Hopp til innhold

10 gode grunner til å betale lisensen

Ung homofil kjærlighet, nervepirrende sportsprestasjoner og hekking og hooking på nært hold. Her er en reise i store og små øyeblikk som har blitt skapt takket være dine lisenspenger.

Isak og Even i serien SKAM

Fortellingen om Isak (Tarjei Sandvik Moe) og Even (Henrik Holm) i sesong 3 av «Skam» er hyllet verden over for hvordan man har behandlet forelskelse mellom to av samme kjønn.

Foto: NRK

1. Isak + Even = Sant

Årsrapporten

Kjærlighetshistorien mellom Isak og Even satte hjerter i brann over hele verden, og i vår ble de stemt frem til «Årets TV-par» av det amerikanske nettstedet E Online.

I snitt omfavnet nærmere én million nordmenn dramaet mellom de to gutta i sesong 3. Historien vakte oppsikt langt utover Norges grenser og skapte stort engasjement i land der homofili er forbudt. «Skam» satte strømmerekord for NRK i konkurransen mot de store internasjonale aktørene. I dag publiserer NRK Årsrapport 2016 - TV-året som forandret alt.

2. Sabotert av eget sinn

Årsrapport 2016

Åtte modige mennesker snakket åpent om å leve med angst, depresjon, ensomhet og tvangstanker i serien «Jeg mot meg». Tilbakemeldingene som strømmet inn, viste at mange fikk mot til å søke hjelp for det vanskelige i livet sitt, takket være denne åpenheten. I august fikk alle medvirkende i «Jeg mot meg», sammen med psykolog Peder Kjøs, Tabuprisen 2016 av Rådet for psykisk helse. Å være med på å rive ned tabuer er en viktig oppgave for NRK.

3. Ble du rammet av sjakkfeberen som raste i 2016?

Andre hurtigparti, sjakk-VM. Pila går fra 100 til 0.

Fra å være et brettspill for spesielt interesserte har sjakk blitt en folkefavoritt på linje med langrenn. Norge stod nærmest stille i de to ukene sjakk-VM utspilte seg i New York. Folk kommenterte og diskuterte en åtte timer lang stillingskrig mellom vår egen Magnus Carlsen og Sergej Karjakin fra Russland. Få av oss forstod egentlig hva som foregikk, men vi klarte heller ikke å skru av! NRK Sport er lidenskapelig til stede i små og store sportsøyeblikk

4. Slik er det å leve på en institusjon

Helene Sandvig flytter inn på hospits.

Programleder Helene Sandvig sier at hun alltid har gått lange omveier dersom hun ser skumle rusavhengige på gata. I høst flyttet hun inn sammen med tunge misbrukere på hospitset Dalsbergstien hus og konfronterte egen frykt og egne fordommer. I løpet av en uke hadde hun både grått og ledd med nye venner. Og fått kjenne på kroppen hvordan hverdagen er som rusavhengig.

I fordypningskapittelet i årsrapporten kan du lese mer om nære møter.

5. Norsk musikk på stjernehimmelen

Moss Pensjonistforenings Sangkor stod på scenen sammen med Cezinando under P3 Gull

2016 var et kanonår for norsk musikk, og klimakset kom da Urørt-vinneren Cezinando ble kåret til «Årets nykommer» under P3 Gull. Hver dag hele året får vi ny norsk musikk i NRK mP3 og P3.

6. Prisdryss for norsk drama

Årsrapport

Som første norske serie noensinne ble «Nobel» kåret til «Beste europeiske dramaserie» under Prix Europa-festivalen i Berlin. Nå er serien nominert til 10 Gullruten-priser. I USA har over to millioner fulgt dramaet i Afghanistan via Netflix så langt, og da serien gikk her hjemme i høst, var det over én million seere som fikk med seg alle episodene. NRK ønsker å lage gode fiksjonsserier som samler folket om viktige temaer. Hvordan kan du lese om i dette kapittelet av årsrapporten.

7. Tett på fuglenes forunderlige liv

Se den lille lomviungen ta igjen mot stormåken på middagsjakt.
– Noe slikt har jeg aldri sett før, sier sjøfuglforsker Tone Reiertsen.

I fjor sommer fikk vi være med til et litt annerledes ferieparadis. Til Hornøya kommer det hvert år 70 000 bråkete gjester, som har ett mål for øye: å sjekke, hekke og klekke. «Hornøya» er en av NRKs sakte-TV-satsninger og er produsert av naturredaksjonen i NRK Hordaland. NRK skal fortelle verdens beste historier om norsk natur.

8. Drøy vikinghumor anno 790

Et humoristisk drama fra vikingtiden.

Det absurde humordramaet «Vikingane» med høvdingen Orm, den forfengelige trellen Rufus og fryktløse krigeren Frøya får nå en oppfølger som skal sendes senere i år. I fjor høst valgte NRK å slippe alle episodene rett ut på nett i NRK TV - FØR den kom på vanlig TV. Når vi tar en titt på statistikken, viser det seg at 60 prosent av all strømming av «Vikingane» skjedde før serien hadde premiere på TV. Mer og mer innhold gjøres nå tilgjengelig på denne måten. I kapittelet «Underholdning» i årsrapporten kan du lese mer om dette.

9. Tar verden hjem til oss

Det har blitt farligere de siste 20 årene, men i historisk perspektiv skal vi huske på at vi lever i en av de fredeligste tidsepokene, melder Urix.

NRKs journalister har i løpet av 2016 besøkt nær halvparten av verdens land og delt sine opplevelser med oss. I seriene «Urix forklarer» og «Urix forteller» får seerne korte videoer med enkle analyser, kart, grafikk, bilder og tekst som gir innsikt og forståelse av hvorfor ting skjer. Utenrikskapittelet trekker frem noen av de største og mest dramatiske hendelsene våre journalister har dekket.

10. Juleminner for nye generasjoner

Snøfall

Selma (Siri Skjeggedal, foran), Frida (Charlotte Myrset) og Pil (Kevin Haugan) sammen med Julius (Trond Høvik).

Foto: Lena Saugen/NRK

Mystikk, magi, humor og masse julestemning er hovedingrediensene i den nye julekalenderen «Snøfall», som ble tidenes mest sette. Tilbakemeldinger fra publikum viser at NRK Super lyktes med sitt mål om å være et sterkt fellesskap for barn i Norge med denne familieserien. Les mer om «Snøfall» og hvordan Super jobber i kapittelet «Barn» i årsrapporten:

Vi som jobber i NRK, er opptatt av å gi alle et godt innholdstilbud der de er, når de vil. Her kan du lese om hvordan NRK har løst oppdraget i 2016: TV-året som endret alt: Årsrapport 2016