Hopp til innhold

Kun 23 av de 100 mest spilte norske artistene på radio i fjor var kvinner

Ny statistikk viser at norske mannlige artister og utøvere dominerte radiomusikken i 2015.

Marit Larsen, Spellemann 2014

BESTE KVINNELIGE ARTIST: Av kun 23 kvinnelige artister på topp 100-listen over de mest spilte artistene på radio i 2015, var Marit Larsen den beste på en 11. plass.

Foto: Erik Waage / NRK

Musikkbransjens organisasjon GRAMO har kommet med sin statistikk over de 100 mest spilte norske artistene på radio i 2015. Der finner vi kun 23 kvinner, altså under én fjerdedel.

Statistikken tar for seg avspillinger på NRKs elleve radiokanaler samt P4.

Mens Kyrre Gørvell-Dahll, bedre kjent som Kygo, topper listen, er Marit Larsen den mest spilte kvinnelige artisten på en 11. plass totalt.

GRAMOs statistikk tar for seg både de mest spilte artistene og de mest spilte utøverne, der utøvere betyr musikere som kan ha spilt med flere ulike grupper.

12 av 100 utøvere

Ser vi på statistikken over de mest spilte norske utøverne, er kvinneandelen enda lavere.

Kun tolv kvinner får plass på topp 100-listen, med Annbjørg Lien på 34. plass som den mest spilte.

Annbjørg Lien er kanskje et ukjent navn for noen, men hun er en felespiller og folkemusiker som har gitt ut sju soloalbum og en rekke andre album med ulike grupper.

Misfornøyd

annbjørg lien

BESTE KVINNELIGE UTØVER: Annbjørg Lien var den mest avspilte kvinnelige utøveren på radio i 2015.

Foto: Janne Aateigen / NRK

Hun er ikke fornøyd med kvinneandelen i GRAMOs statistikk.

– Det er lavt, men i og med at det har vært enda færre kvinner tidligere, så er vi i hvert fall på riktig vei. Med utøver-biten så tror jeg det handler om at kvinner har en veldig liten tradisjon for å jobbe i band. Kvinner er vant til å ha en soloposisjon.

I 2014 var elleve kvinnelige utøvere på topp 100-listen, mens det i 2013 kun var åtte. Lien mener en grunn til de lave tallene kan ha med radioens utvikling å gjøre.

– Det er dramatisk slik utviklingen har blitt nå. Lokalforankringen i musikken blir tatt vekk, lokalradioen får ikke spille lokal musikk, og alt blir listet og styrt av få personer, sier hun.

– Det norske folket vil ha bred musikk. De vil ha alle sjangre og de vil ha norsk musikk.

Kygo topper for øvrig også listen for de mest spilte utøverne, foran Børge Petersen-Øverleir.

– Overrasket

Atle Bredal

SJEF: Atle Bredal er musikkansvarlig på NRK P1, og er overrasket over GRAMOs statistikk.

Foto: Erlend Lånke Solbu/NRK

Atle Bredal er musikkansvarlig i NRK P1 og han er overrasket over tallene.

– Det blir jeg litt forbauset over, og jeg syns det er rart at vi i norsk radio ikke spiller flere kvinnelige artister enn dette, sier han.

Bredal kan ikke gi noe svar på hvorfor det er slik, men sier han selv er opptatt av å spille både kvinnelige og mannlige artister.

– Jeg kan bare svare for NRK P1, som er en liten del av statistikken, og i den kanalen jobber vi svært aktivt med å ha en god miks av mannlige og kvinnelige artister.

Bredal forteller også at P1s spilleliste denne uken inneholder 42 prosent kvinnelige artister.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober