Hopp til innhold

Historieprofessor: – Partisanene er mer enn kvalifisert for krigsmedaljer

Professor i historie ved Universitetet i Tromsø, Stian Bones, reagerer på kommunalminister Jan Tore Sanners påstand om at det fortsatt er mye vi ikke vet om partisanenes krigsinnsats.

Fem partisaner i 1941. Bak f.v Kåre Øyen og Ragnvald Mikkelsen. Foran f.v. Ingolf Eriksen, Håkon Hal

– Vi vet fortsatt for lite konkret om hva de nøyaktig foretok seg, hvilke rapporter de sendte, og hvilken effekt arbeidet hadde. Vi har ikke fått innsyn i deler av arkivene til de hemmelige sovjetiske tjenester.

Dette sa kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner før han la ned krans på partisanmonumentet utenfor Kirkenes 8. mai.

Jan Tore Sanner

Fra 8. mai-markeringen i Kirkenes, der Jan Tore Sanner la ned krans for partisanene som ga sitt liv under 2. verdenskrig.

Foto: Arne Egil Tønset / NRK

Ingen flere medaljer

Tidligere i vinter satte regjeringa en absolutt sluttstrek for dekorering av dem som hadde gjort en ekstraordinær innsats under andre verdenskrig. Men mange, både partisaner og de som hjalp dem, fikk aldri noen takk for innsatsen.

Professor i historie ved Universitetet i Tromsø, Stian Bones, mener det ikke er noen tvil om at partisanenes krigsinnsats kvalifiserer for dekorasjoner, selv om det er huller i deres historie.

– Utsatte seg for livsfare

– Det man har fått vite, er såpass omfattende at man i alle fall burde ha tildelt medaljedekorasjon til de som falt. Det er ingen tvil om at de som falt av partisanene utsatte seg for livsfare, og at de gjorde en krigsviktig innsats, også for Norge. Det kravet er i seg selv overoppfylt. De burde ha blitt tildelt krigsdekorasjon, sier Bones.

Befrielsen av Nord-Norge

Søndag den 22. oktober 1944 rykket russerne over den norske grense i Nord-Norge, og tre dager senere var Kirkenes og store deler av Sør-Varanger befridd. Før dette hadde norske partisaner forsynt den sovjetiske etterretningen med viktig informasjon om tyske styrker.

Foto: Ukjent fotograf

Varslet om tysk skipstrafikk

Selv om tilgangen til sovjetiske krigsarkiver har vært vanskelig tilgjengelig, har flere, både historikere og dokumentarforfattere fått ut mye som forteller om hva partisanene fra Finnmark faktisk foretok seg under andre verdenskrig. Om den jobben de gjorde, hovedsakelig i etterretningstjeneste, hvor de varslet om tysk skipstrafikk som forsynte nordfronten. Og det var knapt noen som strakte seg lenger enn partisanene i kampen mot nazistene, hevder Stian Bones.

– Jeg synes jo at vi som faghistorikere og Norge som samfunn, må se større på dette, spesielt når man ser den innsatsen som partisanene selv la ned. Partisanene var villige til å strekke seg uendelig langt, lengre enn noen annen gruppe i Norge under 2. verdenskrig. De fortjener heder for den innsatsen de gjorde, sier historieprofessoren.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark