Hopp til innhold

Drepte skjære – fikk bot på 15.000 kroner

ELVERUM (NRK): Henry Aaseth (70) var lei av at skjæra spiste opp jordbærene i hagen, og drepte ei med rottefelle. Det endte med bot på 15.000 kroner.

Henry Aaseth

BRØT DYREVELFERDSLOVEN: Henry Aaseth fikk bot for brudd dyrevelferdsloven og naturmangfoldloven etter at han drepte ei skjære med rottefelle.

Foto: Per Magnussen

Østlendingen skrev først om Henry Aaseth fra Elverum som i fjor sommer bestemte seg for å ta opp kampen med skjærene som spiste bær i hagen.

– Jeg har masse jordbær, men så kom skjæra. Det satt 15–20 stykker på lyslinja klare til å høste, og når jeg gikk inn døra så stupte de ned på jordbærene.

Politiet ringte

Han gjemte ei rottefelle i åkeren, og ganske snart gikk ei skjære i fella. Han hengte opp den for å skremme bort andre fugler.

Skjære drept med rottefelle

ROTTEFELLE: Det var en jurist hos NOAH - for dyrs rettigheter som oppdaget den døde skjæra i rottefella.

Foto: NOAH - for dyrs rettigheter

– Det er ikke dyreplageri fordi den dør umiddelbart, mener den erfarne småviltjegeren.

– Hvorfor har du ikke netting over bærene?

– Jeg har en fin hage som jeg liker å holde i orden, og vil ikke ha netting.

Så ringte politiet og sa han var anmeldt for ulovlig avliving og dyreplageri.

– Dette er brudd på dyrevelferdsloven og naturmangfoldloven. Det var ikke jakttid på skjære og avlivingen var ikke gjort etter regelverket. Rottefeller er produsert for å ta livet av rotter, ikke fugler, sier politiadvokat Henning Klauseie.

Siri Martinsen, Noah

ANMELDTE: Siri Martinsen i NOAH forteller at det var de som anmeldte saken.

Foto: Bente Isefjær

Ifølge NOAH var det en jurist hos dem som oppdaget skjæra og anmeldte det.

– Vi er glade for at mannen nå har fått forelegg for brudd på flere lover. Dette sender et svært viktig signal om at loven er lik, uavhengig av hvilket dyr som utsettes for lovbrudd, sier leder Siri Martinsen.

Forelegg

Aaseth fikk et forelegg på 15.000 kroner, som tar utgangspunkt i Høyesteretts praksis om betydelig skjerping for brudd på dyrevelferdsloven. Hvis han ikke betaler vil saken havne i retten, og forelegget blir 18.000 kroner.

– Bota er altfor høy. Det henger ikke på greip. En bot på 1500 kroner hadde jeg nok betalt, sier Aaseth.

Ifølge politiadvokaten kan man ta livet av skjære hvis det er snakk om betydelig økonomisk skade på avling.

– Her var det jordbærplanter i en hage.

Klauseie

ULOVLIG: Politiadvokat Henning Klauseie sier etterforskningen av saken gikk fort, og at politiet nå venter på svar fra Aaseth på om han vedtar boten eller ikke.

Foto: Tom Haakenstad / NRK

– Noen vil argumentere med at det bare er ei skjære?

– Men hvor skal grensa gå for hvilke dyr som er verdt noe? Skjære, katt, hund, storfe, loven har ingen slike begrensninger.

– Bra

Dyrevernalliansen er fornøyd med at politiet tar dyrevelferdsloven på alvor.

– Dyrevelferdsloven gjelder uansett om det er snakk om en skjære eller sjelden papegøye. At vi mennesker grupperer dyr etter nytteverdi har ingen relevans med tanke på hvor mye de kan lide. Vi er glade for at politiet reagerer på åpenbar overlagt dyremishandling, uansett om det er et husdyr eller et såkalt «skadedyr», sier kommunikasjonsrådgiver Kaja Ringnes Efskind.

Aaseth har ikke bestemt seg for hva han skal gjøre med boten.

– Med boten og advokathjelp blir det vel 25.000 kroner. Hvis jeg taper en eventuell rettssak og må betale saksomkostninger er det snart oppi 50.000 kroner.

Flere saker fra Innlandet