Hopp til innhold

Karpe Diem: – Vi er bare halvveis i karrieren

De kommer aldri til å slutte å rappe på norsk. Chirag og Magdi i Karpe Diem vil heller fortsette å imponere fansen. For de har mye igjen på lager.

Magdi donerte den kjente bilen sin til TV-aksjonen. Men NRK fikk låne den og overrasket Karpe Diem.

– Det føles helt naturlig å se den igjen. Jeg har respekt for de nye eierne, men jeg føler den fortsatt er min, sier han med forelskelse i blikket.

Magdi Omar Ytreeide Abdelmaguid hadde tatt farvel med landets mest kjente 97-modell. Bilen som ble kjendis etter den store hiten «Toyota'n til Magdi». Corolla'n hadde suksessrapperen hatt i årevis. Men bilen og Magdi vokste fra hverandre da sistnevnte ble gift og fikk barn.

– Jeg husker vi pleide å kjøre i bilen til konserter. Chirag, meg, en lydmann, en DJ og litt utstyr i bagasjerommet. Det var det vi trengte den gangen.

Bilen ble auksjonert bort i TV-aksjonen. Men NRK fikk låne den og tok ukas mest omtalte duo med på en kjøretur.

Drømmen om Spektrum

Karpe i Spektrum

BESTEVENNER: Magdi Omar Ytreeide Abdelmaguid og Chirag Rashmikant Patel har laget musikk sammen i 17 år.

Foto: Kim Erlandsen, NRK P3

Når lørdag kveld nærmer seg slutten har rapgruppa Karpe Diem, som består av Magdi og hans mangeårige venn Chirag Rashmikant Patel, gjennomført en drøm.

Tre ganger har de fylt Oslo Spektrum. Med fans. Familie. Og kritikere.

I bilen med NRK forteller de om hvordan samarbeidet deres fungerer. Som nå har vart i 17 år.

– Hvis Chirag argumenterer for noe, så må jeg prøve det motsatte. Og omvendt. Uten at vi nødvendigvis mener det. Men for å gi den andre en utfordring. Jeg vet at Chirag vil ha motstand, han vil bli testa, sier Magdi.

Karpe Diem i Oslo Spektrum

SCENESHOW: Under deler av konsertene i Oslo Spektrum ble halve scenen hevet over publikum. Mens 8000 fans hyllet de to rapperne.

Foto: Kim Erlandsen / NRK P3

Rappe på norsk

I bilen mimrer de tilbake til 90-tallet da de stod og fremførte sine sinte norske raptekster på ungdomsklubben.

– På den tida fikk ingen som rappet på norsk hverken damer eller penger, sier Magdi.

– Det å rappe på norsk var ikke noe vi kunne leve av den gangen, legger Chirag til.

Nå lever de godt av det. Og de skal fortsette å rappe på norsk.

For hvordan skulle den kjente raplinja fra låta Toyota'n til Magdi «Bilen er på Bjølsen, lyden er på Tåsen» blitt på engelsk?

– The car is in the city, the sound is in the village?, foreslår Magdi fleipete.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober