Hopp til innhold

Ber verden ta vare på dyrene

Altfor mange dyr er utrydningstruet, men vi har fortsatt litt tid igjen til å redde dem. Det mener den verdensberømte naturfotografen Joel Sartore. 12.000 arter samles nå i et arkiv for å få folk til å engasjere seg.

Truede arter

TRUET: Nå lages det et arkiv over alle dyreartene verden må verne om.

Foto: Joel Satore / National Geographic


For mange av klodens arter renner tiden ut. Arter forsvinner i en alarmerende hastighet. Derfor lager National Geographic et fotoarkiv for å minne oss om hvor mange arter som er truet og kanskje greie å få oss til å ta vare på dem. Sartore håper bildene uttrykker dyrenes rop om hjelp.

Truet dyr

HJELP: Fotografene håper bildene skal vise dyrenes rop om hjelp.

Foto: National Geographic

Bevare arter

Målet med arkivet som altså skal omfatte 12.000 arter, er å bevare artene. Det er både fisker, fugler, slanger og mange andre dyr som er truet av utryddelse. Arkivet fokuserer på dem som er aller mest sårbare.

I Norge finnes det 2355 truede og 1235 nær truede arter ifølge Miljødirektoratet. Fjellrev, ulv og lomvi er de som står øverst på listen.

Borte for alltid

Når arkivet blir ferdig blir det en av verdens største fotosamlinger av sitt slag og en enorm ressurs for kommende generasjoner. Men det er altså en stor fare for at flere av artene som blir lagt inn i arkivet, bare kommer til å finnes der. At de blir borte for alltid.

Truet skildpaddeaktig dyr

TRUET: Dette beltedyret er også utrydningstruet.

Foto: National Geographic

– Vi har fortsatt tid til å redde dem, understreker fotografen Joel Sartore. – Jeg vil at folk skal bry seg, bli glad i disse dyrene og engasjere seg, sier han. Han startet arkivprosjektet for mange år siden i sin hjemby Lincoln i Nebraska i samarbeid med Lincoln dyrehage for barn.

Det første dyret han fotograferte var en jordrotte. Siden den gangen har han besøkt førti land for å fotografere truede arter.

Les også: – En skremmende utvikling

Joel Sartore er både fotograf, foreleser og forfatter og har bidratt sterkt til samlingen av bilder av dyr som National Geographic nå bygger opp.

Mennesket må redde dyr

REDDE: Menneskene må engasjere seg for å redde dyrene.

Foto: Joel Satore / National Geograhpic

Han mener dette er den beste tiden for folk som vil engasjere seg. For idag er det så mange arter som trenger hjelp for at vi skal kunne fortsette å finne dem ute i naturen, ikke bare i et fotoarkiv.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.