Hopp til innhold

Spesiell feiring av frigjøringsdagen i Finnmark

Kommunalminister Jan Tore Sanner legger ned krans i Kiberg i Finnmark til minne om partisanene.

Iver og Aurora markerer 8. mai

Aurora og Iver går begge i 10. klasse ved Kirkenes ungdomsskole. Iver sin bestefar har lært han mye om andre verdenskrig. – Vi hadde en mye tydeligere og utbrett krig her enn de lenger sør i landet.

Foto: Amund Trellevik/NRK

– Den dagen ble vi fri. Den viser at hardt arbeid kan utrette noe, sier Iver, som er elev ved Kirkenes ungdomsskole.

Vardø og Kiberg i Finnmark får i dag besøk av kommunal -og moderniseringsminister Jan Tore Sanner i anledning frigjøringsdagen 8. mai. Og det er ikke tilfeldig at han velger å markere dagen i Finnmark.

Finnmark og Nord-Troms ble brent på slutten av krigen, og spesielt partisanene i Kiberg er en viktig del av Norges krigshistorie.

Fem partisaner i 1941. Bak f.v Kåre Øyen og Ragnvald Mikkelsen. Foran f.v. Ingolf Eriksen, Håkon Hal

Bildet viser fem partisaner i 1941. Bak f.v. Kåre Øyen og Ragnvald Mikkelsen. Foran f.v. Ingolf Eriksen, Håkon Halvari, Ingvald Mikkelsen. Foto utlånt av Jacob Mikkelsen.

– Viktig å vise vi ikke er redd

Både Iver og hans klassevenninne Aurora skal markere dagen – som også gir rom for refleksjon og tanker om dagens samfunn.

– Nå er det mange som er bekymret, først og fremst for terror. Det er viktig å vise vi ikke er redde og at vi aksepterer hverandre, sier Aurora.

Og Iver har en klar beskjed til verdens -og statsledere for hvordan man skal unngå krig i fremtiden

– Ikke bli irriterte. Gå med på det de andre sier og det flertallet bestemmer. Ikke bry dere om dere har noe, så lenge flertallet er med burde dere også være med.

– Og ikke ha den fremmedfrykten som kan forårsake konflikter, legger Aurora til.

KRIGSARKIVET - 2. verdenskrig

25. oktober 1944 kom freden med Den røde armé til Kirkenes. Sivile som har skjult seg i gruvegangene i Bjørnevatn kommer lykkelige ut med flagg og møter de sovjetrussiske soldatene fra Den røde armé.

Foto: Scanpix / NTB scanpix

Partisanene i Kiberg

Tid for ettertanke blir det også for kommunal -og moderniseringsminister Jan Tore Sanner. 8. mai besøker han blant annet Kirkenes og Vardø.

Kong Harald ved partisanerbautaen i Kiberg i 1992

FORTIET HISTORIE: – Det kan være smertelig å måtte se historie i et nytt lys. Jeg har en spesiell følelse av dette når jeg står her foran et monument over en del av vår historie som til dels har vært tiet i hjel, sa Kong Harald ved partisanbautaen i Kiberg i 1992. Talen ble oppfattet som en unnskyldning til det partisanene og deres familier opplevde etter krigen.

Foto: Aaserud Lise / Scanpix

– Ordføreren har invitert statsråden spesielt. Vardø og Kiberg har en lang historie rundt andre verdenskrig og frigjøringa, og Kiberg er spesiell med sin partisanhistorie, sier Hallgeir Sørnes i Vardø kommune.

Etter tyskernes okkupasjon 1940 dro mange fra Kiberg til Sovjetunionen der i alt 45 mann tjenestegjorde i Den røde hær. De ble sendt tilbake til Norge for å samle inn opplysninger om tyskernes aktiviteter i Finnmark og rapporterte siden til Murmansk.

Men mens gutta på skauen fikk heder for sin innsats under krigen, ble partisanene i Finnmark forfulgt og mistenkeliggjort som sovjetiske spioner.

Karl Johans gate, 8. mai 1945

Slik så det ut i hovedstaden 8. mai 1945. I Finnmark ble freden markert noe annerledes.

Foto: Kihle Aage / SCANPIX

Spiller også den russiske nasjonalsangen

– I dag skal jeg til Russermonumentet som er stilt opp for å vise takknemlighet til de russiske soldatene som hjalp å frigjøre Kirkenes under andre verdenskrig, forteller Aurora, som spiller i korps.

Hun kan fortelle at både den norske og russiske nasjonalsangen blir å høre under 8. mai markeringen i byen.

Vanligvis pleier hun å markere frigjøringsdagen 9. mai. Hun er nemlig halvt russisk og Russland feirer sin frigjøring dagen etter Norge.

– Det er en stor dag i Russland, alle har fri og den er veldig viktig for alle.

Hun mener 8. mai i Norge også burde vært en fridag.

– Absolutt. Det er en viktig dag å markere.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark