Hopp til innhold

Vi spiser dobbelt så mye salt som anbefalt

Forskere har undersøkt hvor mye salt nordmenn faktisk får i seg.

Salt

FOR MYE SALT: Det meste av saltet vi får i oss i løpet av en dag er gjennom industriprodusert mat.

Foto: Anette Torjusen / NRK

– Folk er bevisst på ikke å spise for mye salt, men siden det finnes salt i så mange matvarer er det vanskelig for forbrukeren å ha kontroll på hvor mye salt de faktisk får i seg, sier professor i medisin Haakon E. Meyer.

Meyer og Folkehelseinstituttet er straks ferdig med å analysere saltnivået i 500 prøver med urin fra deltakere i Tromsøundersøkelsen.

Haakon E. Meyer

Professor i medisin ved Universitetet i Oslo, Haakon E. Meyer.

Foto: Anette Holth Hansen / NRK

– Å måle befolkningens saltinntak ved å analysere urinprøver samlet inn over ett døgn er den beste måten å kartlegge saltforbruket i en befolkning på, fordi 90 prosent av salt skilles ut i urinen, sier Meyer til NRK.

Foreløpige resultater fra undersøkelsen viser at det daglige saltinntaket for norske menn ligger på omtrent ti gram, mens kvinner i gjennomsnitt får i seg nesten åtte gram.

For menn er dette dobbelt så mye som anbefalt daglig inntak, som er maks fem gram. Forskjellene mellom kjønnene forklares med at menn ofte har et høyere matinntak enn kvinner.

Fem gram salt om dagen

– Saltinntaket i den norske befolkningen har vært anslått til rundt ti gram per dag. Med disse dataene har vi fått dette bekreftet, sier helseminister Bent Høie (H) til NRK.

Bent Høie

Helseminister Bent Høie (H).

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Myndighetene har som mål å redusere saltinntaket i den norske befolkningen med 1,5 gram per dag i løpet av neste år. På sikt er målet at nordmenn ikke spiser mer enn fem gram per dag.

For å få til dette signerte matvarebransjen og helsemyndighetene før jul en avtale for blant annet å få ned saltinnholdet i maten. Saltinnholdet i butikkbrød er ifølge Høie allerede redusert.

– Bransjen startet for noen år siden å redusere saltinnholdet i brød. Det er de siste årene tatt ut flere tonn salt fra brødet vi kjøper i butikken. Men det er viktig med en gradvis nedtrapping slik at forbrukeren venner seg til mindre saltsmak, sier Høie.

Like mye salt i brød som i peanøtter

De største kildene til salt i nordmenns kosthold får vi ifølge Helsedirektoratet gjennom bearbeidede matvarer som kjøtt, ost, brød og snacks.

– Mange vet for eksempel ikke at det er like mye salt i en del kjøpebrød som det er i saltede peanøtter, sier Meyer.

Et høyt saltinntak er forbundet med økt blodtrykk som gir økt risiko for hjerte- og karsykdommer.

– Blodtrykket i befolkningen generelt går ned. Og det er færre med hjerte- og karsykdommer i dag enn for 20 år siden. Men det er ønskelig at tallene skal gå ytterligere ned.

Vil du redusere sjansene dine for å få høyt blodtrykk bør du, i tillegg til å redusere inntaket av salte matvarer, spise mer grønt.

– Spiser du mye frukt og grønnsaker har det også en blodtrykkssenkende effekt. Du kan også se etter nøkkelhullsmerket matvarer i butikken, avslutter Meyer.

Salt

SALTBOMBE: Før inneholdt de fleste butikkbrød ett gram salt eller mer per 100 gram. I 2013 startet produsentene å redusere saltinnholdet i brødet.

Foto: Anette Torjusen / NRK

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)