Hopp til innhold

Kulturredaktør om Valen: – Vanskelig å vite når han er seriøs eller lager humor

Kristian Valen og Rune Rudberg er blant finalistene i årets MGP. – De gir showet en folkelig appell, sier kulturredaktør i Dagbladet Sigrid Hvidsten.

Kristian Valen

KLAR FOR MGP: Kristian Valen er klar for finalen i MGP, som en av ti artister. Valen slo gjennom som komiker og imitator. Her er han på scenen under premieren på forestillingen «Et musikalsk kaos».

Foto: Jarl Fr. Erichsen / NTB scanpix

Marianne Jemtegård

GLEDER SEG: Marianne Jemtegård.

Foto: NRK

Tirsdag ble årets ti finalister i Melodi Grand Prix presentert. Blant flere nye artister var det også noen gamle travere, som Rune Rudberg og tidligere Wig Wam-vokalist Åge Sten Nilsen. Men den største overraskelsen var kanskje deltakelsen til Kristian Valen.

– MGP skal være som en godtepose. Det skal være mye blanda, sier Marianne Jemtegård, DJ og moteekspert.

Tviler på seier

Rune Rudberg i Melodi Grand Prix

GJENGANGER: Rune Rudberg er med i MGP for sjette gang. Her med programleder Line Elvsåshagen.

Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Sigrid Hvidsten, kulturredaktør i Dagbladet, tviler på at Rudberg og Nilsen kommer til å vinne.

– Jeg tror at disse gamle traverne forankrer den folkelige bredden i showet, men jeg har ikke noe tro på at noen av dem kommer til å gå videre. Men gøy, det tror jeg at det blir, sier Hvidsten.

Mats Borch Bugge under Spellemann 2014

SPÅR SAMISK VINNER: Mats Borch Bugge.

Foto: Erik Waage / NRK

Mats Borch Bugge, musikksjef i P3, tviler også på Rudbergs vinnersjanser.

– Det er en veldig norsk låt og Rudberg er en god artist. Men jeg tror ikke den vil gjøre seg gjeldende i en finale, sier Bugge.

Valen heftes med fortiden

En av artistene som debuterer i MGP-sammenheng er Kristian Valen, for mange kanskje best kjent som komiker og imitator.

– Hvis man lukker øynene så hører man Morten Harket eller Espen Lind. Valen har nok en stemme som treffer folk, men vi vet at han primært bruker den til å etterligne andre. Det vil selvfølgelig hefte ved ham her i Norge, sier Bugge.

Sigrid Hvidsten

TVILER PÅ VETERANENE: Sigrid Hvidsten.

Foto: Espen Røst/Dagbladet

– Hvorfor er det sånn at karrieren som imitator stadig vekk hefter ved Valen?

– Det kan være vanskelig å vite om han er seriøs eller lager humor. Den overgangen hefter ved Valen som artist, sier Hvidsten.

– Jeg er helt enig, man står liksom bare og venter på vitsen, sier Jemtegård.

Tror på samisk vinner

Alle tre peker på Elin & The woods som favoritt. I låten «First step in faith/Oadjebasvuhtii» synger Elin Kåven på samisk og joiker.

Elin & The Woods

FAVORITTER: Elin & The Woods består av vokalist Elin Kåven og musikkprodusent Robin Lynch.

Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

– Jeg gleder meg veldig til Elin & The Woods, jeg tror det kommer til å bli et fantastisk moteøyeblikk på scenen. Det er også veldig gøy med det samiske elementet, sier Jemtegård.

Bugge har også tro på trioen In Fusion.

– Det er en irsk folketone der, og Irland har som kjent vunnet flere ganger. Jeg tror låten kan nå ut hardt og bredt, sier Bugge.

Hvidtsten trekker frem Amina Sewali som sin personlige favoritt.

– En av favorittene mine er Amina. Jeg tror hun kommer til å levere en nydelig låt, men den kommer nok ikke til å vinne. Da har jeg mer tro på Elin & The Woods eller In Fusion. Deres låter var mer klassisk MGP med mye følelser og drama, sier Hvidsten.

Kulturstrøm

  • Sangtekster har blitt enklere, mer repeterende, aggressive og selvopptatte

    Et team av europeiske forskere har analyserte ordene i mer enn 12.000 engelskspråklige sanger, på tvers av sjangrene rap, country, pop, R&B og rock fra 1980 til 2020.

    Ifølge studien, som ble publiser torsdag, har sangtekster blitt enklere og mer repeterende. Tekstene har også blitt mer aggressive og selvopptatte i løpet av de siste 40 årene, skriver The Guardian.

    En av forskerne bak studien, Eva Zangerle, understreker at sangtekster kan være et «speil av samfunnet», som gjenspeiler hvordan en kulturs verdier, følelser og opptatthet endrer seg over tid. Studien trakk ikke frem hvilke artister funnene gjaldt.

    Sangtekster
    Foto: AP
  • Harvard fjerner bokomslag laget av menneskehud

    Prestisjeuniversitetet Harvard sier de har fjernet menneskehud fra innbindingen av en bok de har hatt i ett av bibliotekene sine i over 90 år.

    I 2014 ble det oppdaget at en bok var bundet inn med huden til en død kvinne.

    Harvard, som regnes som det eldste universitetet i USA, har tidligere utnyttet interessen rundt bokens morbide historie. Da det ble oppdaget at det var brukt menneskehud i innbindingen ble det omtalt som «gode nyheter for både tilhengere av innbinding med menneskehud, bokfantaster og kannibaler». I et blogginnlegg samme år skrev Harvard at praksisen med å binde bøker i menneskehud tidligere hadde vært forholdsvis vanlig.

    (NTB)