Hopp til innhold

Elvestuen gikk imot regjeringen – kaller rivning av Y-blokka «et historisk feilgrep»

Ola Elvestuen (V) stemte for SVs forslag om å utsette rivningen av Y-blokka, til ingen nytte. Fortidsminneforeningen trekker nå søksmålet mot Staten.

Y-blokka ring

Den aller siste ekstraomgangen i kampen om Y-blokka skjedde i Stortinget i dag.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

– Jeg mener at dette er et umistelig bygg. Det er noe av det viktigste vi har fra rundt 1970, og det er et historisk feilgrep å rive Y-blokka, sier Ola Elvestuen (V).

Stortingsrepresentanten tok onsdag dissens og gikk imot regjeringen.

Han stemte for SVs forslag om å utsette rivningen av Y-blokka inntil saken var blitt prøvd for retten.

Ola Elvestuen (V)

GIKK IMOT REGJERINGEN: Ola Elvestuen.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Forslaget ble nedstemt av et flertall på Stortinget, og dermed er kampen om Y-blokka nå tilsynelatende over.

Det er Elvestuen skuffet over.

– Jeg har jobbet for å endre prosjektet med regjeringskvartalet gjennom de siste åtte årene, og kjempet for at vi skal beholde Y-blokken. Det har jeg ikke greid. Jeg greide det heller ikke som Klima- og miljøminister, erkjenner Elvestuen.

– Men er du skuffet over eget parti?

– Venstre har sloss imot denne løsningen i mange år. Det har vi gjort fra Stortinget, det har vi gjort i regjering. Nå i dag så var det jeg som valgte å stemme for Y-blokken også som stortingsrepresentant.

Trekker søksmål mot Staten

Støtteaksjonen for bevaring av Y-blokka, Norske arkitekters landsforbund, Fortidsminneforeningen og Oslo Arkitektforening har stått bak et felles søksmål mot staten, for å få stoppet rivingen av Y-blokka.

Etter at SVs forslag ble stemt ned, trekker støtteaksjonen for Y-blokka søksmålet. Det bekrefter generalsekretær i Fortidsminneforeningen, Ola Fjeldheim, til NRK.

– Nå går rivingen sin gang, og Stortinget velger ikke å trekke i nødbremsen. Det vil nå bli gjort uopprettelig skade på bygget før rettssaken skulle gå i gang. Vi kjemper for bevaring av Y-blokka, rives den har vi ikke lengre noe rettskrav. I samråd med vår advokat Berit Reiss-Andersen har vi derfor besluttet å trekke saken. Retten vil bli informert om det så raskt som mulig. sier Fjeldheim.

Saken skulle etter planen opp i Oslo tingrett i slutten av august.

– Hva syntes du om at Stortinget nå ikke griper inn?

– Det er usigelig trist at Stortinget ikke vil ta inn over seg alle nye fakta som er kommet på bordet, og det store engasjementet både fra folk flest og fra de største kulturinstitusjonene i verden. Y-blokka har blitt kulturminnevernets Alta-sak. Rivingen vil stå som en skamplett i historien, sier han.

Oppdatert – Hvorfor så mye krangel om Y-blokka?

– Nå må vi komme videre

Kommunal- og moderniseringsminister Nikolai Astrup har ingen vanskeligheter med å se hvorfor mange vil bevare blokka, men at det nå er på tide å realisere planene om nytt regjeringskvartal.

Nikolai Astrup

Kommunal- og moderniseringsminister, Nikolai Astrup sier det er på tide å komme videre i saken.

Foto: Lokman Ghorbani / NRK

– Jeg tror det er viktig at vi kommer videre. Nå har regjeringskvartalet vært fraflyttet i snart 9 år, og det er på tide at vi tar det tilbake.

Hvorfor kan man ikke vente når man har ventet så lenge allerede?

– Oslo tingrett ga i april staten medhold på alle punkter i behandlingen av spørsmål om rivingen skulle stoppes. En forsinkelse vil koste flerfoldige millioner og det er ingenting som tyder på at det å vente vil endre utfallet i saken, sier Astrup.

Betongbygningen i Regjeringskvartalet i Oslo har vært mye i mediene, og diskusjonen om den skal rives eller ikke har skapt stort engasjement. Men hva er det egentlig med denne blokka, som skaper så høy temperatur?

Betongbygningen i Regjeringskvartalet i Oslo har vært mye i mediene, og diskusjonen om den skal rives eller ikke har skapt stort engasjement. Men hva er det egentlig med denne blokka, som skaper så høy temperatur?

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober