Hopp til innhold

– Gråten kom stormende på og ville drukne hjernen min

Da Toralv Maurstad skulle spille Peer Gynt, husket han plutselig den lille sønnen sin som døde. – Man bruker alt man opplever i livet på scenen, sier Maurstad som fyller 90 denne uka.

Toralv Maurstad fyller 90 år idag

Toralv Maurstad, teaterets «grand old man», fyller 90. I Dagsrevyen så han tilbake på et langt liv på scenen.

Toralv Maurstad har fått gave fra Slottet. Og i dag stelte kona Beate Eriksen i stand 90-årslag hjemme på Voksenkollen.

Søndag skal teaterkolleger sette opp en overraskelsesforestilling. Da skal han sitte rolig i Nationaltheatrets sal, og se hva de andre skuespillerne har funnet på til ære for ham.

Toralv Maurstad

UNGT TALENT: Toralv Maurstad i Etienne.

Foto: foto, STURLASON

Et liv på scenen

Vi sitter i stuen hans på Voksenkollen i Oslo. Toralv Maurstad som fylte 90 år på torsdag, mottar stadig gratulasjoner på telefonen.

Selv er han svært glad for at han som 90 åring skal tilbake på scenen igjen etter at han fikk hjerneslag i våres.

Stykket på Nationaltheatret har premiere i februar. Og han innrømmer at han tenker litt på om han kommer til å huske alle replikkene og om talentet fortsatt er der.

Toralv Maurstad

MANGE ROLLER: Toralv Maurstad har spilt mange roller.

Foto: Nationaltheatret

– Man er jo lykkelig for at man overlever, sier Toralv Maurstad til NRK.

– Hvilke tanker gjorde du deg da du var syk?

– Jeg ble lam på en side og da tenkte jeg at hvis jeg blir liggende slik lam, da kan jeg like gjerne dø, sier han og legger til at det har tatt tid å bli frisk igjen.

– Jeg gleder meg til å treffe publikum igjen og kjenne energien som kommer opp på scenen og så sender vi energi ut i salen igjen. Det blir en slags utveksling. Jeg tenker ofte på en fotballbane, for eksempel da Norge scoret mot Brasil. Da hørte du brølet fra arenaen. Slik føles det også på scenen.

Toralv Maurstad

UNG: Toralv Maurstad debuterte for over åtti år siden.

Foto: foto, STURLASON

Brukte egen sorg

Teater har vært en så stor del av livet hans. Det er over åtti år siden han debuterte.

– Man bruker alt man opplever i livet på scenen. Jeg husker godt da jeg hadde en liten gutt som døde seks måneder gammel, forteller han.

Da skulle Toralv Maurstad spille Peer Gynt og da han kom til scenen med Mor Åses død og så henne ligge i sengen, husket han den lille sønnen sin som han hadde sett ligge død i sengen.

Da kom jo gråten stormende på og ville liksom drukne hjernen min, forteller Toralv Maurstad.

Toralv Maurstad og Wenche Foss

SAVNER: Toralv Maurstad spilte mange ganger mot Wenche Foss. Han savner henne.

Foto: foto, STURLASON

– Det lykkeligste øyeblikket på scenen var kanskje da jeg spilte Puck fra Shakespeares «En midtsommernatts drøm». Det var en fantastisk opplevelse å være inne i Shakespeares eventyrverden, forteller Toralv Maurstad.

Men mange husker ham nok som Peer Gynt. Den rollen har han spilt mange ganger.

– Man er så glad i Peer fordi han har så mye fantasi og er så levende, sier Toralv Maurstad som er lykkelig over å fylle 90 år.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober