Hopp til innhold

VM i kiting: – Dette er snøkitingens Hawaii

I dag gikk startskuddet for VM i kiting i Varanger i Finnmark. Nå venter fire dager og 26 mil i storslagen natur og røffe værforhold.

VAKE 2017

26 MIL PÅ VIDDA: Her har deltakerne kommet seg opp på vidda og kitingen kan starte. Nå starter ferden mot Vardø og målgang

Foto: Ine Eftestøl / NRK

– Det er fantastiske områder for kiting. Varanger er snøkitingens Hawaii. Det er stort sett vind, få hindringer, lite trær, veier og høyspentledninger. Alt ligger veldig godt til rette, sier Anna Solvoll Rognmo, kommunikasjonssjef i VAKE.

For tredje gang arrangeres VM i kiting i Varanger. 72 deltakere fra 15 forskjellige land skal kjempe om gull i Finnmarks røffe natur.

VAKE

Dette bildet er tatt under konkurransen i 2015.

Foto: VAKE Finnmark

Kan bli hardt arbeid

Olga Ryzhova har kommet fra Russland til Berlevåg for å delta. Hun er redd de neste dagene blir preget av hardt arbeid og lite kiting. Værmeldingen viser at det kan bli dårlig med vind.

VAKE 2017

Olga Ryzhova har forberedt seg godt før starten. Føttene er teipet godt for å unngå gnagsår underveis. Hun frykter at det blir mye gåing fordi det er meldt lite vind underveis.

Foto: Ine Eftestøl / NRK

– Jeg vil heller kite. Jeg liker ikke hardt arbeid med en 20 kilos pulk på slep, smiler Ryzhova.

Erik Langørgen og Anders Stubban deltar for tredje gang. De stoler ikke på værprognosene og har håp om god vind i seilet.

– Det beste er nok å åpne teltet og se hvordan været er. Det har vi lært med årene.

Lars L’Abée-Lund og Hans Rognerud

Erik Langøren og Anders Stubban ser ikke hva som blir den største utfordringen, men de vet at noen problemer vil oppstå underveis. Det har de erfart etter å ha deltatt tre ganger tidligere. Da gjelder det å være løsningsorientert, sier Stubban

Foto: Ine Eftestøl / NRK

VAKE arrangeres for niende gang. Konkurransen hadde VM-status både i 2013 og 2015. Nå har de igjen blitt tildelt statusen som verdensmesterskap, og det vekker interesse.

– Når man driver med kiting er man interessert i de arrangementene som er, og VAKE er jo en av veldig få av denne typen konkurranser, sier Rognmo.

– Det er veldig tøft

Startskuddet gikk i dag klokken ti fra Berlevåg. Totalt skal de være ute i naturen i fire dager før de kommer til mål i Vardø. Men det er slett ikke alle deltakerne som kommer i mål.

– Det er veldig tøft. Været skifter fort i Varanger og føret kan være hardt. Det er vanlig at en del bryter på grunn av ødelagt utstyr, småskader eller at de blir så slitne at de ikke klarer å fullføre, sier Rognmo.

Her kan du følge deltakerne med en GPS-tracker.

Deltakerne har strenge krav når det gjelder utstyr. Dette blir fraktet i en pulk sammen med utstyr for overnatting. Det er nemlig ikke tillatt å seilie mellom klokken 22:00 og 07:00.

VAKE

Under konkurransen er det pålagt nattehvile. Nattkiting er litt mer risikabelt enn dagkiting, i følge Rognmo. Her er bilde fra da Varanger Kite Club deltok i konkurranse i Canada.

Foto: Simon Polo/ VAKE Finnmark

Flere premier i vente

Vinneren av årets VAKE blir verdensmester, men det finnes en gulrot også for resten. Etter målgang i Vardø venter det en varm premie.

– Afterkite, kaller vi det. Det er en badestampseanse. Og jeg erfart at her oppe i Finnmark så varer en slik seanse i to dager, sier Stubban.

VAKE 2017

Anders Stubban og Erik Langøren rett etter at starten gikk i Berlevåg. De mener områdene de nå skal forsere er ypperlig; store og åpne områder. De har også troen på medvind i seilene på veien mot Vardø

Foto: Ine Eftestøl / NRK

Flere nyheter fra Troms og Finnmark