Hopp til innhold

Stortinget vender tommel ned for omstridt lovforslag

Norske artister mobiliserte mot regjeringens lovforslag rundt ny åndsverkslov. Nå avviser Stortinget den mest omstridte paragrafen.

Kulturminister Linda Hofstad Helleland

TREKKER OMSTRIDT PARAGRAF: Kulturminister Linda Hofstad Helleland (H).

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

NRK får opplyst at Stortinget avviser en omstridt paragraf i kulturminister Linda Hofstad Hellelands (H) forslag til ny åndsverklov.

Stridens kjerne er paragraf 71, som nå altså strykes. Den sier at opphavsretten til et verk blir overdratt til arbeidsgiver dersom den skapende kunstneren er i et ansettelsesforhold.

Det heter også at der hvor «verket skapes på bestilling og opphaveren er uten økonomisk risiko for resultatet av det som skapes» skal opphavsretten overføres til arbeidsgiveren. Paragrafen skapte harnisk i deler av artist-Norge.

Svein Harberg, som er komitéleder i familie- og kulturkomiteen i Stortinget, sier at komiteen rettet et spørsmål til kulturministeren med spørsmål om hva konsekvensen ville være ved å ikke vedta paragrafen.

– Svaret var at det ikke vil ha noen negative konsekvenser, og dermed er det flertall for å trekke hele paragrafen. Det er greit å få bort den tvilen, for intensjonen har vært å ivareta kunstnernes interesse, sier han.

Kampanje

Tidligere denne uka lanserte flere norske artister en kampanje hvor de fjernet lyden på musikkvideoene sine. Kampanjen som artistorganisasjonen GramArt og Norsk forening for komponister og tekstforfattere (NOPA) står bak heter #utenmusikk, og skal sette søkelys på hvor viktig åndsverkloven er for norske låtskrivere og artister.

Ravi, Bjørn Eidsvåg, Enslaved, Karoline Krüger, Hellbillies, Anne Lise Frøkedal, Marit Larsen, CC Cowboys, Karin Park, Ingrid Olava og Kaja Gunnufsen er blant dem som har vært med på kampanjen.

Organisasjoner som Norsk Komponistforening, Forbundet Norske filmregissører, Den norske Forfatterforening, Norsk Filmforbund og Norske Billedkunstnere er blant forbundene som har skrevet under på et opprop mot paragrafen.

– Ønsker ikke at noen skal kjøpe meg

Artist Odd Nordstoga sa tidligere denne uka til NRK at dette ville blitt konsekvensen dersom paragrafen ble innført:

– Da vil jeg som komponist og musiker ikke eie min egen musikk. Hvis jeg for eksempel skriver musikk på oppdrag fra NRK vil de eie rettighetene til musikken videre og kunne bruke den som de vil. Jeg ønsker ikke at noen skal kunne kjøpe meg på den måten.

Statssekretær Bård Folke Fredriksen (H) sa tidligere denne uken til NRK at loven opprettholder hovedprinsippet om at den som skaper og utøver kunst selv eier rettighetene til sine prestasjoner og fullt ut bestemmer hvordan disse skal brukes.

– Lovforslaget klargjør reglene om overføring av rettigheter, og setter ikke musikere og andre kunstnere i en dårligere situasjon enn i dag, tvert imot, sa han.

Kulturstrøm

  • Samisk Netflix-film på topp ti i 71 land

    Loga sámegillii.

    Den samiske Netflix-filmen «Stjålet» er allerede etter få dager blitt tidenes samiske kommersielle filmsuksess.

    Filmen er på topp ti-lista over mest sette filmer i 71 land, blant annet i USA, Canada, Storbritannia, Norge og Sverige.

    Det opplyser regissør Elle Marja Eira på sin Facebook-side.

    Handlingen i thrillerfilmen er i et reindriftsmiljø i Nord-Sverige. Filmen ble sluppet internasjonalt på fredag.

    Filmen er laget etter Ann-Helén Laestadius sin kritikerroste roman «Stjålet».

    Spent gjeng på tur til førvisning av Netflix-filmen "Stjålet" i Kiruna, april 2024
    Foto: Wenche Marie Hætta / NRK
  • «Ringenes Herre» blir 15 timar lang opera

    Fantasyklassikaren «Ringenes Herre» av J.R.R. Tolkien blir opera for første gong. Det melder Sveriges Radio.

    Det er den britiske komponisten Paul Corfield Godfrey som skriv musikken. Innspelinga av musikken har allereie starta av nasjonaloperaen i Wales, og skal sleppast i 2025.

    Operaen blir delt inn i fleire framsyningar, på til saman 15 timar og 30 kapittel.

  • Kadetten avlyser også 2024-festivalen

    Festivalen Kadetten i Sandvika, som kaller seg Norges største hiphopfestival, avlyser årets utgave.

    «Det er med tungt hjerte at vi må meddele at Kadetten 2024 er avlyst», står det på festivalens Instagram-side , og gjengitt av YLTV.

    «Det er utrolig leit, vi var overbevist da vi relanserte festivalen i år at situasjonen og markedet hadde snudd – sånn ble det ikke. Kombinasjonen av vesentlig høyere priser på alt av artister i sjangeren, usikre og innstilte turnéplaner, høyere kostnader og mindre kjøpekraft blant vårt publikum gjør at vi ikke ser det mulig å gjennomføre festivalen i år», står det om årsaken til avlysningen.

    Ifølge Instagram-posten vil kjøpte billetter refunderes automatisk.

    Kadettenfestivalen ble avlyst også i 2023.

    Cezinando på Kadetten 2022
    Foto: Eskil Olaf Vestre / NRK P3