å inneholde over 90 prosent sølv. Den ble brukt da den maktglade og krigerske kong Edward I regjerte i England. En epoken da landet erobret Wales, og Skottland ble underlagt engelsk herredømme.

Gammel sølvmynt

FUNNET: Mynten Yngve fant på Lathari i Alta. En såkalt «Long Cross»-type som henspiller på korset på myntens bakside.

Foto: Kristian Sønvisen Bye/NRK

Kan finnes en skatt

Opp gjennom årene er det gjort mange historiske funn på sandstranda i Alta. I alt er det funnet tre sølvmynter på Lathari. Kameratene Roy Vidar Nilsen og Tor Inge Iversen fant samme type mynt i 2014.

Nå spekuleres det i om det ligger en skatt i området som fortsatt ligger gjemt i sanden.

– Mye tyder på at det har vært gravd ned for eksempel en pose med sølvmynter. Den posen kan ha blitt oppløst og myntene har blitt vasket i land. Det er ikke alt for spekulativt å mene det, sier Søborg.

Hans Christian Søborg ved Alta Museum

FLERE FUNN: Konservator Hans Christian Søborg ved Alta Museum viser frem flere funn som er gjort i det samme området i Alta.

Foto: Kristian Sønvisen Bye/NRK

Liten økonomisk verdi

Arkeologiske funn fra før år 1650 blir i Norge betegnet som statens eiendom, og det er krav om at gjenstander derfor skal leveres inn.

Funnet til Yngve er verdt nærmere 300 kroner, men personlig er det en annen drivkraft som får han ut på skattejakt:

– Det er historien som er interessant. Det er artig å tenke på at det har bodd folk her for så mange år siden, sier han og fortsetter;

– Jeg gjør ikke dette for å finne skatter, for man blir ikke rik av dette. Hvis jeg kan bidra slik jeg gjorde med mynten til museet er det veldig fint. Det får meg bare til å ville holde på lengre, sier han.

Yngve Madsen leter med detektor

LETER VIDERE: Det spekuleres i om det kan ligge en sølvskatt under sandstranden på Lathari i Alta. Yngve vil fortsetter jakten etter flere sølvmynter.

Foto: Kristian Sønvisen Bye/NRK