Hopp til innhold

«Oslo» er storfavoritt før verdenskjent prisutdeling

Natt til mandag kan teaterstykket «Oslo», om Oslo-avtalen fra 1993, vinne syv Tony Awards. – Burde aldri blitt teater i utgangspunktet, mener professor.

Yitzhak Rabin, Bill Clinton og Yasir Arafat

AVTALE: Yitzhak Rabin, Bill Clinton og Yasir Arafat under møtet i Washington da Oslo-avtalen ble undertegnet i offentlighet den 13. september 1993. Teaterstykket om prosessen kan nå vinne syv Tony Awards.

Foto: RON EDMONDS / AP

Sommeren 2016 hadde teaterstykket «Oslo» premiere på Broadway i New York, verdens mest kjente teaterdistrikt. Stykket ble umiddelbart hyllet av amerikansk presse og fikk strålende mottakelse.

– «Selv om du aldri har tenkt tanken på å besøke Norge, vil du antageligvis få lyst til å besøke Oslo», skrev New York Times.

Teaterforestillingen handler om Oslo-avtalen fra 1993. Om de topphemmelige forhandlingene om fred mellom Israels statsminister Yitzhak Rabin og lederen for den palestinske frigjøringsorganisasjonen PLO, Yasir Arafat.

Natt til mandag, norsk tid, kan «Oslo» vinne hele syv Tony Awards. Amerikas største og kanskje verdens mest kjente teater- og musikalpris.

Norsk ektepar

I teaterversjonen er det skuespillerne Jennifer Ehle og Jefferson Mays som spiller det norske ekteparet Mona Juul og Terje Rød-Larsen. Et ektepar som spilte en viktig nøkkelrolle i forhandlingsprosessen.

Mona Juul og Terje Rød-Larsen

NØKKELROLLER: Diplomatene Mona Juul og Terje Rød-Larsen sitt arbeid med fred i Midtøsten har blitt suksessteater på Broadway.

Foto: Beck, Michael / NTB scanpix

– Jeg syns teaterstykket får veldig godt frem de tette båndene som oppstod under forhandlingen, de sterke vennskaps­forholdene og ikke minst alle følelsene, sier Rød-Larsen til NRK.

Han syns det er rart å se en annen person som spiller ham.

– Han som skal være meg er en veldig god skuespiller. Men det er litt pinlig å se på likevel, forteller den tidligere visegeneralsekretæren i FN.

(saken fortsetter under bildet)

Jennifer Ehle og Jefferson Mays spiller det norske diplomatparet Mona Juul og Terje Rød-Larsen i tea

DRAMATIKK: Jennifer Ehle og Jefferson Mays spiller det norske diplomatparet Mona Juul og Terje Rød-Larsen i teaterstykket «Oslo».

Foto: T. CHARLES ERICKSON / AP

Forteller et feilaktig eventyr

Hilde Henriksen Waage, professor og forsker ved Institutt for fredsforskning, mener suksesshistorien som blir fortalt i teaterstykket er upassende, siden det ikke har blitt en fredelig løsning på konflikten. Hun har ikke sett stykket, men kjenner godt til innholdet.

Hilde Henriksen Waage

MIDTØSTEN-EKSPERT: Hilde Henriksen Waage ved Institutt for Fredsforskning, PRIO, er kritisk til innholdet i teaterstykket om Oslo-avtalen.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

– Det har blitt laget en eventyrfortelling om Espen Askeladd, altså Norge, som virkelig vant prinsessen og halve kongeriket. Men det er langt fra sannheten. For realitetene er at det ble ingen fred i Midtøsten, sier hun.

Henriksen Waage syntes det er trist at det er myten og eventyrfortellingen som lever videre på Broadway.

– Det gjør at de faktiske politiske realitetene forsvinner i folks oppfatning, sier hun.

Ikke enig

Rød Larsen er helt uenig i Henriksen Waages premiss. Han viser til at Oslo-avtalen løste konflikter i Jordan, Libya og Syria.

– Selv om det ikke ble en endelig fredsavtale med arabere og Palestina, så er jeg veldig stolt over å ha vært en del av den prosessen, sier han.

Om to år kan folk her i landet komme med sin egen mening. Den norske versjonen av stykket har premiere på Det Norske Teatret i 2019.

Kulturstrøm

  • Girl in Red med historisk milepæl

    Ho er den første norske kvinnelege artisten som har fått éin milliard strøymingar på ein song på strøymetenesta Spotify.

    Det er låten «we fell in love in october» som har bikka éin milliard, ifølgje VG. Låten blei gjeve ut i 2018.

    Marie Ulven Ringheim, som ho eigentleg heiter, seier til avisa at ho synest det er veldig gøy at ei låt som ho har skrive, produsert, miksa og mastra har resonnert så mykje.

    Girl in Red
    Foto: ANNA KURTH / AFP
  • «Victoria må dø» vant publikumspris

    Den norske filmen «Victoria må dø» vant publikumsprisen under årets Barnefilmfestival i Kristiansand.

    «Mounted Games» av Karen Houge vant årets pitchekonkurranse og «Smerteterskel» stakk av med prisen for beste kortfilm.

    Festivalsjef Cathrine Sordal forteller i en pressemelding at det har blitt vist 83 filmer fra 42 land under årets festival.

    Barnefilmfestivalen har i år delt ut 10 ulike filmpriser. Her kan du lese om alle vinnerne.

  • Aaron Sorkin skriv «The Social Network»-oppfølgar

    Aaron Sorkin held på med eit manus til det han kallar «ein slags The Social Network-oppfølgar», fordi han meiner Facebook har skulda for storminga av Kongressen i USA 6. januar 2021.

    Det sa Sorkin under ei direktesending av podkasten «The Town». Han vil derimot ikkje seia kvifor han meiner Facebook står bak storminga.

    Sorkin fekk ein Oscar for manuset til dramafilmen The Social Network frå 2010, regissert av David Fincher. Filmen tek for seg oppstarten av Facebook.

    Sorkin har tidlegare sagt at han ønsker å skriva ein oppfølgar som utforskar «den mørke sida» av Facebook, særleg dersom Fincher vil regissere.

    Aaron Sorkin
    Foto: GARY HERSHORN / Reuters