Hopp til innhold

1000 arbeidsplasser er borte

Det siste året har Møre og Romsdal mistet nærmere 1 000 arbeidsplasser. Av disse har Ulstein-regionen mistet 700.

Ole Helge Haugen

Fylkesplansjef Ole Helge Haugen tror du blir overrasket over hvor arbeidsplasser forsvinner og oppstår

Foto: Trond Vestre / NRK

Fylkesplansjef Ole Helge Haugen har gått gjennom tallene for sysselsetting, arbeidsledighet og folkestallsutvikling i 2016 og sammenliknet dem med tidligere år.

127000 sysselsatte

Ved utgangen av fjoråret var det i underkant av 127000 sysselsatte i Møre og Romsdal. Fylkesplansjefen skriver i en kronikk om utviklingen at veksten i sysselsettingen i Møre og Romsdal snudde i 2014. Det året var det registrert 132000 sysselsatte, men målemetoden den gang var en annen enn i dag, så tallene er ikke helt sammenlignbare.

Størst nedgang i industrien og oljenæringen

Ole Helge Haugen skriver at nedgangen i sysselsettingen er størst i industrien og oljerettede næringer. Men det er vekst også.

– Den industrien som ikke er avhengig av olje, har vekst, Det samme gjelder innenfor fiskeri og havbruk og enkelte tjenesteytende næringer, skriver fylkesplansjefen.

Også geografisk er det store utslag. Utviklingen de siste to årene har vært svært ulik den som var i årene før.

Ulsteinvik

Ulstein-regionen merker nedgangen i aktiviteten i olje og offshorenæringa svært godt

Foto: Halvard Alvik / NTB scanpix

Søre Sunnmøre hardest rammet

Målt både i prosent og tall, er det Ulstein-regionen som er hardest rammet. De har mistet over 700 arbeidsplasser eller nesten seks prosent på ett år. I tillegg er det en svakhet i statistikken at sjøfolk på båter i disse kommunene og som bor i andre kommuner, ikke er med i disse tallene.

– Det er derfor trygt å si at nedgangen i arbeidsplasser med "base" i denne regionen er større enn statistikken viser når vi vet hvordan det har gått med de mange offshorerederiene i regionen, skriver Ole Helge Haugen

Dystert i Kristiansund også

Hotell Scandic Kristiansund

Tallene for Kristiansund er dyster lesning, skriver Ole Helge Haugen. Her er det stor nedgang i antallet jobber det siste året.

Foto: Privat

Også for bo- og arbeidsmarkedsregion Kristiansund er tallene dyster lesning.

Med en nedgang på 3,6 prosent, ligger den langt over fylket samlet. Her er det nedgangen i Kristiansund kommune som preger tallene. I de andre nordmørskommunene er det en positiv utvikling.

– Utviklingen i tallet ledige viser at også dette er et mindre "stramt" arbeidsmarked enn andre store arbeidsmarknadsregionar, og nedgangen i sysselsettingen rammar ekstra hardt, skriver Haugen

Smøla topper veksten

Smøla topper vekst med en vekst på over 5 prosent siste året. Kommunene på Indre Nordmøre har de siste to årene hatt en jevn vekst.

Hopen sentrum Smøla

Smøla har den største veksten i antallet nye arbeidsplasser i Møre og Romsdal

Foto: Trond Vestre / NRK

– Dette har selvsagt med næringsstruktur å gjøre, men er også et bilde på at disse områdene nå har bedre tilgang på arbeidskraft, noe som har hemmet veksten tidligere, skriver Ole Helge Haugen.


Sysselsetting og folketall

Den historisk sterke folketallsveksten vi har sett i Møre og Romsdal dei siste 10 årene kan i hovedsak forklares med arbeidsinnvandring. Den blir i større grad påvirket av endringer i sysselsettingen enn fødselsoverskudd og innenlandsk flytting. For Møre og Romsdal betyr dette at vi allerede nå ser eit markant fall i folketallsveksten, noe som langt på veg kan forklares med et tilsvarende fall i innvandringen, skriver fylkesplansjefen i sin kronikk.