Hopp til innhold

Nyhetsformidleren fra steinalderen

Han er ekspert på flere tusen år gamle nyheter. Nå gleder arkeolog Jan Magne Gjerde seg til å være med å grave ut en selfangerboplass på Kolahalvøya. Den kan gi helt ny innsikt i steinaldersamfunnet.

Arkeolog Jan Magne Gjerde ved en helleristning ved elva Ponoj på Kolahalvøya

Jan Magne Gjerde ved en av steinene med helleristninger ved elva Ponoj på Kolahalvøya.

Foto: Atnon Murasjkin

– Jeg gleder meg som en unge, ler Jan Magne Gjerde. Arkeologen fra Tromsø Museum tror ekspedisjonen han planlegger til sommeren sammen med russiske forskerkolleger blir et eventyr.

Boplassen fra steinalderen ligger på nordkysten av Kolahalvøya, et område hvor utlendinger sjelden får adgang.

– Jeg skal egentlig til en steinalderens selfangststasjon, et flere tusen år gammelt overflodssamfunn som var svært rikt på ressurser, noe som gjorde at folk bodde lenge på samme sted, sier Gjerde.

Kan gi helt ny innsikt

Dersom dette er så spennende som forskerne tror, er det unikt.

– For noe sånt er kanpt gravd i Nord-Europa , sier Jan Magne Gjerde. – Det er så rike kulturlag at vi kan få en helt ny innsikt i jakt og fangst og fiske i steinalderen. Dette vil også kunne få betydning for hvordan vi tenker på steinalderen i Norge.

Arkeolog Jan Magne Gjerde ofrer en skvett vodka på en stein med helleristninger ved elva Ponoj.

Arkeolog Jan Magne Gjerde ved Tromsø Museum følger russisk sed og skikk og ofrer en skvett vodka på en stein med en helleristning han sjøl fant ved Ponoj-elva i fjor.

Foto: Antti Lahelma

Forskerne skal grave ut det de kaller et boplasslag som er om lag 60 centimeter dypt. Der forventer de å finne dekorerte bein- og tregjenstander. Og det er det som gjør dette stedet så spesielt.

I steinalderfunn i Nord-Norge er stort sett alt av organisk materiale råtna vekk. Her kan det være bevart og fortelle nye historier fra mange tusen år tilbake.

Et eldorado

I snart 16 år har Jan Magne Gjerde samarbeida med russiske forskerkolleger og gjort flere turer blant annet til Kolahalvøya.

– Halvøya er som et eldorado for arkeologer, sier Gjerde.

Årsaken er at det er mye uoppdaga der, særlig for vestlige forskere.

Jan Magne Gjerdes store lidenskap er helleristninger, eller bergkunst, fra steinalderen. Han har sett det meste av slikt vest for Ural i den nordlige delen av Europa.

Helleristning på stein ved Ponoj-elva på Kolahalvøya

Som en steinalderens Facebook-side. Denne steinen ligger også ved elva Ponoj.

Foto: Jan Magne Gjerde

– Bergkunsten gir oss et innblikk i hva folk valgte å lagre i berget for mange tusen år sia. Som en slags steinalderens Facebook rike på emoji’er. Følelsen når du har funnet noe som ingen har sett på mange tusen år ... den går ikke an å beskrive, sier arkeologen.

Tegnefilm fra steinalderen

I 2005 var Gjerde med på å avdekke om lag 800 helleristninger ved Kanozero-sjøen på Kolahalvøya, og en av dem var noe helt for seg sjøl. Den avbilder en bjørnejeger på ski.

Helleristning av bjørnejeger ved Kanozero på Kolahalvøya

Tegneserie fra steinalderen. Helleristningen er fra ei øy ved Kanozero-sjøen på Kolahalvøya.

Foto: Jan Magne Gjerde

Gjerde beskriver det som en tegnefilm fra steinalderen:

– Jegeren går oppover berget. Når han kommer opp til toppen, tverrstiller han skiene og sklir nedover bakken. Du ser til og med merket etter skistaven. Så setter han fra seg skiene, går fire skritt fram og dreper bjørnen.

Se også Jan Magne Gjerdes forelesning om helleristninger som kart.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark